Fanúšikovia a fanúšičky už nefungujúcej americkej kapely The White Stripes sa môžu tešiť na nový box set, ktorý sa dostane na trh pri príležitosti 20. výročia vydania debutového eponymného albumu formácie. The White Stripes XX ponúkne dve vinylové platne.

Červená bude obsahovať záznam koncertu, ktorý kapela odohrala počas prvého turné v roku 1999 v meste Raleigh v Severnej Karolíne. Biela platňa ponúkne doteraz nevydané a nepoužité nahrávky pochádzajúce z prípravy prvého albumu dua. O mix sa postaral spevák a gitarista Jack White.

Ďalšou súčasťou budú DVD s doteraz nezverejnenými záznamami koncertov z roku 1999 v Hamtramcku a Detroite v Michigane a tiež 24-stranový booklet. Samotný album The White Stripes (1999) však v box sete nebude. Novinka bude dostupná len v rámci predplatiteľskej služby Vault hudobníkovho vydavateľstva Third Man Records. Záujemcovia o box set sa môžu zaregistrovať na webstránke labelu do 31. októbra.

The White Stripes vznikli v roku 1997 v Detroite. Jedinou ďalšou členkou skupiny bola bubeníčka Meg White. Po spomínanom debutovom albume nasledovalo ešte päť štúdioviek: De Stijl (2000), White Blood Cells (2001), Elephant (2003), Get Behind Me Satan (2005) a Icky Thump (2007). Kapela, ktorá získala šesť cien Grammy či tri BRIT Awards, v roku 2011 ukončila činnosť.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Autumn de Wilde - Facebook.com/thewhitestripes

Súvisiaci interpreti: The White Stripes