Bratislavský Kamel klub, ktorý je kultovým priestorom pre kultúru v Karlovej Vsi, odštartuje už tento piatok 11. decembra o 19:00 nový formát komorných podujatí. Pôjde o neformálne rozhovory s fotografistami, ktorým chce oddelenie kultúry mestskej časti podporiť oblasť umeleckej aj dokumentárnej fotografie.

Prvým hosťom, ktorý porozpráva o svojich dielach, bude profesionálny fotograf Matúš Zajac. S fotoaparátom navštívil rôzne kúty sveta aj zákutia ľudskej duše a pred jeho objektívom stáli ľudia z najvyšších aj najnižších spoločenských vrstiev.

"Matúš Zajac verejnosti predstaví celú svoju tvorbu. Porozpráva o fotografoch, ktorí ho počas dlhej cesty inšpirovali. Kroky ho viedli do bizarného sveta ľudí s divokosťou v srdciach, žijúcich so skrytými tajomstvami. S fotoaparátom sa dostal do rôznych podivuhodných situácií. Jeho fotografie sú expresívne a drsné. Rád sa pozerá pravde do očí," opisuje prvého hosťa autorka myšlienky nového formátu a vedúca oddelenia kultúry v Karlovej Vsi Adriana Majka.

Matúš Zajac fotografuje najmä čiernobielo. Farebne snímal niektoré ázijské mestá či migrantov v Berlíne. Fotil predsedov slovenského parlamentu, ale aj nevidiaceho človeka s deformáciou vzrastu či ženu bojujúcu so zákernou chorobou. Získal viacero ocenení doma aj v zahraničí. Venuje sa aj vzdelávaniu novej generácie fotografov.

Hudobným hosťom bude legenda slovenskej alternatívy

Za veľmi dôležité vo svojom živote a kariére považuje stretnutie s post-punkovou/darkwave kapelou Ľahká múza, cez ktorú sa dostal k ďalším špecifickým osobnostiam. Práve táto legenda slovenskej alternatívnej scény, ktorá pôsobí už 36 rokov, bude v piatok hudobnou súčasťou premiéry nového formátu. Vďaka originálnej tvorbe a zaujímavému vizuálnemu prevedeniu koncertov zahrali si formácia zahrala na mnohých významných európskych festivaloch goth/electronic/industrial scény od Veľkej Británie cez Nemecko, Rakúsko, Poľsko či Srbsko až po české a slovenské festivaly. Podujatie bude moderovať fotograf Rudolf Baranovič. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Skupina Ľahká múza nedávno zverejnila videoklip k novej remixovanej verzii skladby Tieň bolesti (1992). Klip vznikol v priestoroch už zatvoreného legendárneho bratislavského klubu Subclub počas nakrúcania dokumentárneho filmu režisérky Lucie Kašovej o alterantívnej scéne. Materiál natočili Martin Dobias a Ján Peter Haber, ktorý klip následne zostrihal.


Vstupenky:  

Redakciu Hudba.sk informoval za mestskú časť Bratislava-Karlova Ves informoval Mgr. Branislav Heldes. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: Max Grimm