Mysleli ste si, že Nickelback už nižšie klesnúť nemôže? Alebo ste nikdy celkom nerozumeli, prečo má kanadská kapela medzi fanúšikmi rocku a metalu toľko neprajníkov? Po zhliadnutí tohto videa vám to bude o niečo jasnejšie.

Šrot týždňa

No dobre, väčšina z toho, čím sa Chad Kroeger a spol. prezentujú v rámci svojich singlov, sa dá len ťažko s vážnou tvárou zaradiť do kategórie hard rock alebo metal. Faktom však je, že ich tvorba pôvodne vychádzala práve z týchto žánrov (okrem toho sprznili aj grunge), a zároveň sú jednou z najhranejších kapiel v rockových rádiách. Dôvodom môže byť absolútna nenáročnosť počúvania ich skladieb, keď sa sústredíte na niečo úplne iné. Problém je, keď sa začnete sústrediť práve na ich skladby. Ako jednu z prvých vecí si všimnete, že už niekoľko rokov hrajú stále tú istú, len s malými obmenami. Už to asi omrzelo aj Chada, tak prišiel s nápadom vykradnúť okrem seba aj niekoho iného. Napríklad Maroon 5, tí sú teraz celkom "in". A tak vznikol bizarný disco-popový song She Keeps Me Up, ktorý teraz spolu s diskotékovým videoklipom posunul "rockové" dno s názvom Nickelback ešte hlbšie a neprajníci kapely majú ďalší dôvod, prečo si z nej robiť srandu. (pm)


Magnet týždňa

Americkí deathmetalisti Six Feet Under vydali svoj posledný album Unborn presne pred dvomi rokmi. Čas plynie rýchlo a kapela už stihla nachystať nahrávku novú. Jedenásta štúdiovka tejto oldschoolovej úderky na čele s chroptiacim Chrisom Barnesom, zvaná Crypt of the Devil, nás pochová 5. mája. Album zložil samotný Barnes v spolupráci s basákom a spevákom Cannabis Corpse, Phillom Hallom. Cannabis Corpse inak vznikli ako pocta Barnesovej pôvodnej kapele s veľmi podobným názvom. Teraz počúvajte prvý singel "šiestich stôp pod zemou", Open Coffin Orgy. (ak)

Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

ČAD prekvapili novým klipom. Veľmi príjemne. DIY minimalizmus s maximálnym účinkom. Palec hore za gumených hadíkov!


Ak dostanete v týchto dňoch chuť na technický death metal, toto je tá správna voľba.


Tento album mi v ostatných dňoch robil najväčšiu radosť. Neuveriteľný blackmetalový nášup s nádhernými melódiami. Enslaved bodujú na celej čiare. Veľmi sa teším na ich vystúpenie na Brutal Assaulte.


Mimochodom, Brutal Assault, v pondelok večer bude naším hosťom v rádiu Tomáš Fiala – basgitarista z kapely Contrastic, no najmä jeden z najdôležitejších architektov najlepšieho festivalu na svete.


Novinky

Deftones vydajú tohto roku nasledovníka výborného albumu Koi No Yokan. Podľa toho, čo kapela zdieľala na FacebookuInstagrame sú v štúdiu a napredujú. Na novinku sa teda môžeme začať pomaly tešiť. (pm)

Coal Chamber sú späť. Prvým singlom je I.O.U. Nothing, čo je zároveň otváračka nového albumu Rivals. Musím sa priznať, že na prvých pár počutí sa mi celkom páči. Je to taká zmeska starého dobrého Coal Chamber s DevilDriver. Ak sa vám páči ktorákoľvek z týchto dvoch kapiel, určite si novinku vypočujte. (pm)

Uplynulý týždeň bol mimoriadne priaznivý na HC novinky. Nové videá zverejnili hneď dve newyorské legendy tohto žánru. Agnostic Front nezostávajú nič dlžný svojej povesti a na mušku si zobrali policajné násilie. Práve Police Violence je najnovším videom bandy, ktorá začiatkom apríla vydá už svoju jedenástu štúdiovku s názvom The American Dream Died. (pm)


Druhým do party sú Sick Of It All, ktorý svoje nové video Get Bronx zverejnili o deň skôr ako agnosťáci. Okrem toho sa SOIA pripravujú aj na aprílové európske turné, v rámci ktorého zavítajú aj do našich končín (25. apríla v Budapešti). Na začiatku júla sa ešte vrátia do českého Tábora na Mighty Sounds Festival. (pm)


Fanúšikovia Hatebreed si na nový album ešte chvíľu budú musieť počkať. Ich frontman Jamey Jasta sa ale na chvíľu vrátil k jeho sólovke Jasta a spravil nástupný song pre bojovníka UFC – Matta "The Immortal" Browna. Skladbu The Immortal si môžete vypočuť na Bandcampe projektu Jasta. (pm)

Veľmi zaujímavý progresívny, no stále metal s koreňmi v blacku, ponúkajú Dødheimsgard z Nórska. Kapela vydáva nahrávky sporadicky a zdá sa, že nadišiel práve čas pre novú. Bude mať názov A Umbra Omega a vyjde o týždeň. Nižšie je link na skladbu Aphelion Void, ktorá v sebe zahŕňa ako blackmetal 90. rokov, tak aj trochu moderných nápadov sťaby z druhej dekády 21. storočia, okorenená kde-tu jazzom, trochou psychiatrie a mimozemských civilizačných prvkov. Je to tak pestré, až je to dobré (skúste pri šoférovaní na R1). Všimol som si, že okrem úvodnej skladby bude mať každá zo zvyšných piatich skladieb z nového albumu vyše jedenásť minút. Počúvajte na stránkach magazínu Terrorizer. (ip)

Novinka This Is No Fairytale od Carach Angren sa mi zatiaľ v prehrávači otočila ani nie päťkrát, ale zakaždým tam nájdem niečo, čo je pre tie prvo-dojmové počúvania akoby skryté. Blackmetalová modernizovaná rozprávka O perníkovej chalúpke začína veľkolepo. Určite najlepší úvod, dravá titulná skladba s obžalobou rodiny primitívov a narkomanov, ktorí splodili synka a dcérku, rozvíja pochmúrno nepodareného prvého úteku detí z tepla domova. Tempo nie a nie zastaviť sa ani v druhej skladbe, kde vrany ťukajú na okno. Konečne silný melodický motív, na ktoré je ucho pri Carachoch zvyknuté – nadopovaná mamka si podrezala žily a deti ju nájdu v krvavej vani. Seregor ozlomkrky melie rozkošatené texty a to je miestami až rušivé – osobne mi chýba viac inštrumentálnych pasáží. Tretia skladba je pecka; decká na druhom úteku odchytí úchylný klaun z perníkového domčeka. Silné pasáže, opäť sladké melódie. Potom hovorené intermezzo "hryzky-hryzky, chňap!" (Janko prichádza o život a bude sa servírovať jeho srdiečko) a – zrazu sa zdvihne vlna hudobných zbesilostí takmer bez výraznejších Ardekových nápadov, veľa štekajúcich sekaných gitár a veľa textu, Namtarove bicie nepoznajú stredné tempo. Kde-tu zaznie niečo, čo pripomenie staré dobré symfonické časy. Koniec je opäť typicky carachovský – repetitívna smutno-hororová melódia – to sa už Gretel (po slovensky Marienka) prebúdza doma v postieľke a zisťuje, že všetko to bol len hnusný sen a je "rada", že zase cíti teplo domova, odor liehu a spotených pazúch, kde ju bude napitý tata zneužívať, ponižovať a biť... Prvá polovica nového diela je skvelá, hodná uznania, druhá tak trochu v štýle "make some noise!" Ale... jednoducho, mám týchto chalanov fakt moc rád! (ip)


Dimmu Borgir by v tomto roku mali vydať okrem dlhoočakávaného nasledovníka Abrahadabry (skloňujeme!) tiež DVD záznam jediného a jedinečného koncertu z roku 2011 v Osle, kde spoluúčinkovali s 53-členným KORK-om = Orchester nórskeho rádia a 30-členným zborom Schola Cantorum. (ip)


Pesničku Day nahrala Katatonia na album Brave Murder Day z roku 1996, keď bola synonymom kvalitného heavy doomu. Veľa vecí sa zmenilo a nadchádzajúci release kapely, Sanctitude, pesničku prezentuje v omnoho pokojnejšom duchu. Je super, že aj napriek obrovskému posunu kapela nezabúda na staré piesne. Živý koncert Sanctuary vychádza 31. marca. (ak)


Portugalskí metalisti Moonspell vydajú 17. marca svoj nový album Extinct. CDčko nahrávali v známom štúdiu Fascination Street vo Švédsku za asistencie producenta Jensa Bogrena, ktorý pracoval napr. s Opeth, Paradise Lost či Amon Amarth. Teraz kapela zverejnila videoklip k rovnomennej pesničke. Znie super! (ak)


Super zvukom zaujme živý videoklip melodických death metalistov Soilwork, promujúce ich nadchádzajúce DVD. Švédski melodici oslavujú spolu už 20 rokov a narodky oslávia vydaním koncertu Live In The Heart of Helsinki, ktorý nahrali presne pred 12 mesiacmi. V tamojšom Circus Clube s nimi vtedy vystúpila aj hosťujúca Floor Jansen z Nightwish a Nathan J. Biggs, spevák Sonic Syndicate. Živák vyjde vo formátoch DVD a BluRay s dvomi krátkymi dokumentami a štyrmi "drumcam" videoklipmi. (ak)


Členovia deathmetalových formácií Exhumed, Malevolent Creation, Posessed a Derkéta majú spoločný projekt s názvom Gruesome. Sami seba označujú za "Death worship band". Áno, Death s veľkým D. Ich novinka vo Vás iste vzbudí nostalgické reminiscencie na legendu floridského death metalu. Pesnička Hideous sa objaví na debute Gruesome zvanom Savage Land, ktorý bude znieť ako z osemdesiatok, ale vyjde 21. apríla 2015. (ak)


Skvelí psychedelickí rockeri Royal Thunder z amerického mesta Atlanta, na čele s charizmatickou speváčkou a basgitaristkou Mlny Parsonz, vydávajú 3. apríla novú placku Crooked Doors. Prvá zverejnená skladba Forget You znie pre mňa úplne úžasne a dnes tu máme novú skladbu. Má jemnejšie kontúry, pesničkovejšiu a prístupnejšiu štruktúru. Je však nemenej výborná. Bežte na stránku NPR a posúďte. (ak)

Nádielku výbornej novej hudby zavŕšime švédskou formáciou Shining, ktorá sa kúpe v depresívnom black metale. Nový song Besok Fron I(ho)nom nesie v sebe okrem nespútanej zbesilosti aj črty proggy prístupu a lá Opeth, alebo anglickí extrémisti Akercocke. 8-minútová vypaľovačka uzavrie nový (krátky 39-minútový) album IX - Everyone, Everything, Everywhere, Ends, ktorý uvedie label Season of Mist 20. apríla. Klikajte na stránku legacy.de, kde nájdete Soundcloud odkaz. (ak)

Haluz týždňa

Sock Puppet Parody ma bavia čím ďalej tým viac. Ich najnovší počin paroduje Wait and Bleed od Slipknot a ak viete po anglicky, text vás určite pobaví. Takže – nech sa páči, SocknotWait and Bleach. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Nickelback, Six Feet Under