Pred šiestimi rokmi vznikla v Košiciach metalcoreová kapela Meredith. Debutovala demo nahrávkou Calm Before Storm a minulý rok vydala veľmi dobre prijaté EP Blood Diamond Scars. Práve z neho teraz predstavuje ďalší singel Flash of Death, ktorý je inšpirovaný 2. svetovou vojnou.

Meredith k nemu natočili pútavý videoklip plný záberov z ťažkých bojov, ktoré sa odohrali pred vyše sedemdesiatimi rokmi. Videoklip Flash of Death mal premiéru 8. mája v Deň víťazstva nad fašizmom a hudobníci si ním uctili všetkých padlých hrdinov. Pôvodne sa kapela inšpirovala románom Na západe nič nové od Ericha Maria Remarquea z obdobia 1. svetovej vojny, ale napokon tému skladby preniesla do najväčšieho vojnového konfliktu v histórii. "Nič monštruóznejšie človek nestvoril a nikdy nezomrelo toľko ľudí. Po nej už svet nebol nikdy taký ako predtým. Poznačila nespočet osudov a vytvorila nespočet hrdinov," hovorí autor textu, bubeník Marko.

"Fascinuje to celú kapelu rovnako, pretože v našich rodinách sa nachádzajú veteráni z tohto obdobia. Avšak najväčším fanatikom som ja. Od detstva toho mám načítaného veľmi veľa, videl som množstvo dokumentov. Všetkých nás v kapele zaujíma celá história vojenstva a slúži ako pravidelná inšpirácia. Náš spevák inklinuje v tejto sfére k obdobiam od raného stredoveku až po novovek. Svojho času sa venoval historickému šermu v skupine Sagremor," dodáva.

K novinke Flash of Death natočila skupina videoklip, na ktorom spolupracovala s režisérom Markom Balageom. K tejto spolupráci sa hudobníci dostali vďaka účasti v súťaži Rocková Maturita, kde v prvom ročníku obsadili druhé miesto. Produkčnú aj vizuálnu stránku riešil s režisérom spevák skupiny Rob Raven. "Prípravy prebiehali na jar minulého roka a natáčali sme v lete. Zvládli sme to za jeden deň vrátane stylingu, úpravy terénu, efektov a za veľmi nepriaznivého vetra. Taktiež dymu, ohňa a zápachu benzínu, z ktorého sa všetci dusili," spomína na natáčanie spevák Meredith.

Vizuál kombinuje zábery na kapelu a historické sekvencie. A odkiaľ pochádzajú vojnové zábery? "Z minulosti. To bola najťažšia časť natáčacieho dňa, museli sme urýchlene zostrojiť stroj času a presunúť sa do minulosti a všetko vlastnoručne natočiť," tvrdia odľahčene muzikanti, ktorí sa netaja ambíciami zaujať svojou tvorbou aj na metalovej scéne v zahraničí.


Redakciu Hudba.sk informoval manažér skupiny Pavol Dráb.  

Foto: archív skupiny Meredith