Piešťanské letisko bude od 11. do 12. augusta dejiskom 8. ročníka festivalu Grape, na ktorom sa predstaví 80 interpretov, z toho rekordných 19 bude zo zahraničia. Viac o festivale prezradil jeho spoluzakladateľ a organizátor Juraj Podmanický.

Grape festival bol minulý rok vypredaný päť dní pred začiatkom, tento rok sa to organizátorom podarilo ešte skôr. Kapacita podujatia je nastavená na 20-tisíc ľudí. "To je náš strop, väčšie to nechceme. Práve to je jedna z vecí, prečo majú ľudia ten festival radi, že je to menšie. Uhlopriečne to prejdeš za desať minút," uviedol v rozhovore pre TASR Juraj Podmanický

Headlinermi tohtoročného Grapu sú britskí Two Door Cinema Club, Tom Odell, Metronomy a nemecký projekt Moderat. "Odjakživa som chcel a nikdy som sa tým netajil, že som chcel na festivale Moderat. To je pre mňa absolútne splnený sen. Dlho som počúval gitarovú hudbu a Moderat je práve tá kapela, ktorá zlomila vo mne to, že som začal počúvať elektronickú a nemeckú hudbu," priznáva Juraj.

Do Piešťan prídu aj nórska speváčka Aurora, americkí Cigarettes After SexLittle Hurricane a Zola JesusThe Naked And Famous z Nového Zélandu, austrálska skupina The Temper Trap či Dirtyphonics z Francúzska.


Barmani rastú spolu s festivalom

Okrem organizovania festivalu je Podmanický známy najmä ako frontman kapely Billy Barman, ktorá je vďaka nemu na Grejpe "doma" a v lineupe nebude chýbať ani tento rok. "Naša kapela rástla aj s festivalom, je to priama úmera," hovorí Podmanický. Zároveň dodáva, že z najväčšej scény sa skupina presunula na druhé pódium, ktoré je však každým rokom väčšie. "Dvakrát sme hrali na hlavnom stagei, ale zistili sme, že to je asi moc veľké na nás a teraz už štvrtý rok po sebe hráme na tzv. second stagei, to je najväčšie šapito, čo tam máme. A každý rok mu pribúdajú dva stožiare, čo je fantastické. Keď priberieme tie dva stožiare, čo je ďalších tisíc ľudí, je to stále plnšie a plnšie."

Podmanický ďalej potvrdil, že kapela toto leto prvýkrát cestuje po festivaloch s osvetľovačom a svetelným parkom. "Už nie sme iba zvukár, dvaja technici a kapela, ale máme ďalších dvoch ľudí od svetiel, je to už trošku viac o divadle a svetelnej šou," doplnil hudobník, ktorý podľa vlastných slov dovolenkuje na festivalových pódiách. Kapelu ste mohli vidieť na trenčianskej Pohode, Žákovic Open, Vrbovských vetroch, pražskom Metronome festivale, mladom českom festivale Fingers Up a Colours of Ostrava.

V Piešťanoch Billy Barman odprezentuje najmä nový repertoár z albumu Dýchajúce obrazy (2016). "Budeme hrať zväčša nové pesničky, rozhodli sme sa, že tie staré necháme v garáži a možno ich 'vygáražujeme' na jeseň na šnúru, kde budeme môcť hrať dlhšie koncerty," uzavrel Podmanický.


Zdroj: TASR (úprava: Hudba.sk)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk