Novozélandská speváčka Lorde zverejnila pieseň Liability, ktorá je druhou ukážkou z jej pripravovaného albumu Melodrama. Na novinke sa podieľal aj producent Jack Antonoff. Dvadsaťročná interpretka okrem toho prezradila, že jej druhá štúdiovka sa dostane do predaja 16. júna.

Lorde zverejnila novinku Liability iba týždeň po prvom singli Green Light, ktorý predstavila spolu s videoklipom. Svetové médiá písali o veľkom prekvapení, nakoľko navzdory aktuálnym trendom priniesla zaujímavý, euforický a zároveň melancholický zvuk, inšpirovaný starou house music v kombinácii s power-popovým refrénom. Druhá ukážka z albumu Melodrama je úplne iná, no rovnako dobre zapadá do naznačeného konceptu nahrávky.

Hudobne je postavená na klasickom spojení klavíra s emotívnym spevom, ktoré je v prudkom kontraste s "novotou" a košatejším aranžmánom videosingla. Ako uvádza redaktor magazínu Billboard, ktorý prezentuje sedem dôvodov, prečo je pieseň omračujúca, Liability by nebola odveci v diskografii speváčok ako Adele alebo Sia (ešte menej by prekvapila na albume Reginy Spektor), no jej text aj podanie sú výnimočné.


Billboard medzi spomínanými dôvodmi okrem iného uvádza napríklad falošné priznanie romantického vzťahu so ženou (z textu neskôr vyplynie, že myslí seba samú), či samotný fakt, že 20-ročná hviezda spieva v prvej osobe jednotného čísla, pričom na debute všetky svoje piesne stavala na univerzálnejších "my"-textoch. Je teda jasné, že druhý album bude osobnejší.

Lorde svoj návrat s novým materiálom po dvoch rokoch posunie do ďalšej roviny už zajtra, keďže sa predstaví v jednej z najsledovanejších televíznych šou Saturday Night Live. Dá sa predpokladať, že v nej prvýkrát naživo predvedie singel Green Light, no v tejto relácii hudobní hostia väčšinou spievajú dve pesničky. Uvidíme teda, či pôjde o čerstvo zverejnenú baladu alebo odhalí ďalší kúsok skladačky.

Prečítajte si: Popová senzácia Lorde je späť! Takto znie, keď spieva o prvom ťažkom rozchode

Text: Patrik Marflák (zdroj: Billboard.com, SITA)
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Lorde