Americký spevák, skladateľ, multiinštrumentalista a príležitostný herec Prince si pozval do svojho štúdia desiatich novinárov, aby ich oboznámil s faktom, že kontrakty s nahrávacími spoločnosťami sú ako otroctvo. Nezabudol pri tom zdôrazniť jeho hlavný problém posledných dní - streamovacie služby.

"Zmluvy s nahrávacími spoločnosťami sú ako - poviem to slovo - otroctvo. Povedal by som to každému začínajúcemu umelcovi - nepodpisujte to," povedal legendárny hudobník Prince vo svojom Paisley Park Studio v americkom Minneapolise. Svedkami tejto vety boli desiati novinári z Národnej asociácie čiernych žurnalistov, ktorých chcel informovať nielen o tom, čo si myslí o hudobnom priemysle, ale taktiež im chcel poskytnúť nové správy o svojom nadchádzajúcom albume HITNRUN. Vydá ho 7. septembra ako exkluzívny obsah prostredníctvom streamovacej služby Tidal. Tú z veľkej miery financuje hlavne raper Jay Z.

Je to jediná výnimka, čo sa týka podobných spoločností. Začiatkom júla totiž stiahol všetky svoje diela zo všetkých služieb ako Spotify či Deezer. "Hneď, ako máme vlastné zdroje, môžeme si zaobstarať, čo potrebujeme. Jay Z minul 100 miliónov dolárov (vyše 90 miliónov eur) zo svojich vlastných peňazí, aby si založil vlastnú službu. Musíme preukázať podporu umelcom, ktorí sa snažia mať veci pod kontrolou sami pre seba," povedal 57-ročný Prince. Okrem toho musel videoportál Youtube prestať šíriť jeho videá a navyše podnikol legálne kroky voči internetovým používateľom, ktorý zverejnili akýkoľvek záznam z jeho koncertov.

O obmedzovaní nahravacími spoločnosťami sa veľmi hlasito vyjadril aj v minulosti. Počas súdneho procesu medzi ním a vydavateľom Warner Bros. v roku 1993 sa hudobník v spoločnosti ukazoval s nápisom "otrok" (z angl. slave) na líci.

Autor: Marek Majzon (zdroj: NME.com, RollingStone.com)
Foto: Last.fm/music/Prince

Súvisiaci interpreti: Prince