Nahrávka Time To Fly basgitaristu, kontrabasistu a skladateľa Juraja Grigláka vychádza po dlhých trinástich rokoch čakania. Na jeho zmiernenie však album ponúka náplasť vo forme prominentných zahraničných hostí, špičiek domácej hudobnej scény a kvalitnej post-produkčnej práce.

"Time To Fly je fusion mojich pocitov a hudobníckych skúseností s rôznymi žánrami, v ktorých pôsobím. Od klasickej hudby, cez funk, jazz, dokonca aj prvky folklóru," opisuje štyri roky nahrávaný album Juraj Griglák. Perfekcionista s výnimočným citom pre melódiu si dával s pokračovateľom kultového CD Bass Friends načas.

Zladiť dvanástku hudobných hostí, to je výzva, ktorú dokázal Juraj Griglák dotiahnuť do intenzívnej albumovej podoby. "Netlačili ma čas ani peniaze. Vždy som mal rád pestré nahrávky s väčším hudobníckym obsadením," dodáva.

Juraj Griglák Zdroj: Zdenko Hanout

Album plný špičkových hudobníkov

Zoznam hostí na novinke Time To Fly dáva autorovi projektu za pravdu. Gitarista Michal Bugala, klavirista Eugen Vizváry a bubeníkMartin Valihora patria medzi Griglákových osvedčených spolupracovníkov. Na nahrávke sa podieľali aj bubeníci Jan Fabrický a Poogie Bell, perkusionista Ajdži Sabo, huslista Stano Palúch, basgitarista Robert Vizvári, klavirista Adam Kuruc aj speváčka Jana Vargová. Trubkárske party si podelili Juraj Bartoš a Michael "Patches" Stewart. Posledný menovaný patril spolu s bubeníkom Poogiem Bellom dlhé roky do skupiny legendárneho basgitaristu Marcusa Millera.

To, že sa stretli na novinke Juraja Grigláka rozhodne nie je náhoda. Slovenský inštrumentalista chcel nahrať album, ktorý by hudobne prekračoval hranice našej krajiny. "Myslím si, že Time To Fly je určený pre univerzálne poslucháčske publikum. Teda nielen pre basovú obec, ktorá si určite príde na svoje. Použil som totiž sedem basgitár aj kontrabas. Najdôležitejší však pre mňa bol 'message'. Ak ho totiž hudba má, môže osloviť každého."
 
Juraj Griglák venoval samotnej príprave svojej novinky posledné štyri roky. "V prvom rade sa riadim svojou predstavivosťou a muzikantským citom. Niektoré skladby som v hlave nosil už niekoľko rokov," opisuje proces tvorivého dozrievania. "Prial by som si, aby v prvom rade počuli emóciu. Keď hudba zarezonuje s vnútrom človeka, vtedy trafila svoj cieľ," odkazuje poslucháčom nahrávky hudobník. Naživo ju spolu so svojou sprievodnou skupinou predstaví 23. októbra na jubilejnom ročníku Bratislavských Jazzových Dní. 


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House.

Foto: Anna Raitl (titulná fotografia), Zdenko Hanout (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Juraj Griglák