Kreatívne dvojice v pop music sú notorickým, pozornosť vzbudzujúcim fenoménom. Zatiaľ čo hodnotiť príčiny je nemožné, možné je úprimne sa tešiť zakaždým, keď sa takáto nová dvojica navzájom objaví a začne prinášať plody. Reč je o projekte Nienna, pozoruhodnom česko-slovenskom R&B prieniku dvoch speváčok a kreatívnych duší - Eli Michaili a Laris Diam.

Rodáčka z českého Krnova s gréckymi koreňmi Eli Michaili tiahla k umeniu už od detstva. Začínala ako vokalistka a tanečníčka v ženskom elektropopovom triu Viah, s ktorým sa krátko pred pandémiou predstavila napríklad aj na najväčšom európskom showcase festivale Eurosonic.

"S holkama jsme si velmi sedly, intenzivně jsme koncertovaly a těšili se z každého nového člověka, který se na nás přišel podívat. Takové budování projektu od samého začátku mi dalo hodně zkušeností.“ (Eli si priala, aby sme jej odpovede, resp. citácie ponechali v češtine, pozn. autora)

I keď koncertovanie s Viah jej poskytlo performerské sebavedomie a nakoplo jej umeleckú trajektóriu, už vtedy vedela, že bude chcieť kráčať samostatnou autorskou cestou, čo ju neskôr nasmerovalo napríklad aj k už neexistujúcemu rapovému kolektívu FCK THEM.  

Niekoľko rokov predtým si vtedy šestnásťročná Laris Diam doma v Turčianskych Tepliciach nahrala cover skladby Diamonds od Rihanny a zavesila ho na internet. Odtiaľ ho jej brat, renomovaný slovenský beatmaker Maiky Beatz zaslal Rytmusovi, ktorý v tej dobe dával spolu s Egom a Anysom dokopy album Navždy, pravdepodobne najrezonujúcejší album Kontrafaktu vôbec.

"S Rytmusom sme začali spolupracovať prirodzene prostredníctvom Maikyho, najprv s remixom na pesničku Príbeh, potom z toho vznikli dva tracky na albume Navždy - Taxi a Podzemie. Pamätám si, ako ma chalani z Kontrafaktu pozvali na prvý koncert do pražského priestoru SaSaZu, kde bolo okolo 5000 ľudí, ktorí so mnou spievali. Samozrejme, že to bol extrémny zážitok," opisuje Laris moment, po ktorom sa rozhodla, že sa chce venovať hudbe naplno. V pláne to predtým nemala, od detstva inklinovala hlavne k tancu. 

Keď sa správa na Instagrame premení na tri hotové tracky za večer

Po jednom anglicky a druhom česky spievanom sólovom singli si začala Eli dávať dokopy predstavu o novom autorskom projekte, ktorý naberal kontúry počas pomaly plynúcej pandémie. "Neměla jsem to nijak ucelené. Uvažovala jsem nad konceptem a věděla, že do jedné skladby by se mi velmi hodila Laris, která mi přišla vždy nesmírně talentovaná a bylo mi líto, že jsem od ní dlouho nezachytila žádnou novinku," popisuje Eli svoju instagramovú iniciatívu, ktorá sa ešte v ten istý večer v štúdiu premenila na nie jeden, ako bolo v pôvodnom pláne, ale rovno tri hotové tracky. 

Zatiaľ čo každý laik má dôvod na radosť, keď objaví novú hudbu, ktorá ho baví počúvať, každý hudobník oslavuje, keď spozná partnera, s ktorým sa dopĺňa a s ktorým ho jednoducho baví tvoriť. Eli a Laris opisujú fázu v ktorej začali vznikať témy albumu Nienna takmer jednohlasne a s energiou, pri ktorej človeku naskakujú po tele zimomriavky.

"Bylo to ryzí hudební propojení, všechny aspekty hned od začátku napovídaly, že potenciál další spolupráce bude velký," vraví Eli a pokračuje v opise intenzívneho kreatívneho drajvu vzájomných stretnutí, diskusií a vymieňania beatov, z ktorých sa postupne rodili prvotiny skladieb. "Při některých tématech došlo až k telepatické komunikaci. Poslaly jsme si beat a potom zjistily, že jsme na něj napsaly text se stejným tématem bez toho, aniž bychom se domluvily, o čem má být. Toto je tak nějak nade vším. Když jsi hluboce ponořený v tvořívém procesu, že nemusís už ani nic vysvětlovat. Když vznikne nadjazyk, kde už nejsou potřebné slova."

Relatívne skoro bolo jasné, že už nie je reč o EPčku ale o plnohodnotnom albume, ktorého finálny 10-trackový výber bolo v závere nutné dôkladne selektovať. Laris tvrdí, že materiál na ďalší album by bol pripravený možno aj hneď. "Nikdy sme nemali problém s tým, že nie je o čom spievať, prakticky sme o tom nerozmýšľali. Práve naopak."

V témach kompozícií postavených predovšetkým na výrazných vokáloch sa objaví láska, romantika, priateľstvo, ekológia aj popkultúra. Ženskosťou skrz na skrz pretkaný album navyše zdobí názov Nienna - meno bohyne Valar z fiktívneho sveta stredozeme J.R.R. Tolkiena, ktoré si Eli a Laris požičali z knihy Silmarillion a ktoré príjemne kontrastuje s celkovým soulovým a R&B vibom nahrávky. 

Na obligátnu otázku, prečo sa duo rozhodlo v tvorbe uprednostniť slovenčinu a češtinu, odpovedá Laris bez uvažovania: "Chceme robiť hudbu pre ľudí, čo sú tu. Kombinácia R&B a slovenčiny je originálna a znie krásne, práve preto chceme ukázať, že sa to dá robiť aj po slovensky, respektíve česko-slovensky."

Okrem charakteristických tancujúcich soulových vokálov počuť v hudbe Nienna gitary aj basové linky, bicie či space drum. Intro albumu je koncipované štýlom a cappella, teda výhradne na vokáloch, ktoré úvodu albumu dodávajú až mystický nádych. Celková produkcia v sebe s určitou hravosťou spája rôzne producentské prístupy.

Pod tri pesničky sa podpísal Lelek Nadivanu pôsobiaci v alternatívnej stálici Bratři Orffové, temperamentnú akustickú gitaru zas do skladieb nahral gitarista Tibor Žida. Z obomi muzikantmii sa Eli pozná z rodného Krnova a k spolupráci ju motivovala hlavne hudba, ktorú tvoria. Na výslednej podobe zvuku sa vo veľkej miere podieľa tiež mixmaster Marko Bröstl, ktorý prvotné, možno až prekomponované nahrávky príslušne prevzdušnil a uhladil.

Najdôležitejšie je nájsť človeka, s ktorým nájdeš spoločnú chémiu

Dvoch rozdielnych podôb, elektronickej a akustickej, sa na albume dočkal chytľavý pilotný singel NTL. "Bol to extrémne silný moment. Peter zahral gitaru, pridali sme do nej vokály a všetkým naraz sa nám pustili slzy. Tracku to dodalo úplne novú úroveň," spomína Laris na štúdiový jam s gitaristom Petrom Tomkom, z ktorého vznikla druhá verzia skladby. K pôvodnej verzii NTL vyšiel aj klip - na iPhone ho vo Viedni spoločne so speváčkami točil kamarát a producent Dalyb, ktorý je zároveň autorom beatu v skladbe Filmy.

Za pozornosť stoja hneď dvaja spevácki hostia. V romantickej skladbe Sunset postavenej na výraznej basovej linke predstavuje svoj charizmatický vokálny feeling Taomi, jeden zo zásadných predstaviteľov novej česko-slovenskej vlny R&B nebrániacej sa žánrovým presahom. V piesni Lalala zase Eli a Laris vokálne dopĺňa mladučká speváčka Rebis, ktorá jej dodáva neopomenuteľný tanečný vibe. 

S Rebis a niektorými ďalšími hosťami v závislosti od okolností rátajú speváčky aj pri nadchádzajúcich živých koncertoch, ktorých sa už teraz nevedia dočkať. Vynikajúcu odozvu pilotného vystúpenia Nienna v bratislavskom klube Bohéma reflektujú energické instagramové stories. Podobne ako ten prvý, i ďalšie koncerty budú postavené na výrazných tanečných choreografiách, ktoré obom pôvodným tanečníčkam pomáha vymýšľať bratislavská choreografka Barbora Beshiu. Tanec považujú obe ženy v rámci žánra R&B za niečo absolútne neoddeliteľné od hudby.

"Tvorba s Eli bola pre mňa zatiaľ najlepšou a najprirodzenejšou spoluprácou. Je to prvá čisto ženská spolupráca, ktorú mám. Doposiaľ som pracovala v štúdiu len s mužmi a občas som pri nich mala pocit, že mi do toho chcú stále kecať (smiech). S Eli to bolo absolútne prepojené. Extrémne porozumenie a vzájomná motivácia," s vďačnosťou uzatvára Laris a Eli bez premýšľania pokračuje: "Pro mě je v určitém smyslu nejdůležitější najít člověka, se kterým máš chemii. Takového, s kterým můžeš svoje myšlenky a hudbu rozebírat do hloubky, bez pocitu, že ho tím otravuješ."

Autor: Matej Kráľ