Bratislavská skupina Lavalier vydáva po štúdiovom debutovom albume Introspektíva z roku 2012 a množstve koncertov odohraných doma aj v zahraničí, v týchto dňoch čerstvé a úplne nové EP Odtiene.

Tri sugestívne skladby (kompozície) sú tentokrát spievané iba po slovensky a oproti minulosti je v nich možné badať silnú inšpiráciu elektronikou. Skladby Krídla, Záblesk a Posledný ťah predstavujú symboly, monumenty a obrazy sveta jestvujúceho, ale aj blízko imaginárneho. Nepokúšajú sa prispôsobovať vkusu poslucháčov, naopak, snažia sa im netradičnou formou a mimo šablóny predstaviť hudobné stvárnenie aj na prvý pohľad ponurejších, no o to silnejších tém.

Nahrávanie EP prebiehalo vo viacerých etapách, no podstatná časť sa odohrala v štúdiu Lososound pod producentským a zvukárskym dohľadom Erika "Lososa" Horáka, ktorý navyše do skladieb prispel aj ako samplovací guru. O mastering nahrávky sa postaral skvelý Jiří Paška (Ecson) z pražského Biotech Studio. Obal EP, inšpirovaný tieňmi a odtieňmi prezentovaných skladieb graficky spracoval spevák skupiny Rado Tiňo a o grafiku vo vnútri digipacku sa postaral David Koronthály. Oproti debutovému albumu si na nahrávanie pozvala skupina aj niekoľkých hostí. Okrem už spomínaného Erika Horáka to boli Martina Hudcovská (husle), Matej Vargovčík (husle) a Saša Strelková (violončelo), ktorí svojim majstrovstvom pomohli dotvoriť finálnu podobu skladby Krídla.

Za zmienku stojí aj fakt, že EP Odtiene nevychádza pod hlavičkou žiadneho z renomovaných slovenských vydavateľstiev. Lavalier dôveruje svojej hudbe natoľko, že sa rozhodol vydať EP vo vlastnej réžii. Nevdojak tým reaguje na fakt, že na slovenskej hudobnej alternatívnej scéne je stále veľmi úzky priestor pre vydávanie pôvodnej autorskej hudby, obzvlášť v prípade kapiel, ktoré nedostávajú v médiách veľa priestoru.

Skupina predstaví a pokrstí EP Odtiene na koncerte 18. apríla v bratislavskom klube Randal. Súčasťou večera bude aj vystúpenie ďalších troch hudobných skupín, a to hlavne nemeckej skupiny Final Stair, ktorá do bratislavy zavíta v ten večer vrámci svojho európskeho turné. Ďalšími vystupujúcimi skupinami budú Aces z Bratislavy a Fried Ace z Brna. Všetky kapely sľubujú kreatívnu šou počas celého večera, ktorý začne už o 19:30.

Vstupenky je možné zabezpečiť si v predpredaji priamo u skupín Lavalier a Aces, a to už za 6 eur. Limitovaný počet záujemcov, ktorí si lístky zakúpia priamo u skupiny Lavalier, dostane EP zdarma (v cene lístka).

Ukážky piesní je možné vypočuť si na stránke Lavalier.sk/odtiene 

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol za formáciu Lavalier Radovan Tiňo.

Súvisiaci interpreti: LAVALIER