Briti sa v piatok rozlúčili s Robinom Gibbom zo slávnej skupiny Bee Gees, ktorý 20. mája vo veku 62 rokov prehral boj s rakovinou. Stovky fanúšikov lemovali ulice mestečka Thame v Oxfordshire o niekoľko hodín skôr, než po nich prešiel smútočný sprievod s rakvou v koči ťahanom koňmi, ktorý viedol muzikant s gajdami.

Rozlúčiť sa takto s mestom a ľuďmi, ktorí milovali jeho hudbu, bola túžba samotného Gibba. Sprievod zamieril do St. Mary's Church, kde sa konal obrad pre rodinu a blízkych priateľov. "Život je príliš krátky. V Robinovom prípade absolútne krátky. Mali sme dostať ešte aspoň 20, 30 rokov s jeho nádhernou dušou a prekrásnym srdcom," povedal Barry Gibb, brat zosnulého a posledný člen tria Bee Gees, ktorý je ešte nažive.

"Všetci traja sme videli množstvo davov, ale nikdy som v dave nevidel toľko lásky, ako vidím dnes - pre Roba a pre hudbu. Je to pre mňa veľmi intenzívny zážitok," dodal. Rodina slávneho hudobníka pripravuje aj oficiálnu verejnú rozlúčku. Uskutočniť by sa mala v septembri v londýnskej Katedrále svätého Pavla.

Gibbove zdravotné problémy sa začali v roku 2010, keď musel podstúpiť operáciu pre nepriechodnosť čriev, ktorá v roku 2003 zabila jeho brata Mauricea. Neskôr mu diagnostikovali rakovinu hrubého čreva, ktorá sa rozšírila aj do pečene. Vo februári vyhlásil, že sa takmer vyliečil a so svojím synom Robinom-Johnom pracoval na klasickom hudobnom diele Titanic Requiem, ktoré 12. apríla pri príležitosti stého výročia potopenia lode v Londýne predviedol Kráľovský filharmonický orchester.

Zúčastniť sa mal aj Gibb, no pre zdravotné problémy sa mu to nepodarilo. V sobotu 14. apríla médiá priniesli informácie, že je v kóme, z ktorej sa prebral o týždeň neskôr. Podľa Robina-Johna spevákovi napokon zlyhali obličky. "Bol nadopovaný sedatívami, pomocou ktorých sa mal vyrovnať s účinkami chemoterapie, no jeho pečeň ich nedokázala vstrebať. Zhoršovalo sa to až do chvíle, keď to začalo ovplyvňovať funkciu obličiek," uviedol Robin-John. Po Robinovi Gibbovi zostala manželka Dwina Murphy a štyri deti.

Informácie pochádzajú z webovej stránky news.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Tracy Brand 

Súvisiaci interpreti: Robin Gibb