Nová česká psychedelic-punk-disco kapela Ametyst, v ktorej sa zišli producent David Doubek (Ventolin), textárka a speváčka Markéta Levínská, gitaristi Štepán Uherka a Jan Hanyš a huslistka Klára Doubková, vydáva debutový album Soft Freezy Dolce. Zároveň s ním vychádza aj singel Ostří reality s klipom v réžii Marka Mrkvičku. Krsty albumu prebehnú 16. novembra v Brne vo Fléde a 22. decembra v Prahe v Café V lese.

Pôvodne nemali iné ambície, než sa stretnúť a zahrať si spolu. Bez ohľadu na to, kto čo vie a čím je, pretože covid z nich odobral ich doterajšie umelecké "pozície" a "zásluhy". "Vznikli sme v covidovom bezčasí, keď sa nám v izolácii cnelo po kamarátoch. Občas to bolo náročné vydržať, a tak na jednom stretnutí v pauze medzi lockdownmi Štepán navrhol, aby sme založili kapelu. Len tak, pre radosť," hovorí David Doubek, ktorý patrí so svojím projektom Ventolin medzi najúspešnejších českých elektronických hudobníkov.

"Markéta, okrem toho, že je mojou kolegyňou z katedry, je tiež poetkou. Chodieva na prechádzky so psom okolo rieky, píše o tom básne a dáva ich na Facebook. Navrhli sme preto, aby sa stala textárkou a speváčkou a ona hneď na prvú skúšku priniesla desať perfektných textov. K tým sme začali improvizovať a zvuky, ktoré nám z toho liezli, nás okamžite bavili. Trochu nám to pripomínalo hudbu našich obľúbencov Suicide či Bruce Haacka," nezaprie Doubek hudobnú DNA kapely Ametyst.

Ametyst síce existujú sotva dva roky, ale stihli za ten čas zložiť a nacvičiť koncertný repertoár a tiež nahrať album. Nebolo to totiž prvýkrát, keď spolupracovali – poznajú sa už z dávnej kapely Pekelní satani a tiež z divadla Nejhodnější Medvídci. Možno aj preto do seba všetko tak ľahko a rýchlo zaklaplo.

Napriek tomu, že hlavnou motiváciou k vzniku kapely bolo stretávanie sa s priateľmi a neambiciózne spoločné muzicírovanie, začali sa im pod rukami rodiť piesne, pri ktorých si uvedomili, že by ich radi hrali pred ľuďmi a tiež dobre nahrali. "Vybrali sme osem najlepších songov, ktoré sme nahrali na chalupe v Beskydách v štúdiu Jalupňa u Lukáša Lukáša, ktorý je dvorným zvukárom kapely Buty. Základy piesní som si potom odviezol domov, kde som na nich pracoval celé leto, dorobil som aranže a mix. Mastering obstaral Ondra Ježek," spresňuje Ventolin.

Na albume počujeme dva ženské hlasy: Markétu Levínskú a Kláru Doubkovú, ktorá tiež hrá na husle. Mužské vokály spieva David Doubek, ktorý naživo hrá na bicie a syntetizátory. Gitary obsluhujú Štěpán Uherka a Jan Hanyš. Zvukovo Ametyst čerpá z celého radu vplyvov, od leftfield techna Andrewa Weatherhalla cez disco k naratívnemu minimalizmu The Fall, Can či Paranoid London. Obal albumu vytvorila Berta Doubková za pomoci Julie Čiernej.

Skladba Ostří reality, ktorú si kapela vybrala ako svoj prvý videosingel, má pre Ametyst špeciálny význam. "Pri tejto piesni sme si uvedomili, že sme našli svoj výraz. Ten tak trochu komický, ale pritom nečakane funkčný kontrast, keď do tepajúceho techna Markéta vykrikuje napríklad 'Vůně třezalky!' nás strašne baví," smeje sa Doubek.

Vizuál k piesni kapela opisuje ako "eko-thriller o snahe o dokonalosť, ktorá se obráti proti svojim aktérom". Klip nakrútili Marek Mrkvička a Kateřina Boušková, ktorí k nemu hovoria: "Zaujala nás energia, punkovosť a autentický prejav Markéty. Vďaka špecifickej poetike pesničky sme si nezávisle na sebe predstavili urputný boj s neriešiteľným a absurdným problémom niekde v záhradke. Chceli sme ale povedať, že aj od problémov si človek môže oddýchnuť, napríklad pri trávení času s kamarátmi, tak sme do záhradkárskej apokalypsy zasadili sladkosti, ktoré sú zároveň zámienkou pre kamarátske stretnutie."

Album Soft Freezy Dolce vychádza dnes (10.10.) na značke Bumbum Satori vo forme vinylu a digitálne na Bandcampe, Soundcloude či Youtube.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili.