Vyzerá to tak, že tento rok by sme sa mohli dočkať hneď troch zásadných slovenských albumov, konkrétne od Kontrafaktu, Delika a H16. A práve posledná menovaná formácia si na tento týždeň naplánovala predstavenie prvého singla z pripravovanej tretej štúdiovky. Viacero zaujímavých skladieb a videí sa samozrejme urodilo aj v zámorí.

Fanúšikovia H16 mali tento týždeň dôvod na radosť, keď táto skupina vypustila novú skladbu Nemám čas v produkcii Abeho. Ide o prvý singel z ich chystaného tretieho albumu, ktorý by mal doraziť už koncom mája, pričom sa na ňom podieľal už aj nový člen jednašestky Billy Hollywood. Okrem neho sa o produkciu albumu postarali dvorní beatmakeri Abe a Grimaso, ďalej Roman Zámožný a SpecialBeats.

H16 - Nemám čas

Ektor a DJ Wich vlani vydali spoločný album Tetris, ktorý patril k tomu najlepšiemu, čo rok 2012 na česko-slovenskej scéne ponúkol. Doteraz sme z tejto nahrávky mali možnosť vidieť videá k skladbám Number 1, Je mi to fuk a Loket z vokna a teraz sa vizuálu dočkala aj motivačná záležitosť Jednou to budem mít.

Ektor & DJ Wich - Jednou to budem mít

Nové video predstavil aj Sean Price. Tentoraz padla voľba na skladbu Bar-Barian s minimalistickým beatom od Alchemista. Track pochádza zo Seanovho vlaňajšieho počinu Mic Tyson.

Sean Price - Bar-Barian

Už len pár dní nás delí od vydania novej štúdiovky Twelve Reasons To Die, ktorú spoločne spáchali Ghostface Killah a producent Adrian Younge. Pravdepodobne poslednou ochutnávkou z albumu sa stala záležitosť Murder Spree, v ktorej Tonymu vypomáhajú jeho "kolegovia" z Clanu Inspectah Deck, Masta Killa, U-God a tiež člen Killarmy Killa Sin.

Ghostface Killah feat. Inspectah Deck, Masta Killa, U-God & Killa Sin - Murder Spree

Asi najočakávanejšou skladbou z nového albumu KiD CuDiho s názvom Indicud (vychádza 16. apríla) je track Solo Dolo Pt. 2, v ktorom hosťuje Kendrick Lamar. Cudder si toho bol zjavne vedomý, a tak sa ju rozhodol zverejniť ešte pred vydaním novinky.

KiD CuDi feat. Kendrick Lamar - Solo Dolo Pt. 2

J. Cole koncom februára predstavil prvý singel z pripravovanej druhej štúdiovky Born Sinner, ktorým sa stala skladba Power Trip s hosťujúcim Miguelom. Neprešli ani dva mesiace a k tejto ich spolupráci vzniklo aj video. Album Born Sinner má najnovšie naplánovaný termín vydania na 25. júna.

J. Cole feat. Miguel - Power Trip

Miguel má dnes v tejto rubrike hneď dvojité zastúpenie, keď hosťuje aj v novom singli Taliba Kweliho. Ide o skladbu Come Here, ktorá sa bude nachádzať na Talibovej štúdiovke Prisoner Of Conscious. Tá by po nespočetných odkladoch mala konečne vyjsť 7. mája.

Talib Kweli feat. Miguel - Come Here

Ako sme písali minulý týždeň, Mos Def momentálne pripravuje spoločný album OMFGOD s producentom menom Mannie Fresh. Najnovšie sa však dostala na internet staršia, doteraz nevydaná skladba s názvom The Light Is Not Afraid Of The Dark, ktorú produkoval Kanye West a ktorá vznikla ešte v roku 2006 počas nahrávania albumu True Magic.

Mos Def - The Light Is Not Afraid Of The Dark

Termanology patrí k najproduktívnejším americkým rapperom, čoho ďalším dôkazom je už siedmy diel jeho mixtapeovej série Hood Politics. Najnovší prírastok v jeho bohatej diskografii obsahuje dvadsať skladieb, pričom jednou z nich je aj vec We Stay High, v ktorej hosťujú Ras Kass a Wais P. Celý mixtape si môžete vypočuť a stiahnuť TU.

Termanology feat. Ras Kass & Wais P - We Stay High

Styles P už na budúci týždeň predstaví nový album Float, ktorý kompletne produkoval Scram Jones. Prvým singlom z ich spoločného projektu sa stala skladba Hater Love, v nej Stylesovi asistuje ďalší člen The Lox Sheek Louch.

Styles P feat. Sheek Louch - Hater Love

Už dlhých dvanásť rokov čakajú fanúšikovia skupiny Cannibal Ox na to, kým toto duo v zložení Vast Aire a Vordul Mega vydá nasledovníka svojho dnes už klasického debutu The Cold Vein. To by sa však malo konečne zmeniť tento rok, pričom nový album predznamenáva maxisingel obsahujúci trojicu skladieb Gotham (Ox City), Gases In Hell (Inhale) a Psalm 82. Všetky tri produkoval Bill Cosmiq.

Cannibal Ox - Gotham (Ox City) / Gases In Hell (Inhale) / Psalm 82

Na záver tu máme animovaný a pomerne dosť krvavý klip od Ill Billa k skladbe venovanej zosnulému spevákovi trashmetalovej kapely Exodus Paulovi Baloffovi, po ktorom je aj pomenovaná. Track pochádza zo stále čerstvého Billovho albumu The Grimy Awards.

Ill Bill - Paul Baloff

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: www.facebook.com/H16

Súvisiaci interpreti: H16, Sean Price