Celý budúci víkend (20.-22.10.) budú priestory bratislavskej Incheby patriť Bratislavským jazzovým dňom, ktoré sú jedným z najväčších podujatí svojho druhu v strednej Európe. Svetové hviezdy už tradične doplnia domáci umelci. V piatok 20. októbra otvorí program hlavného pódia kapela Ľudové Mladistvá, ktorá chystá veľkolepý program.

Skupina Ľudové Mladistvá si koncert na hlavnom pódiu 43. ročníka Bratislavských jazzových dní vybojovala vďaka minuloročnému víťazstvu v rámci súťaže Pódia mladých talentov a rozhodla sa túto príležitosť využiť naplno. Pôvodne deväťčlenná zostava sa rozšíri až na 15 hudobníkov. Klavír, bicie, basgitaru, cimbal, husle a štyri folklórne speváčky doplní pri tejto špeciálnej príležitosti sláčikové kvarteto Spectrum Quartett, druhý bubeník Michal Fedor a o scat sa postará hosťujúci vokalista Samuel Hošek. Koncert sa uskutoční v piatok 20. októbra o 19:00.

Šou so zábermi z filmu Zem spieva a nový videoklip

"Chceme ľuďom ukázať plnú krásu toho, čo máme v hlave. Posunúť sa o level vyššie a dokázať si, že sa to dá," hovorí frontman Martin "Majlo" Štefánik, v ktorého hlave sa nápad veľkolepej šou zrodil. Teraz sa už s celou kapelou poctivo pripravujú na vystúpenie -skúšobňu vymenili za kultúrny dom, v ktorom spolu so zvukármi a osvetľovačom pilujú program do dokonalosti.

Hudobná šou bude doplnená aj o unikátnu vizuálnu a svetelnú časť, o ktorú sa postará Matúš Gazdík. Vďaka spolupráci so Slovenským filmovým ústavom si budú môcť diváci vo vizualizácii vychutnať sekvencie z filmu Zem spieva od Karola Plicku, ktorý počas leta členovia kapely "zvučili" naživo v rámci festivalu Hviezdne noci v Bytči.

Ako ochutnávku noviniek Ľudové Mladistvá fanúšikom posielajú ešte pred koncertom nový videoklip k skladbe Juríčko, ktorej autorom je bubeník kapely Jakub Kačic. "Skladbu som našiel úplne náhodne, pôvodná verzia nemala tempo a bola bez nástrojov - to ma veľmi lákalo, pretože som mal absolútne voľnú ruku v komponovaní," hovorí Jakub.


Klip režíroval Anton Kajan a scénograf Karol Filo na podnet Majlovej fantázie, ktorý atmosféru piesne zasadil do rozprávkového machového lesa na západe Slovenska. Za kamery sa postavili Anton Kajan, Peter Gáll a Roman Stráňai. V novej polohe sa predstavil líder kapely Majlo, ktorý v skladbe hrá na čelestu - netradičný klavírny hudobný nástroj, ktorý pripomína jemný zvuk zvonkohry a ktorý si kapela požičala od orchestra Bratislava Hot Serenaders. Svoj obvyklý nástroj vymenil aj basgitarista Jozef Madola a v klipe ho uvidíme hrať na kontrabase. Celá skladba je v akustickom prevedení, ktoré len podčiarkuje snovú atmosféru videoklipu. 

Natáčanie videoklipu Juríčko prebiehalo v uvoľnenej atmosfére a dobrej nálade. "Natáčanie prebiehalo jeden deň, išlo to veľmi hladko. Nahrávalo sa nám veľmi dobre, keďže prostredie lesa je pre hudbu skvelé nielen zvukovo, ale taktiež atmosférou," zhodnotil Jakub Kačic. Výsledok je vyváženou symbiózou vízie kapely a štábu.

Ľudové Mladistvá, nakrúcanie videoklipu Juríčko Zdroj: Jakub FabiánNakrúcanie videoklipu Juríčko

Biografie

Ľudové Mladistvá je hudobný projekt skladateľa a klaviristu Martina "Majla" Štefánika a hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o fúziu nesúrodých prvkov ako folkór, jazz, vážna aj moderná hudba, výsledok je jedinečný, nezabudnuteľný a oceňovaný fanúšikmi aj odbornou verejnosťou. Svedčí o tom aj množstvo úspechov, ktoré kapela dosiahla za dva roky svojej existencie: okrem triumfu na Pódiu mladých talentov na BJD 2016, sa stala aj Objavom roka na Radio_Head Awards a bodovala i v súťažiach Nové tváre slovenského jazzu a JazzFruit Praha.

Zostavu kapely tvoria profesionálni hudobníci, väčšina z nich sa hudbou aj živí. Okrem lídra skupiny Majla, bubeníka Jakuba a basgitaristu Jozefa sú stálymi členmi skupiny aj Martin Jeriga (husle) a Michal Baláž (cimbal). Kapelu v novších piesňach dopĺňajú štyri folklórne speváčky - Terézia Jarošová, Mária Nagyová, Nina Kollárová a Diana Minarovičová. Skupinu zastupuje vydavateľstvo go2stage, pod ktorého hlavičkou by mal čoskoro vyjsť jej debutový album.

Spectrum Quartett je širokospektrálne sláčikové kvarteto. Venuje sa klasickej a súčasnej vážnej hudbe, energiu však čerpá z improvizácie a ľudovej hudby. Jeho zostavu tvoria hudobníci: Ján Kružliak ml. (husle), Adam Novák (husle), Peter Dvorský (viola) a Branislav Bielik (violončelo).


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Alexandra Punová z agentúry House of Ukulele.

Foto: Zdenko Hanout