Americký raper 50 Cent v stredu odletel do Somálska, aby sa pozrel, ako to vyzerá v jednej z najchudobnejších krajín sveta. Hudobník s občianskym menom Curtis James Jackson III. sa do Afriky vybral v rámci akcie Svetového potravinového programu (WFP), ktorý aktívne podporuje.

"Tento týždeň som v Somálsku preto, aby som svetu ukázal, aká zničená je táto krajina," napísal na sociálnej sieti Facebook. "Deti sú tu dennodenne hladné a každý deň od hladu aj zomierajú. Pošlem Vám odtiaľ zopár obrázkov a chcem, aby ste ich zdieľali s vašimi priateľmi. Svet potrebuje vedieť, čo sa tu deje," poznamenal 36-ročný raper, ktorý tento týždeň navštívil aj Keňu. Nedávno sa tiež zaviazal, že venuje WFP 10 amerických centov z každého predaného energetického nápoja Street King, ktorý propaguje.

Podľa Organizácie spojených národov (OSN) sa v Somálsku po výdatných dažďoch skončilo šesťmesačné obdobie hladomoru, no napriek tomu desaťtisíce ľudí stále nemajú prístup k jedlu. Podľa odhadov zomrelo následkom hladu v Somálsku 50 až 100-tisíc ľudí, pričom väčšinou išlo o deti do päť rokov.

50 Cent pôsobí na hudobnej scéne od roku 1997. Jeho prvým albumom mal byť Power of the Dollar, ktorý obsahoval aj úspešný, ale kontroverzný singel How to Rob. Krátko po dokončení nahrávky však rapera deväťkrát postrelili, pričom ho niektoré projektily zasiahli aj do hrudníka a tváre. Po tomto incidente s ním predstavitelia Columbia Records zrušili zmluvu a nahrávka Power of the Dollar preto nikdy oficiálne nevyšla.

V roku 2002 vydal prostredníctvom nezávislého vydavateľstva Full Clip Records kompiláciu Guess Who's Back?, ktorá obsahovala aj niektoré skladby z nevydaného debutu. Táto kompilácia sa dostala do rúk Eminema, vďaka ktorému získal 50 Cent zmluvu s Interscope Records. V marci 2003 vydal svoj oficiálny debut s názvom Get Rich or Die Tryin', ktorý mu zabezpečil celosvetovú popularitu.

Po tejto nahrávke vydal ďalšie tri sólové albumy - The Massacre (2005), Curtis (2007) a Before I Self Destruct (2009). Okrem toho je 50 Cent aj členom skupiny G-Unit, s ktorou vydal dva albumy a jeden soundtrack. Venuje sa tiež herectvu, účinkoval napríklad v čiastočne autobiografickom filme Zbohatni alebo zdochni (2005) alebo snímkach Oprávnené vraždy (2008) a Twelve (2010). Je tiež autorom niekoľkých kníh.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/World Food Programme, Rose Ogola

Súvisiaci interpreti: 50 Cent