Libanonsko-britský spevák Mika zverejnil videoklip k piesni Last Party, ktorú podľa vlastných slov nahral ako poctu zosnulému spevákovi Queen a svojmi veľkému speváckemu vzoru Freddiemu Mercurymu.

O réžiu čiernobielej novinky, v ktorej Mika spieva pred nehybnou kamerou, sa postaral filmár a fotograf Peter Lindbergh. "Peter ma chcel zachytiť tak prirodzene, ako je to len možné. Jednoduchosť a emócia patria medzi tie veci, ktoré je veľmi náročné zaznamenať. Mohol som sa uvoľniť jedine pred niekým, kto je ako Peter," prezradil 31-ročný spevák.

"Najprv sme spravili fotografie a potom nám napadlo, že by sme ich mohli oživiť 'záberom, ktorý k vám prehovorí'. Objednali sme si to isté štúdio a s rovnakým tímom sme o niekoľko týždňov neskôr nakrútili video k Last Party. Pracovať a poznať Petra je česť," uviedol Mika. "Je úžasný, no viac ako čokoľvek iné, je milý. Jeho prívetivosť a diabolský duch si prostredníctvom jeho obrázkov nájdu cestu ku každému. Keď mu pózujete a klapne to, dozviete sa o sebe niečo viac," dodal na adresu režiséra a fotografa.


Čo sa týka legendárneho lídra skupiny Queen, Mika je s ním spájaný už od svojho druhého hitu Grace Kelly z roku 2007, k čomu prispeli aj slová z textu tejto piesne, v ktorej spieva "so I try a little Freddie" (skúsim trochu Freddieho). Zároveň si hudobné médiá všimli, že Mika je spevákom, ktorý má hlasovo aj prejavom k Mercurymu zo súčasných popových spevákov najbližšie.

Samotný Mika však krátko po vydaní svojho fenomenálneho debutu Life in Cartoon Motion (2007) priznal, že je toho porovnávania naňho príliš veľa - v jednom z rozhovorov otvorene povedal, že je unavený z toho, ako s ním chce každý hovoriť o Mercurym. Teraz, po takmer ôsmich rokoch, sa však sám rozhodol pripomenúť, že Freddie bol na začiatku kariéry jeho najväčším hudobným vzorom a inšpiráciou. Pieseň Last Party síce sám označil za svoju poctu Mercurymu, priamy odkaz na zosnulého speváka ako v Grace Kelly však v jej texte nenájdete.

Novinka je druhou ochutnávkou Mikovho štvrtého albumu No Place In Heaven, ktorý by mal vyjsť 15. júna. Štúdiovka bude obsahovať aj povznášajúci singel Talk About You, ktorý spevák zverejnil v marci. 


Mika, vlastným menom Michael Holbrook Penniman Jr., je rodákom z Libanonu, odkiaľ však jeho rodina emigrovala, keď mal rok. Do svojich deviatich rokov žil v Paríži, odkiaľ sa jeho rodina presťahovala do Londýna. Ešte predtým, než sa stal populárnym, ho BBC vo svojej výročnej ankete BBC Sound of označila za hudobného nováčika roka 2007.

Kariéru odštartoval singlom Relax, Take It Easy, ktorý sa nachádza na jeho spomínanom debutovom albume Life In Cartoon Motion (2007). Vďaka nemu získal BRIT Award v kategórii Najlepší britský nováčik. V roku 2009 naň nadviazal druhou štúdiovkou The Boy Who Knew Too Much a v roku 2012 aj nahrávkou The Origin Of Love.

Slovenskí a českí fanúšikovia si vystúpenie popového speváka budú môcť vychutnať na festivale Colours of Ostrava, kde je jedným z tohtoročných headlinerov.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Digitalspy.co.uk, archív)
Foto: Mikasounds.com / AP Photo/Gill Allen

Súvisiaci interpreti: Mika