Vo štvrtok vydražia dve fotografie nahého Johna Lennona a Yoko Ono. Tie boli použité na obale ich spoločného albumu Unfinished Music No 1: Two Virgins z roku 1968.

Na jednej fotke je nahý pár spredu a na druhej zozadu. Súčasný majiteľ objavil čiernobiele fotografie v podkroví domu jeho zosnulej matky v Dorsete a nemá tušenie, odkiaľ sa tam vzali.

"Nikto nevie, ako sa fotografie do Dorsetu dostali. Predajca ich našiel v podkroví po tom, ako jeho matka zomrela. Sú širšie ako tie na obale albumu a experti na kapelu The Beatles, s ktorými sme hovorili, majú o ne veľký záujem," uviedol Matthew Denney z aukčného domu Duke’s, podľa ktorého by sa mohli fotky predať za 700 libier (v prepočte 846,54 eura).

Zábery vznikli v londýnskom byte Ringa Starra, v ktorom Lennon a Ono istý čas bývali. Mnoho obchodov odmietlo pre nahotu na obale album Unfinished Music No 1: Two Virgins predávať. Tam, kde ho predsa predávali, ich zákazníkom odovzdávali v hnedých papierových vrecúškach.

Album bol kontroverzný nielen kvôli obalu ale aj pre samotný obsah nahrávky, charakterizovaný ako tape music. Album obsahuje dvanásť zvukových stôp, ktoré sú skôr experimentálnymi trackmi ako skladbami v tradičnom zmysle slova. Dvojica okrem hudobných nástrojov nahrala a rôznym spôsobom upravila zvuky z bežného života, vrátane vtáčieho spevu, výkrikov či konverzácií.

John Lennon & Yoko Ono - Two Virgins (1968)

Informácie pochádzajú z webovej stránky Thesun.co.uk.

Zdroj: SITA
Foto: CD cover - Apple Records

Súvisiaci interpreti: John Lennon, Yoko Ono