Česká speváčka, skladateľka a producentka Anna Vaverková, ktorá je členkou labelu Oddity Records a hráčkou na klávesy a vokalistkou berlínskej skupiny The Flavians, vydala v piatok (7.5.) dva nové single Ve Snu a Sweet Spot. Obe piesne sú spievané v češtine a hudobníčka nimi okrem intímnych tém otvára svoju novú hudobnú etapu.

Inšpirácia k skladbe Ve Snu vychádza z Nietzscheho knihy Tak vravel Zarathustra a alkoholových večierkov, resp. najmä ich následkov na druhý deň. Do kombinácie týchto vnemov sa pridali speváčkine neustále sa opakujúce kontroverzné sny a snaha im porozumieť. Anna Vaverková v piesni rieši otázku, kde končia sny a začína realita a či sa ľudské nevedomie neprejavuje práve pri intoxikácii alkoholom.
 
"Veľmi často sa mi snívajú opakujúce sa sny s kontroverznými obrazmi. V piesni Ve Snu v podstate hovorím s postavami z mojich snov. Zamýšľam sa nad ľudskou pudovosťou, ako veľmi sa vôbec líšime od zvieraťa a tiež nad vnútorným popieraním seba samého. Ešte neviem, čo sa mi tieto sny snažia povedať. Verím však, že až na to prídem, budem o krok bližšie k tomu, aby som samu seba prijala takú, aká som," priznáva autorka.


Za nevinnosťou druhej piesne Sweet Spot sa skrýva pomerne nečakaná (a pre niektorých) stále nedoriešená intímna téma ženského orgazmu. Autorka sa do nej púšťa formou dialógu muža a ženy, ktorá svojho partnera navádza k dosiahnutiu perfektného splynutia dvoch tiel. Téma z červenej knižnice tak mierne odľahčenou formou upozorňuje na fakt, že aj v roku 2021 stále veľké množstvo žien nedosahuje pri sexe vyvrcholenie.

Obe piesne napísala, nahrala a produkovala sama speváčka, jedná sa tak o jej zatiaľ najviac autentické dielo. S nahrávaním jej pomohli švédski spoluhráči z kapely The Flavians - bicie v piesni Sweet Spot nahral Joakim Jägerhult a gitarové party Liam Blomqvist, ktorý sa podieľal aj na finálnych produkčných úpravách a singel následne mixoval. O mastering sa postaral Garry Cosgrove (Volta Studios).
 
Double singel vyšiel v piatok 7. mája 2021 prostredníctvom vydavateľstva Oddity Records a nájdete ho na na všetkých streamovacích platformách.


Biografia
 
Anna Vaverková je skladateľka, speváčka, klávesistka a producentka z Prahy, momentálne sídliaca v Berlíne. Počas svojich aktívnych rokov v Prahe (2014-2016) pôsobila ako pesničkárka a vystúpila na podujatiach ako Student Fest, Praha Žije Hudbou, Žižkovská noc alebo Konec Pololetí. Zároveň v tom období prenikla aj do klubovej drum&bassovej scény, z čoho vznikli zaujímavé spolupráce, ako napríklad Up & Down s producentom Kutlom, ktorá bola v rámci ankety CZ & SK DnB Awards zvolená za najlepšiu skladbu roka 2019.

Od roku 2016 pôsobí hudobníčka v Berlíne, kam sa presťahovala kvôli štúdiu hudby. Práve na škole dala so svojimi spolužiakmi dokopy kapelu The Flavians, s ktorou si zahrali na Glastonbury festivale 2019, predskakovali pre Catfish and the Bottlemen a hrajú ich rádiá ako BBC alebo Deutschland Funk.

Momentálne hidobníčka, ktorá patrí medzi prvých členov pražsko-berlínskeho labelu Oddity Records, využíva skúsenosti a zozbierané vedomosti pre jej vlastnú tvorbu, z ktorej v blízkej budúcnosti predstaví ďalšie novinky.

Mohlo by vás zaujímať: The Flavians v novinke spomínajú na časy, kedy to "lepšie už nemohlo byť"

Zdroj: Alibi Agency (Hudba.sk edit)