Slovenská dídžejka a producentka Emma Stašáková alias st. EMMITA prvýkrát predstavuje svoju vlastnú tvorbu na EP Pompose. Pretavila doňho svoje skúsenosti a vkus, ktorý od roku 2017 prezentovala v dídžejských setoch zameraných na rôzne alternatívne elektronické žánre.

EP Pompose v sebe nesie prvky expresívnosti a pompéznosti typickej pre svet módy, ktorý je pre hudobníčku veľkou záľubou, inšpiráciou a poukazuje na jej cit pre štýl. V nahrávke sa tiež odzrkadľuje intimita zimného obdobia, na skladbách totitž st. EMMITA pracovala približne pred rokom. "Keď som skladby tvorila, príliš som nepremýšľala nad výsledkom. Vedela som, že chcem vytvoriť niečo, čo bude odrážať zvuky, ktoré sa mi v tom momente páčili, a tak nejak prirodzene som využila potenciál ostatných elementov skladieb," hovorí autorka.

Pompose vníma ako veľmi osobný projekt sebatransformácie, ktorá sa odráža v každej časti tohto diela. Ako sama priznáva, trvalo veľmi dlhý čas, kým sa stotožnila s finálnym zvukom a prijala fakt, že jej tvorbu bude počúvať aj širší okruh, než len jej blízki priatelia. "Desila ma predstava, že budem súdená za svoje umenie, čomu sa samozrejme nevyhne žiadny umelec. Každý, kto chce vydávať hudbu, si tým prejde."

Nahrávka je zaujímavým spojením house music a súčasného klubového zvuku. "V mojej tvorbe sa objavujú prvky alternatívnej a klubovej hudby, keďže som nimi veľmi ovplyvnená. Povedala by som, že Pompose je zjemnená verzia klubového zvuku a zároveň odráža moju osobnosť v celistvosti."

Na EP sa nachádza aj jej prvá zverejnená skladby Phone Calls. Od jej vydania už ubehol rok, preto ju na EP ponúka aj v remixe od etablovaného producenta menom breathe the vapor. "Oslovila som Lukáša (breathe the vapor), či by chcel spraviť remix na skladbu Phone Calls. Zo začiatku mi veľmi neurčito odpovedal, že skúsi, čo s tým dokáže urobiť. Do druhého dňa som mala v správach link s remixom. Veľmi obdivujem, ako pracuje so zvukom, jeho postupy a ako premýšľa nad hudbou. Je pre mňa obrovskou studnicou nápadov a veľkou inšpiráciou v tom, ako dokázal spraviť zo skladby Phone Calls niečo úplne nové."

Ďalšou skladbou na EP je Trainspot, kde sa objavuje motív "vlaku", znejúci v priebehu celej skladby. "Mala som veľmi krásny sample v mojej galérii zvukov a povedala som si, že z toho urobím skladbu. Na tejto skladbe som pochopila, že môžem využívať aj menej konvenčné postupy skladieb. Podnietilo ma to premýšľať nad hudbou inak ako dovtedy."

Za výsledným zvukom nahrávky stojí ďalší človek z elektronickej pražskej scény, Dávid Třebický z YOGA Collective. "V procese tvorby som sa zaoberala viacerými témami a prišlo to úplne spontánne, ako asi u väčšiny umelcov. Samotná tvorba bola pomerne rýchla, ale ako sa vraví, bolo nutné, aby skladba vyzrela. Keď som po štúdiu odišla žiť do Prahy, uvedomila som si, že je čas skladbu dokončiť. Do cesty mi prišiel Dávid Třebický, ktorý odviedol fantastickú prácu a pomohol mi dokončiť moje EP."

Celé EP môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe a nájdete ho aj na všetkých streamovacích službách.

Redakciu Hudba.sk informovala Emma Stašáková. Správu sme upravili.