Po veľmi úspešnom koncerte filmovej hudby v klavírnom prevedení sa začiatok jesene bude v metropole východu opäť niesť v podobnom duchu. Tentoraz to však nebude iba klavír, ale symfonický orchester. Hudbu z najznámejších filmov uvedie už zajtra (10.9.) v Kunsthalle / Hale umenia Štátna filharmónia Košice s dirigentom Martinom Leginusom.

Pre veľký záujem sa vo štvrtok uskutočnia hneď dva koncerty so začiatkom o 17:00 a 20:00. Znieť bude predovšetkým hudba amerického skladateľa Johna Williamsa. Okrem známych skladieb zo soundtrackov k filmom Superman, Indiana Jones, Star Wars si návštevníci budú môcť vypočuť aj skladby z filmov Čeľuste či Gejša. Zaznie však aj Psycho suite od Bernarda Herrmanna.

John Towner Williams (1932) je vďaka 45 nomináciám rekordérom Cien Akadémie (Oscary) spomedzi hudobných skladateľov. A takmer aj celkovo, o jednu viac má totiž len Walt Disney. Williams sa preslávil najmä ako dvorný skladateľ hudby k filmom Stevena Spielberga, ktorý tvrdí, že za obrovský úspech filmu Čeľuste vďačí polovicou práve jeho hudbe. Medzi jeho najznámejšie diela patrí tiež hudobný doprovod k celej hexalógii Hviezdne vojny, preslávil sa predovšetkým kultovým motívom The Imperial March (Darth Vader's Theme). Napísal tiež ústredné hudobné motívy pre olympijské hry (1984, 1988, 1996 a 2002), z ktorých najznámejší je Olympic Fanfare and Theme z LOH v Los Angeles z roku 1984.

Doteraz získal päť Oscarov, tri ceny Emmy, štyri Zlaté glóbusy a 21 cien Grammy. Prvé ocenenie dostal v roku 1971 za hudbu k adaptácii muzikálu Normana Jewisona Fidlikant na streche. Okrem spomenutých zložil hudbu aj k mnohým ďalším, predovšetkým fantastickým, dobrodružným a najpopulárnejším filmom všetkých čias, ako sú Jurský park, Indiana Jones, Schindlerov zoznam, Superman, AI - umelá inteligencia alebo Harry Potter. V súčasnosti patrí medzi najuznávanejších amerických skladateľov filmovej, ale aj klasickej hudby. Najúspešnejší skladateľ filmovej hudby všetkých čias skomponoval partitúry k vyše 100 filmom a vypočuť si aspoň niektoré z nich v podaní Štátnej filharmónie Košice bude určite veľkým umeleckým zážitkom.


Štátna filharmónia Košice bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. V krátkom čase dosiahla uznanie odborníkov i verejnosti a stala sa jedným z popredných reprezentantov slovenského interpretačného umenia doma i v zahraničí. V súčasnosti má orchester 80 profesionálnych hudobníkov. Zaznamenal výrazné úspechy na koncertných pódiách európskych krajín, ale aj v Severnej Amerike a v Ázii. ŠfK prezentuje svoje umenie okrem aktívnej koncertnej činnosti prostredníctvom nahrávok pre rozhlasové, televízne a gramofónové spoločnosti (160 CD). Repertoárové spektrum orchestra obsahuje všetky frekventované diela od baroka po hudbu 21. storočia.

Martin Leginus (1980) je hudobným riaditeľom Štátnej opery v Prahe a dirigentom Slovenského národného divadla v Bratislave. Študoval dirigovanie na Štátnom konzervatóriu a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V rámci štúdia sa zúčastnil majstrovských kurzov u Kurta Masura, bývalého šéfdirigenta Newyorskej filharmónie, následne absolvoval semestrálnu stáž v Landestheater Detmold v Nemecku. Spolupracoval s Orchestrom Štátnej opery Budapešť, Filharmóniou Oviedo, Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, Štátnou filharmóniou Košice, Orchestrom Štátnej opery Košice, Cappellou Istropolitanou, Štátnym komorným orchestrom Žilina, Slovenským komorným orchestrom B. Warchala, Musicou aeternou; a so sólistami, ako sú Ľubica Vargicová, Adriana Kučerová, Eva Hornyáková, Jolana Fogašová, Terézia Kružliaková, Leo Nucci, Pavol Bršlík, Sergej Larin, Miroslav Dvorský, Oto Klein, Dalibor Jenis, Peter Mikuláš, Markus Forster, Ladislav Fančovič, Marian Lapšanský a i.

Program koncertu:

John Williams: Superman main theme
John Williams: Superman Love theme
Bernard Herrmann – Psycho suite
John Williams: Indiana Jones: Main Theme – The Raiders of the Lost Ark
John Williams: Flying theme (z filmu E.T.)
John Williams: Memoirs of a Geisha – Sayuri’s Theme
John Williams: Jaws Theme
John Williams: Jurassic Park Main Theme
John Williams: Star Wars Suite for Orchestra: 
I. Main Title
II. Princess Leia's Theme
III. The Imperial March (Darth Vader's Theme)
IV. Yoda's Theme
V. Trone Room & End Title

Vstupné je v predpredaji 10 eur, na mieste 14 eur. Podujatie je spolufinancované z dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Zdroj a foto: PR

Súvisiaci interpreti: John Williams