Vo svete čoraz viac rešpektovaný a vyhľadávaný slovenský hudobník David Kollar nahráva gitary na nový album bubeníka Marca Minnemanna, ktorý spolupracoval s menami ako Joe Satriani, Paul Gilbert, Guthrie Govan alebo Steven Wilson. Je známy aj z dokumentu o skupine Dream Theater, kde sa zúčastnil na výbere bubeníkov po odchode Mike Portnoya.

David Kollar nám priblížil, ako k jeho najnovšej zahraničnej spolupráci došlo. "Po vydaní nahrávky To The Bone som kontaktoval vačšinu muzikantov od Stevena Wilsona. Marco Minnemann bol jedným z nich. Prepojili sme sa cez Facebook a Marco mi poslal niektoré nahrávky z jeho nadchádzajúceho sólového albumu. Obratom som mu poslal gitary. Bol veľmi spokojný a dnes mám na stole už sedem skladieb. Veľa gitár si nahrával Marco sám, takže ak nájdem miesto, kde by som mohol niečím pomôcť, pošlem mu to," približuje David svoj aktívny prístup, ktorý sa mu vypláca.

Minnemanna prínos talentovaného Prešovčana veľmi nadchol, o čom svedčia aj pochvalné slová, ktoré zverejnil sociálnej sieti: "Vynikajúci gitarista David Kollar nahral niekoľko doplňujúcich gitarových partov na môj nový sólový album. Unikátny gitarista so skvelým hudobným citom a tónom." Na Instagrame mal tento status za niekoľko minút cez 1400 "lajkov".

O tom, s akou bubeníckou kapacitou David spolupracuje, svedčí napríklad toto video:


Album s Arve Henriksenom vychádza už o pár dní

Minulý rok David Kollar rozbehol aj spoluprácu s ďalším významným hudobníkom, nórskym trubkárom Arve Henriksenom. Najskôr bolo pár spoločných koncertov, no dvojica experimentálne orientovaných umelcov si sadla natoľko, že sa rozhodli nahrať spoločný autorský album. Jeho názov je Illusion of a Separate World a vychádza už 15. júla v slovenskom vydavateľstve Hevhetia. 


"Album obsahuje dvanásť skladieb, ktorých základ som pripravil v decembri minulého roka na návšteve u Paola Raineriho v talianskej Faenze. Arve postupne dohrával trúbky, vokály a synťáky. Momentálne je CD už v lisovni. Obal tvorí maľba Martina Kudlu z Prešova," približuje novinku David. Nahrávku uvedie do života v stredu 18. júla na koncerte v rámci festivalu Hevhetia Showcase v košických Kasárňach/Kulturparku.

Prečítajte si: V košických Kasárňach/Kulturparku vypukne jazzový ošiaľ

David Kollar zatiaľ z albumu s Henriksenom zverejnil tri skladby - Chimera, Solarization a Beyond the iCloud, ktoré si môžete vypočuť na jeho Bandcampe.



Na jeseň chystá sériu sólových koncertov 

Po júlovom koncerte s Arve Henriksenom v Košiciach bude mať David kratšiu koncertnú pauzu, no už na
jeseň chystá sériu sólových koncertov so špeciálnymi vizualizáciami, o ktoré sa postará Zden.

"Zden pripravil vizualizácie pre môj koncert s Christianom Fenneszom na festivale NEXT. Veľmi ma to oslovilo. Dohodli sme spoluprácu na niekoľkých spoločných koncertoch," dodáva gitarista. Termíny koncertov si môžete pozrieť na jeho stránke www.davidkollar.com.


David Kollar patrí medzi najproduktívnejších slovenských inštrumentalistov a skladateľov experimentálnej, filmovej a scénickej hudby. Magazín Prepared Guitar ho zaradil medzi 101 moderných gitaristov 21. storočia. Spolupracoval s hudobníkmi ako Pat Mastelotto, Trey Gunn, Steven Wilson, Colin Edwin, Paolo Raineri, Lenka Dusilová, Gergo Borlai, Adam Marko, Tadeusz Sudnik a ďalšími.

V apríli 2017 bol nominovaný slovenskou filmovou a televíznou akadémiou na národnú cenu Slnko v sieti za najlepšiu hudbu roku 2016 k filmu Stanko.​ V roku 2016 vydal knihu Zápisky I. - Alchýmia úspechu a prehry.

Text: Hudba.sk (zdroj: David Kollar)
Foto: Jakub Tirčo

Súvisiaci interpreti: David Kollar