Britská speváčka Kate Bush si včera prevzala nižší Rad britského impéria CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) od britskej kráľovnej Alžbety II. Päťdesiatštyriročná umelkyňa, ktorá sa zvyčajne neobjavuje na verejnosti, odmietla hovoriť s novinármi, no poskytla im aspoň oficiálne vyhlásenie.

"Som nesmierne nadšená z tejto pocty, o ktorú sa delím so svojou rodinou, priateľmi, ostatnými hudobníkmi a všetkými, ktorí boli takou dôležitou súčasťou tohto všetkého. Teraz môžem dať na vrchol vianočného stromčeka niečo výnimočné," vyjadrila sa.

Kate Bush po viac než 35 rokoch na scéne nepochybne patrí medzi legendy britskej hudby. Debutovala v roku 1978, keď vydala svoju prvú štúdiovku The Kick Inside. V tom istom roku stihla vydať aj svoj druhý album Lionheart, po ktorom nasledovali Never for Ever (1980), The Dreaming (1982), Hounds of Love (1985), The Sensual World (1989) a The Red Shoes (1993). Následne si dala 12-ročnú prestávku a zmizla z očí verejnosti. V roku 2005 vyšiel Aerial a predvlani uviedla na trh Director's Cut a 50 Words for Snow (recenzia). Okrem toho má na svojom konte kompiláciu The Whole Story (1986), live nahrávku Live at Hammersmith Odeon (1994) a EP On Stage (1979) a Kate Bush (1983).

Medzi jej najznámejšie skladby patria Wuthering Heights, Running Up That Hill, Cloudbusting, Rocket Man, Babooshka, King of the Mountain či duet s Petrom Gabrielom Don't Give Up. Viacnásobná držiteľka Brit Award okrem toho spolupracovala aj s Eltonom Johnom, Ericom Claptonom, Davidom Gilmourom či Princeom.


Zdroj: SITA (Nme.com)
Foto: Katebush.com

Súvisiaci interpreti: Kate Bush