Ako sa vyrovnať s rastúcim kvantom AI generovaného obsahu? Na túto otázku sa nový klip kapely Marhule s názvom ŠUTER nesnaží odpovedať. Naopak, divákom predostiera surreálny zážitok, ktorý autori označujú za "kobercové bombardovanie ľavej mozgovej hemisféry" či "simuláciu zohrievania mozgu v mikrovlnke pri 400W".

Nová pesnička je prvým počinom DIY antipunkovej skupiny Marhule od decembrového vydania albumu Odvrátená strana chleba. Už po prvých sekundách elektropopového singla ŠUTER poslucháča vyruší tzv. post-zmyslový text. "Slová pesničky majú evokovať slovenčinu, ale neznamenajú nič. Náš mozog sa ich snaží úpenlivo interpretovať, avšak bezvýsledne. Ľudia obvykle po vypočutí pesničky tvrdia, že nerozumeli textu; ich mozog nedokázal vyslať varovanie, že v ňom nemajú hľadať zmysel," vysvetľuje frontman kapely Bilbo.

Marhule, 2024 Zdroj: archív skupiny

Surreálny text aj vizuál

"Experimentálny text má zosobňovať výstupy umelej inteligencie, ktorý imituje realitu," dodáva. Aj samotný text piesne, v ktorej Bilbo rovnako ako v minuloročnom videosingli Plot na podčiarknutie "emócie" nežne znásilnil autotune, pritom vyvoláva dojem, že ide o výplod AI. Ide však o autorské dielo kapely. Umelá inteligencia sa zapotila až pri tvorbe videoklipu, ktorý tvoria sekvencie videí vytvorených AI. Tie bývajú, na rozdiel od generovaných fotiek, menej realistické, no Marhule sa rozhodli ešte kúsok prihodiť do surreálneho kotla.

"Do vygenerovaných obrázkov som dofotošopoval nejaké bizarnosti, ako napr. gitaristu Ondra nesúceho slona na diskotéku," dopĺňa Bilbo. V kombinácii s textom tak ide o absurdný zážitok, ktorý sa s plynúcou pesničkou zintenzívňuje. "V poslednej štvrtine piesne ŠUTER by podľa našich výpočtov mal nastať neurónový skrat," uzatvára frontman kapely, držiac krokodíla vo vestibule obchodného domu. Pre komplexný zážitok kapela odporúča vypočuť si pesničku spolu s klipom na Youtube, zvukovú podobu nájdete na platforme Bandcamp a všetkých streamovacích službách.

Text piesne ŠUTER:

Bravúrený, lopný šuter,
opán zabúlaných daždí.
Prívadové jutné hute,
znásie obkolených plaštíc.

Zaparády rinú oledánil
iepajú čiasné tamy,
opčarení, málomamní, 
prepiali vätvolami.

Letený profiláter, 
ovianúť napadujem;
dúvajú mrvý náber,
vŕganie kvietnych tujem.

Zapávili gĺne ravín, kôrom tamtabúre valí,
ratovištia obôlené, zápolné a bôbne driene.

Zobač, prilám, oseň, ponadvýpaľ,
pôdebný ošiar plíha,
tuleniac sa ochrapuje, 
prieč-opriek, jačný koleň.

Vietolí kolenavých, 
éj, kameň pojebaný.
Ó, vrháň, mízung-meleg!
A zrniec klamnoplavý... klamnoplavýýý.

Redakciu Hudba.sk informovala kapela Marhule. Text Sama Stranianskeho sme upravili a doplnili.