Gitarový mág či alchymista – aj takýmito prívlastkami častujú fenomenálneho hudobníka menom Steve Vai. Ten sa už 29. septembra predstaví v pražskej Lucerne a ako sám uviedol v krátkom rozhovore pre Hudba.sk, stovežatej sa už nevie dočkať.

Vai svoje turné odštartoval 29. augusta v Belfaste a do októbra v rámci neho odohrá takmer tridsať koncertov po celej Európe. "Moji fanúšikovia investujú nemalé finančné a časové prostriedky, aby ma mohli vidieť naživo. To je pre mňa dôvod, aby som do každého koncertu dal maximum. Moji priaznivci z Čiech a zo Slovenska sa tak môžu tešiť na šou, ktorá bude naozaj plnohodnotná. Okrem toho, že v rámci nej odohrám krátky akustický set, objavím sa na pódiu aj s gitarou vystreľujúcou laserové lúče a v istom momente dokonca na stage pozvem ľudí, ktorí si spoločne so mnou zaspievajú," uviedol Steve Vai pre Hudba.sk.

Trojnásobný držiteľ Grammy pritom jedným dychom dodal, že je jeho cieľom vyvolať v návštevníkoch koncertu pocit, akoby zažili niečo unikátne a jedinečné. Na základe nespočtu pozitívnych ohlasov od Vaiových fanúšikov a množstva kladne ladených kritík novinárov mu v tomto bode treba dať za pravdu.


Meet and greet trochu inak

Keď hovoríme o fanúšikoch, určite nesmieme opomenúť špeciálne balíčky s názvom Evo Experience. Podľa hudobníkových slov ide o ústretový krok voči jeho najvernejším obdivovateľom. V prípade, že si podobný prémiový balíček zakúpite, stretnete sa so Stevom na uzatvorenej besede, dostanete prístup na zvukovú skúšku a k tomu ešte niekoľko upomienkových predmetov.

Označiť podobnú aktivitu za obyčajný meet and greet však určite nemožno. Ten totiž prebieha v hektických podmienkach pred koncertom a hudobníci mnohokrát len mechanicky podpíšu niekoľko albumov, prehodia pár slov a celá "paráda" končí. Steve Vai sa to rozhodol robiť inak a možno dodať, že lepšie.

"Strašne rád sa stretávam so svojimi fanúšikmi. Jedna vec sú rozhovory s novinármi a druhá zas siahodlhé debaty s ľuďmi, ktorí moju tvorbu poznajú mnohokrát hlbšie a lepšie, ako niektorí žurnalisti. Z tohto dôvodu s nimi veľmi rád preberám najrôznejšie témy, a to aj také, ktoré by som s novinárom nikdy nenačal," dodal Vai.


Konceptuálne albumy ešte nevymreli

Aktuálne turné však primárne slúži na prezentáciu ešte stále aktuálneho albumu The Story of Light, ktorý vyšiel počas minulého roka pod hlavičkou spoločnosti Favored Nations Entertainment. Ide pritom o prvú štúdiovú nahrávku tohto gitarového génia za posledných sedem rokov, no i napriek tomuto časovému rozdielu nadväzuje príbeh albumu na jeho predchodcu Real Illusions: Reflections.

"Je úžasné, keď umelec zistí, že naozaj neexistujú žiadne pravidlá. Môžete si robiť čokoľvek, čo chcete a jediné, čo vás môže limitovať, sú vaša predstavivosť a sebadôvera. Projekt, ktorý začal s Real Ilusions má štyri časti. Prvé dva kúsky skladačky už boli vydané a ten ďalší by mal svetlo sveta uzrieť v relatívne blízkej budúcnosti. Posledná časť bude spočívať v tom, že všetky tieto útržky spojím dohromady, jednotlivé skladby zapadnú na svoje správne miesto a pred poslucháčom sa rozvinie lineárny komplexný príbeh," popísal svoj zámer 53-ročný gitarista.

Na našu otázku, čo to znamená "blízka budúcnosť" však Vai odpovedal vyhýbavo. "V súčasnosti pracujem na živom CD a DVD z aktuálneho turné. Potom bude nasledovať nová hudba pre orchester, ktorú som zložil, a následne by som sa mal vrátiť ku gitarovým veciam. Jednoducho to bude tak, ako aj v minulosti – ďalšia časť skladačky nemusí byť ďalším projektom, ktorý je momentálne v poradí."

Fanúšikom tak zostáva len čakať a odhadovať, kedy sa dočkajú pokračovateľa albumu The Story of Light. Dovtedy si však môžu tohto gitarového mága vychutnať na jednom z jeho koncertov. Ako sme už uviedli, najbližšie k nám sa predstaví už 29. septembra v pražskej Lucerne.

Autor: Miroslav Meňhert, PR
Foto: Facebook.com/stevevai

Súvisiaci interpreti: Steve Vai