Kurt Cobain ich označil za jednu z kapiel, ktorá najviac ovplyvnila vznik a zvuk Nirvany, a tiež stáli pri začiatkoch dnes už legendárneho vydavateľstva Sub Pop. Uprostred leta, 28. júla, odohrajú v košickom kultúrnom centre Tabačka Kulturfabrik svoj jediný koncert v rámci Slovenska i Českej republiky.

Milujú koncertnú zbesilosť a špinavosť gitarového zvuku (oni sami ju pomenovali ako grunge-sound), vďaka ktorej sú všeobecne považovaní za zakladateľov žánru grunge. No ako to už býva, seattleskí Mudhoney komerčne nikdy neprekročili tieň Nirvany, Soundgarden alebo Pearl Jam. Napriek tomu fungujú bez prestávky už od polovice osemdesiatych rokov a to takmer bez personálnych zmien.

Debutovali v roku 1988 singlom Touch Me I'm Sick, z ktorého sa stala neoficiálna hymna či akýsi manifest celého žánru. Jeho priamočiarosť a nekompromisná zbesilosť odkazuje na raného Iggyho Popa a jeho Stooges, zároveň však v tom čase išlo o celkom nový spôsob umeleckej výpovede znudených mladíkov v kockovaných košeliach. To, čo po debute Mudhoney prišlo, je už celkom dobre známe -  Seattli vznikla obrovská scéna, ktorú zrazu objavil zvyšok sveta.


Mudhoney nikdy nedosiahli veľký komerčný úspech, kapelu okolo charizmatického Marka Arma to však nijako nezlomilo. Jej stopa v histórii rockovej hudby zostane nezmazateľná a pekne hlboká, a to nielen tým, čo rozpútali. V priebehu štvrťstoročia nahrali niekoľko zásadných singlov, EP a celkovo deväť albumov. Všetky tieto nahrávky už preveril čas - vykazujú vysokú mieru osobitej hudobnej aj myšlienkovej výpovede.

Zatiaľ posledný album Vanishing Point vydali Mudhoney pred troma rokmi na spomínanej kultovej značke Sub Pop. Opäť prezentuje práve ich nezlomnosť a schopnosť kráčať svojim smerom bez toho, aby nahrali iba svoju paródiu. Mudhoney sú stále Mudhoney. Asi by sa nenašlo veľa fanúšikov, ktorý by nesúhlasili s tvrdením, že autentickejší dotyk legendárneho žánru nie je v súčasnosti na koncertné pódiá schopný priniesť nikto iný. Súčasnú zostavu kapely tvoria Mark Arm (spev, gitara), Steve Turner (gitara), Guy Maddison (basgitara) a Dan Peters (bicie). 


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka Tabačky Kulturfabrik Nina Šilanová. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Mudhoney