Na čelo výročného rebríčka magazínu Time s názvom Najlepšie piesne roka 2012 sa dostal americký spevák Usher so skladbou Climax. Ide o singel z jeho najnovšej štúdiovky Looking 4 Myself (2012), s ktorou bodoval na prvom mieste amerického albumového rebríčka Billboard 200.

Koncoročné rebríčky s prívlastkom "najlepší" sú veľmi subjektívna záležitosť, ale dá sa vďaka nim objaviť množstvo zaujímavej hudby. Time možno v tomto smere nie je až natoľko inšpiratívny (viac sa tešíme na zoznamy "Best of 2012" v podaní hudobných magazínov ako Pitchfork, FACT či NME), ale Usherov víťazný song v tomto trochu schizofrenickom rebríčku rozhodne stojí za vypočutie.

Usher - Climax

Na druhom mieste je juhokórejský raper PSY so svojím hitom Gangnam Style. Do prvej trojky sa dostala aj Kanaďanka Carly Rae Jepsen s Call Me Maybe, pričom táto pieseň bojuje aj o prestížnu cenu Grammy v kategóriách Skladba roka a Najlepší sólový popový výkon. Na štvorke je Taylor Swift s jej hitom We Are Never Ever Getting Back Together, vďaka ktorému má 22-ročná hviezda šancu na zisk Grammy v kategórii Nahrávka roka. Medzi najlepšími piesňami podľa magazínu Time sa ocitla aj skladba Roman in Moscow raperky Nicki Minaj či Bangarang od Skrillexa.

Prekvapením v rebríčku je ôsme miesto pre punkerky Pussy Riot za ich pieseň Putin Lights Up the Fires, ktorú zverejnili v reakcii na rozhodnutie moskovského súdu poslať tri členky skupiny na dva roky do väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Zaujímavé je aj 10. miesto, ktoré patrí dnes už neexistujúcej kultovej skupine Can a ich piesni Graublau. Tá má takmer 17 minút, vznikla v roku 1969, ale vyšla na kompilácii Lost Tapes na labeli Mute Records až tento rok. Umiestnenie tejto epickej rockovej kompozície do jedného rebríčka s Gangnam Style je vskutku dekadentný počin, ale prečo nie... Veď výročné hudobné rekapitulácie sú aj o tom, aký bol rok pestrý.

Najlepšie piesne roka 2012 podľa magazínu Time:

1. Usher - Climax
2. Psy - Gangnam Style
3. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
4. Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together
5. Parquet Courts - Master of My Craft
6. Skrillex - Bangarang
7. Nicki Minaj - Roman in Moscow
8. Pussy Riot - Putin Lights Up the Fires
9. The Belle Brigade - No Time to Think
10. Can - Graublau

Can - Graublau

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA)
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Usher