V aktuálnom prehľade diania na rockovej a metalovej scéne nesmú okrem informácií o novej hudbe chýbať ani pozvánky na koncerty britských Paradise Lost v Košiciach a talianskej kapely Lacuna Coil v Bratislave. Briti so sebou privezú aj zaujímavú predkapelu, ktorú vám predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

Možno ste zachytili info zo stajne gotikov Paradise Lost o októbrovom turné po Európe, o ktorom informovali už v priebehu júla. Nemenej dôležitou informáciou pre vás určite bol i fakt, že Nick Holmes si dal ostrihať vlasy na krátko. Pre nás je však veľmi zaujímavá aj skutočnosť, že Paradise Lost v týchto dňoch zverejnili meno svojho predskokana. Americko-švédska superskupina Soen totiž stojí za pozornosť.

Bývalý bubeník Opeth Martin Lopez ju založil v spolupráci s basgitaristom Steveom DiGiorgiom (v minulosti Sadus, Death, Vintersorg, Autopsy), pričom menej známe, no nemenej talentované mená nájdeme na poste gitaristu a vokalistu. Sú nimi Kim Platbarzdis, respektíve Joel Ekelöf. Ich poňatie metalovej alternatívy, tzv. "thinking man's metal" zanechá slzu v oku nejednému milovníkovi zadumanosti Tool, basgitary u Korn, vokálov Deftones a iných filozoficko-proggy šialeností. Svedčiť o tom môže i producentská taktovka Davida Bottrilla na debutovom albume Cognitive (2012).

Prídite si vychutnať legendy Paradise Lost i nováčikov Soen do košického klubu Colloseum 17. októbra. (ak)

Soen - Delenda

Na svoje si prídu aj priaznivci milánskych Lacuna Coil. Minulý rok síce zavítali na český festival Benátska noc, 20. novembra 2012 už ale vystúpia v bratislavskom MMC. Okrem starších songov predstavia aj skladby z nového albumu Dark Adrenaline, ktorý vyšiel v januári. Či už sa vám páči ich hudba alebo sa pôjdete pozrieť najmä na ich speváčku Cristinu Scabbiu, necháme na vás. (pm)

Magazín Loudwire dal dokopy zoznam Top 50 metalových songov 21. storočia. Od roku 2000 sa v metale urodilo mnoho zaujímavého, preto takéto zoznamy nie sú obrazom objektívnej skutočnosti, slúžia len na vyvolanie diskusií. A tu platí stopercentne, že "čo človek, to názor". Aby ste sa nemuseli preklikávať celým zoznamom, prvá päťka prestížneho magazínu vyzerá takto: (ak)

1. Tool - Lateralus
2. Opeth - Blackwater Park
3. Between the Buried and Me - Colors
4. Iron Maiden - The Talisman
5. System of a Down - Toxicity

Metal Masters sa vrátili so svojím štvrtým pokračovaním. Zostavu tvorili už tradiční členovia Philip Anselmo (Down, ex-Pantera), Kerry King (Slayer), Dave Lombardo (Slayer), Scott Ian (Anthrax), Charlie Benante (Anthrax) a Frank Bello (Anthrax). K šiestim legendám pribudli aj Billy Sheehan (Mr. Big, David Lee Roth) a Gary Holt (Exodus, Slayer). Ešte lepšia správa je, že celý koncert si môžete vypočuť a dokonca aj pozrieť na stránke Blabbermouth. (pm)

Maserati odpremiérovali druhú pieseň z novinky Maserati VII. Tento album je prvým od úmrtia bubeníka Jerryho Fuchsa, ktorý sa smrteľne zranil pri páde v roku 2009. Siedmy zárez amerických post-rockerov vychádza na značke Temporary Residence 2. októbra 2012. (ak)

Maserati - Earth-Like

Novú skladbu uviedol aj epický a hlasný workoholik Devin Townsend, epileptickí brúsiči s harfistom v čele Behold... the Arctopus, či blatisté legendy Eyehategod. Informácie o nových albumoch priniesli aj Sevendust Deftones. Tí ale boli na skladby zatiaľ skúpi, takže si musíme ešte nejaký ten mesiac počkať. A ešte posledná informácia o nových počinoch – Steve Harris z Iron Maiden už čoskoro vydá sólo album. (ak, pm)

Behold... the Arctopus - Disintegore

Nergal, frontman poľskej black metalovej ikony Behemoth, je čoraz viac "ikonou" sám osebe. Po porotcovaní v poľskej speváckej šou "The Voice of Poland" a spoluprácou s krakovským bardom folkovej a country piesne Maciejom Maleńczukom tu máme ďalší podnik mimo metal a hudbu ako takú. Stane sa totiž tvárou reklamnej kampane na energy drink Demon, výťažok z ktorej poputuje na nadáciu DKMS. Tá financuje diagnostikovanie a liečbu leukémie. Spomínaná nadácia v minulosti našla darcu kostnej drene i pre samotného Nergala, ktorý trpel takouto diagnózou. A späť k hudbe – Behemoth začína v septembri drilovať nový materiál, aby sa na jeseň mohlo uskutočniť európske turné. Konkrétne zastávky budú zverejnené neskôr, my veríme, že naše končiny "blekáči" neobídu. (ak)

A na záver ešte jedna smutnejšia správa. Doktor Paula Graya, basgitaristu zo Slipknot, bol obvinený z neúmyselného zabitia. Údajne Paulovi niekoľko rokov predpisoval vysoké dávky morfínu a fetanylu, ktoré mali byť príčinou jeho úmrtia pred dvomi rokmi. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Basákovi kolegovia vydali stanovisko, v ktorom vyjadrujú svoj hnev smerom k ošetrujúcemu lekárovi. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok o polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/katatonia

Súvisiaci interpreti: Paradise Lost