Kvalitné vyzreté texty a priamočiara, no nápaditá a žánrovo pestrá hudba sú charakteristiky jedného z najzaujímavejších slovenských debutov, ktoré vyšli od začiatku pandémie. Tá mu dala aj názov - Pandemický mix - a nahrala ho zostava hudobníkov a ich hostí s názvom Protiklad. Vo svojom prvom videoklipe k piesni Dom a dvor ukazujú, ako album vznikal.

"Ide o skromné video zobrazujúce proces nahrávania albumu v domácich podmienkach presne tak, ako vznikal celý album," hovorí líder skupiny Lukáš Kniebügl, ktorý v slohách skladby Dom a dvor hlasom a frázovaním pripomína Braňa Jobusa. V ďalších skladbách ho však môžete počuť aj v rôznych iných polohách. Na albume Pandemický mix je citeľná inšpirácia československým bigbítom, ale nájdu sa aj výrazné stopy grungeu či hip-hopu a melancholickejšie piesne.

Videoklip svojou autentickosťou a neprešpekulovanou estetikou vystihuje kolekciu dvanástich skladieb, v ktorých kapela bez zbytočných inotajov a komplikovaných hudobných postupov prezentuje svoj pohľad na rôzne aktuálne spoločenské témy. "Skladba Dom a dvor opisuje 'vlažný' vzťah časti ľudí ku kritickému mysleniu, kvôli ktorému sa utiekajú k hoaxom a konšpiračným teoriám. Video natočil a spracoval Daniel Andel (Visionart Production)," uvádza k novinke kapela Protiklad. V závere videa môžete počuť aj časť piesne Ľudovo-elitárska, ktorá celý album uzatvára.


Vypočujte si celý album Pandemický mix na Deezeri:



Viac o albume

Autor: Patrik Marflák
Foto: artwork / kresba: Marek Ormandík