Anglická trip-hopová formácia Massive Attack predstavila včera prostredníctvom služby YouTube videoklip ku skladbe The Spoils, v ktorom účinkuje austrálska herečka Cate Blanchett. Vo vyše šesťminútovom videu sa jej tvár deformuje až do nespoznateľných rozmerov.

Pieseň The Spoils pochádza z rovnomennej EP nahrávky, ktorú skupina v zložení Robert "3D" Del Naja a Grant "Daddy G" Marshall vydala koncom júla, a hosťuje v nej hudobníčka Hope Sandoval z kapely Mazzy Star. Samotná nahrávka vyšla 29. júla.

O réžiu ich najnovšieho videoklipu sa postaral Austrálčan John Hillcoat, ktorý už v minulosti pracoval na videách interpretov ako Bob Dylan, Nick Cave či Depeche Mode. Okrem toho je známy vďaka úspešným snímkam Vražedný návrh (2005), Cesta (2009) alebo Zem bez zákona (2012). Vo vyše šesťminútovej novinke sa 47-ročná Blanchett stáva súčasťou zvláštnej premeny, počas ktorej sa jej tvár postupne mení na kamennú bustu. Okrem profilových záberov sa vo videu striedajú rôzne farby a osvetlenia. 

Massive Attack už predtým predstavili videá so známymi osobnosťami. Patria k nim klipy ku skladbám Take It There (feat. Tricky), v ktorom sa predstavil americký herec John Hawkes, a Voodoo In My Blood (feat. Young Fathers) s herečkou Rosamund Pike. V marci zas ponúkli videoklip k piesni Ritual Spirit, v ktorom účinkuje anglická modelka Kate Moss. 


Massive Attack vznikli v roku 1988. Sú považovaní za zakladateľov štýlu trip-hop, ktorý výrazne ovplyvnil hudobnú scénu 90. rokov. V minulosti ju okrem Roberta "3D" Dela Naja a Granta "Daddy G" Marshalla tvorili aj Andy "Mushroom" Vowles a Adrian Thaws známy ako Tricky. Formácia debutovala v roku 1991 albumom Blue Lines, z ktorého pochádza singel Unfinished Sympathy. Neskôr vydali štúdiovky Protection (1994), Mezzanine (1998), 100th Window (2003) a Heligoland (2010).

Okrem toho nahrali album Danny the Dog (2004), ktorý bol soundtrackom filmu Odtrhnutý z reťaze (2005). V januári vydali štvorskladbové EP s názvom Ritual Spirit, na ktorom hosťujú Roots Manuva, Azekel, Young Fathers a spomínaný Tricky. Formácia získala v roku 1996 BRIT Award v kategórii Najlepšia britská tanečná skupina. Okrem toho majú dve MTV Europe Music Awards za videoklipy ku skladbám Teardrop a Protection. Medzi ich ďalšie známe single patria Karmacoma, Risingson, Angel, Inertia Creeps, Special Cases, Butterfly Caught či Paradise Circus.

Zdroj: SITA
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Massive Attack