Organizátori maďarského festivalu Sziget, ktorý sa bude konať od 10. do 17. augusta v Budapešti, dnes zverejnili mená ďalších účinkujúcich. K našim južným susedom zavíta napríklad holandský dídžej Martin Garrix, indie-rockové duo The Ting Tings, anglický pesničkár Passenger či rocková skupina Enter Shikari.

Alt-J, Florence and the Machine, Jamie Woon, José González a v neposlednom rade Robbie Williams, ktorý vystúpi na festivale 10. augusta, sú už známi interpreti 22. Szigetu. Dnes k nim pribudlo ďalších takmer 30 mien. O záverečnú festivalovú šou na hlavnom pódiu sa tento rok 16. augusta postará Martin Garrix, ktorý je v súčasnosti 4. najpopulárnejším dídžejom sveta podľa rebríčka Top 100 DJs. Podľa prísľubu organizátorov bude jeho vystúpenie sprevádzať ešte ohromujúcejšia šou, s ešte väčším ohňostrojom, pyrotechnikou a famóznou laserovou šou než v uplynulých ročníkoch.

V programe hlavného pódia pribudla napríklad aj rómska punková skupina Gogol Bordello, ktorá svojou bláznivou šou zaručene roztancuje dav pod pódiom. Na Sziget sa tento rok vracia aj obľúbené dejisko tanečnej hudby, mega stan Arena, ktorého partnerom sa stal Telekom. Priaznivci tanečnej hudby sa tu opäť dočkajú množstva dídžejských setov, napr. v podaní dua W&W, vystúpi tu tiež holandský producent a dídžej Sander van Doorn, rovnako tak Bassjackers, ktorý pravidelne hráva v kluboch od Ibizy až po Las Vegas. Na rovnakom mieste môžete zažiť multižánrový, cut-n-paste štýl britského dídžeja menom Jaguar Skills, ale aj sety Juliana Jordana či Sidneyho Samsona. 


Množstvo koncertov sa uskutoční aj v ďalšom veľkokapacitnom stane A38. O zábavu sa tu postarajú The Ting TingsPassenger či mladá britská spevácka senzácia Ella Eyre, ktorá sa len pred tromi rokmi ako tínedžerka pustila do skladania pesničiek a už má fanúšikov po celom svete aj spoluprácu s úspešnou formáciou Rudimental. Na Sziget príde aj Milky Chance so svojou inteligentnou elektronickou produkciou spojenou so zvukom akustických gitár a spevom, alebo kapela Jungle, ktorej hudba vychádza z funku a soulu 70. rokov.

Zahrá aj kontroverzný Tyler, The Creator, ktorý patrí medzi najvýraznejšie osobnosti súčasného hip-hopu, alebo revolucionári v elektronickej hudbe Infected Mushroom. Spijenie post-hardcore, alternatívneho metalu a metalcore s prvkami rozmanitých žánrov elektronickej hudby prinesú Enter Shikari, zahrá aj slovinská hviezda elektronickej hudby Gramatik, holandský skladateľ a multi-inštrumentalista Jett Rebel či Kensington. Pozvanie na tohtoročný Sziget prijali aj zástupcovia drum&bassovej scény Camo & Krooked, High Contrast, Fred V & Grafix, Danny Byrd a MC Dynamite.


Multikultúrny ostrov slobody

Organizátori Szigetu zverejnili aj prvé mená scény MasterCard World Music Stage. Vystúpia na ňom také hviezdy ako speváčka štýlu fado Mariza, legenda ruského undergroundu Leningrad, štvorčlenná skupina Che Sudaka kombinujúca tanečné prvky naprieč žánrami a štýlmi, ikona balkánskej hudby Goran Bregović so svojou Wedding and Funeral Band a popredný taliansky tradičný súbor Canzoniere Grecanico Salentino.

Colosseum, vizuálne najpríťažlivejšie festivalové mieste postavené z dverených paliet, bude hostiť ikony undergroundovej house music Apollonia, vystúpi tu aj nemecký dídžej Dixon, brazilský producent Gui Boratto, dídžej a producent Michael Mayer, techno producent Marcell Dettmann či kanadské trio My Favorite Robot
 
Na prvý deň festivalu so zatiaľ najväčšou potvrdenou hviezdou Robbiem Williamsom je momentálne v predaji 15-tisíc jednodňových vstupeniek za 65 eur. Vstup na úvodný deň budú mať aj majitelia sedemdňových permanentiek, ktoré aktuálne stoja 229 eur. Ďalšie informácie o podujatí, ktorý bolo v rokoch 2011 a 2014 fanúšikmi zvolené za najlepší veľký festival v Európe, sú dostupné na webstránke sk.szigetfestival.com.

Redakciu Hudba.sk informovala Silvia Turnerová, slovenská PR manažérka Sziget festivalu.

Foto: Facebook.com/SandervanDoorn