Tri kapely z troch krajín na jednom spoločnom turné - to je výsledok iniciatívy fanúšika Swan Bride, podpory nemeckej agentúry Pink Pop e.V. a miest Prievidze a Ibbenbueren. V rámci projektu s názvom "Band Exchange" bude žilinská kapela najprv hostiteľom kapiel talianskych T.A.B. a nemeckých The Drongos, neskôr sa garde otočí.

Už na budúci týždeň odštartuje výmenný projekt slovensko-českým turné, na ktorom Swan Bride "prevedú" spriaznené zahraničné kapely šiestimi mestami. Pomedzi to vystúpia aj na prestížnom festivale Europavox 2013 vo francúzskom Clermont-Ferrand.


Prvým hosťom turné, ktorý bude následne hostiť Swan Bride vo svojej krajine, je talianska psychedelic-rocková kapela T.A.B. (Terapia Al Bisogno) z mesta Bergamo. V týchto dňoch skupina dokončuje druhý album, ktorý predstaví aj slovenským fanúšikom.

Druhou kapelou, ktorá bude sprevádzať Swan Bride na najbližších koncertoch, je mladá formácia z nemeckého Ibbenbueren The Drongos hrajúca zmes funku, punku a alternatívneho rocku. Na slovenských koncertoch zaznejú najmä skladby z ich debutového EP Grove, ktoré vydali minulý rok.


Prianím organizátorov je uskutočniť takúto výmenu pravidelne každý rok, aby kapely mohli zažiť atmosféru zahraničných klubov. Projekt by nebol možný bez podpory Pink Pop e.V. - nezávislej nemeckej organizácie založenej v roku 1985 pod záštitou Kultúrneho centra pre mládež. Táto organizácia si uvedomuje dôležitosť kultúrneho vzdelávania detí a mládeže, a práve preto sa stredobodom všetkých jej aktivít stala podpora mladých umelcov a hudobníkov.

K hlavným činnostiam patrí organizácia koncertov (zabezpečenie letákov, plagátov, tlačových správ, fotografií), poskytovanie kompletne zrekonštruovaných priestorov na skúšanie a v neposlednom rade aj pomoc pri nahrávaní, ktoré je zvyčajne pre mladé kapely pridrahou záležitosťou. Kapely vďaka organizácii majú možnosť stráviť v nahrávacom štúdiu skúšobný deň určený na experimentovanie a oboznámenie sa s technikami nahrávania a mixovaním. Viac na www.pinkpop.de

Koncerty Swan Bride – Máj/Jún 2013:

15. 5. - Trenčín, Klub Lúč
16. 5. - Bratislava, Randal
17. 5. - Banská Bystrica, Klub 77
18. 5. - Prievidza, Element club
24. 5. - FR, Clermont-Ferrand, Europavox
31. 5. - ČR, Brno, Kabinet Múz
1. 6. - ČR, Praha, Rock Cafe, CZ

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Matej Rafa za kapelu Swan Bride. Viac info na theswanbride.com.


Foto:  Adiene Hajduková

Súvisiaci interpreti: The Swan Bride