Sme veľmi radi, že sa aj v našom žánri stále točia videá, ktoré majú nepopierateľnú umeleckú hodnotu alebo šíria osvetu o rôznych problémoch. Bohužiaľ sa ale neprestávajú natáčať aj videá, ktoré sú fakt zlé.

Magnety týždňa

Či už máte The Dillinger Escape Plan radi alebo nie, ich nové video k Paranoia Shields z albumu One of Us Is the Killer si rozhodne zamilujete. Režíroval Mitch Massie, čo je už tradične záruka skvelých pohyblivých obrázkov. V kombinácii so skvelým songom sa jedná o jednoznačného kandidáta na video roka. (pm)


Slash predstavil cez týždeň nové video k skladbe Beneath the Savage Sun. V spolupráci s International Fund for Animal Welfare chce pomocou neho upriamiť pozornosť na vyvražďovanie slonov, ktoré vedie takmer k ich vyhynutiu. Palec hore pre tohto muzikanta. (pm)


Šroty týždňa

Na druhej strane tu ale stále máme (a aj budeme mať) videá ako Sex Metal Barbie od In This Moment. Režírovala frontmanka kapely Maria Brink. Priemerná skladba, v ktorej sa Maria stavia do akejsi pomyselnej role mučeníka, ktorá je doplnená podpriemerným videom. (pm)


YouTube od minulého víkendu zaplavilo množstvo videí Five Finger Death Punch, ktorí sa v podstate rozišli priamo na pódiu v Memphise. Vyzeralo to nádejne, ale nakoniec to vraj kapela ustála a pokračuje ďalej. Škoda. Potešte sa teda aspoň týmito pár snímkami, na ktorých si frontman kapely Ivan Moody niečo vysvetľuje s bubeníkom, alebo ako zahadzuje mikrofón a odchádza z pódia. (pm)


Novinky

Koncertný oznam na úvod – na začiatku augusta vystúpi v bratislavskom Majesticu fínska kapela HIM. Kapela na ňom ponúkne prierez celou diskografiou, vrátane najnovšieho albumu Tears on Tape. Viac info na stránkach agentúry Obscure Promotion. (pm)

Punk rock stále žije, o čom sa nás snaží presvedčiť aj all-star projekt Teenage Time Killer. Po prvom songu Hung Out to Dry, na ktorom hosťovali Randy Blythe (Lamb of God) a Dave Grohl (Foo Fighters), je tu druhá vec – Barrio. Za mikrofónom tentokrát Matt Skiba (Alkaline Trio), na gitare hrá Brian Baker (Bad Religion). Parádička na leto ako vyšitá. (pm)


Ak viete po anglicky, názov Open Coffin Orgy od kapely Six Feet Under vám bude jasnou nápovedou, čo môžete v nasledujúcom videu očakávať. Ak nie, tak si ho proste pozrite. (pm)


Talianska progresívna kapelka Novembre ohlásila comeback a nový album. Zatiaľ nepomenovaná nahrávka by mala vyjsť do konca tohto roku na značke Peaceville Records a bude obsahovať 10 skladieb. Kapela tiež ohlásila odchod bubeníka a zakladajúceho člena Giuseppe-ho Orlanda, ktorý sa pridal k zostave The Foreshadowing. Novembre naposledy vydali album The Blue v roku 2007. Dajte šancu talianskému melancholickému metalu. (ak)


Americkí space metalisti Rosetta sú mimoriadne aktívni a mimo soundtrackov, EPčiek a splitiek vydávajú štúdiové albumy každé dva roky. A teraz ohlásili nový: Quintessential Ephemera vyjde koncom júna a server Noisey zverejnil jednu skladbu, obal a tracklist novinky. Pesničku Untitled V si môžete vypočuť nižšie. Noisey Rosettu opísali ako kapelu, ktorá je "o vesmíre, o ťažkostiach človeka, o veľkosti sveta. No Rosetta je predovšetkým o rozsiahlom, emočnom a skvelo prevedenom songwritingu, ktorý sa dotýka metalu, post-rocku a hardcore." (ak)



Niektorí členovia rumunskej blackovej kapely Dordeduh si založili "bočák", v rámci ktorého radi hrajú mäkkšie. Ten sa nazýva Sunset in the 12th House a jeho debut svojím názvom Mozaic napovedá, že bude žiariť pestrými farbami. Samotní členovia svoju hudbu opisujú ako "psychedelic/prog/ethno rock", no po vypočutí skladby Arctic Cascades možno ich zvuk popísať jednoduchým "post-rock". Hudba je to každopádne veľmi príjemná. (ak)


Server Blabbermouth s odvolaním sa na HardDriveRadio.com píše o novom albume švédskych okult rockerov Ghost (v Amerike známych ako Ghost B.C.). Pätica maskovaných ghúlov za nástrojmi, vedená Emeritným pápežom II. za mikrofónom, vydá 21. augusta tohto roku svoju tretiu štúdiovku s názvom Meliora. 4. júna odohrajú koncert na Sweden Rock Festivale, na ktorom Druhý Emeritný Pápež odovzdá žezlo ďalej, tak ako sa to stalo i minule. Veríme, že biely dym nebude chýbať a Papa Emeritus III. bude viac než dôstojným nástupcom. To platí aj o albume. (ak)


S pozretím nového videoklipu Paradise Lost sa na novinku Plague Within teším ešte viac. Skladba Beneath Broken Earth je temná, až to mrazí a pokračuje v zvukovom trende "ako zo starej školy", ktorý nastolil úvodný song No Hope in Sight. Gitarista Greg Mackintosh o skladbe hovorí ako o "najpomalšej, akú sme kedy nahrali". Album vychádza 2. júna a jeho vypočutie zdá sa bude, ako stretnutie so starým priateľom. (ak)


Máme novinku! Vieme, s kým bude hrať Abbath (ex-Immortal) vo svojej novej kapele. Vydavateľstvo Season Of Mist (v stajni majú esá ako Shining, Mayhem, Carach Angren, 1349 či Samael), presnejšie jeho šéf, pán Michael Berberian, prezradil, plný nadšenia, že spoluhráčmi Abbatha v jeho rovnomennej skupine, s ktorou spomínané vydavateľstvo podpísalo spoluprácu, budú King of Hell (basgitara) a Bard Kolstad (bicie). (Azanyát, to je veta – samá čiarka!!!) Obaja posledne menovaní pôsobia spolu v skupine God Seed, ktorá pred tromi rokmi urobila prvú dieru do sveta s albumom I Begin, na ktorom sa po piatich rokoch odmlky objavil fenomenálny vokalista Gaahl. Naviac, Abbath a King už spolu hrali v heavy metalovo-blackovej skupine I (akože "ja"), ktorá je už dobre dlho v "anestézii" (= nenacvičuje, nekoncertuje... neexistuje). Ešte pár slov k Abbathovi. Po tom, čo sa nezhodol so svojimi dnes už bývalými spoluhráčmi na ďalšom vývoji a smerovaní skupiny Immortal, bola táto odložená ladom, aby neutrpela jej povesť a význam. Preto Abbath zobral na seba zodpovednosť a chce ponúknuť poslucháčom a fanúšikom svoje, zrejme, odvážnejšie moderné kompozície pod značkou Abbath. Spoluhráčov teda už má, zmluvu s vydavateľstvom tiež a rovnako aj prvé koncerty: od júna do septembra štyri vystúpenia, nič v okolí Slovenska (samozrejme). Prvá nahrávka by mala uzrieť svetlo sveta začiatkom budúceho roka. (ip)

Pokiaľ ide o spomínaný God Seed, skúšal som zistiť, či nie je niečo nové o nasledovníkovi prvej nahrávky. Informácie spred roka hovorili o príprave albumu, no doposiaľ som nenatrafil na žiadne novšie správy o tom, v akom stave sa kapela s jej tvorbou nachádza. (ip)

Lindemann, kapela - dvojica, ktorá vypĺňa prestávku v tvorbe Rammsteinu, dáva o sebe vedieť, či už uputávkami na Youtube alebo drobnými informáciami o pripravovanom májovom vydaní albumu Skills In Pills. Správou z tej druhej kategórie azda potešíme aj blackových fanúšikov zvesťou, že oficiálny tandem Till Lindemann – Peter Tägtgren (skupiny Hypocrisy a Pain, tiež aj producent mnohých kapiel) na nahrávke dopĺňa aj duša holandskej skupiny Carach Angren, Clemens Wijers. Tento fenomenálny kompozítor a hráč na klávesové nástroje sa postaral práve o orchestrácie a temnú atmosféru na albume Skills In Pills. Tu je link na krátky výsek z jednej skladby z albumu, ktorý pre magorov upravil nejaký kajšmentke do hodinovej slučky. (ip)


... a milí moji anjelikovia, už ani nie o mesiac budeme takto poznať novú nahrávku eucharisticky charizmatických Gorgoroth, Instinctus Bestialis. 8. jún sa plíži... a asi nám ublíži. (ip)

Epickí folk metalisti zo starého ostrova Primordial majú tiež nový videoklip a to na skladbu z albumu Where Greater Men Have Fallen z novembra minulého roku. Wield Lighting to Split the Sun je epilógom tejto epickej nahrávky. (ak)


Haluze týždňa

Jack Black z Tenacious D a moderátor The Tonight Show Jimmy Fallon spravili skvelú prerábku legendárneho videa nemenej legendárneho songu More Than Words od Extreme a celkom sa im to podarilo. Teda, vzhľadom na to, že obaja sú najmä komici, dostalo tak trochu jedinečný charakter, ale o to je lepšie. (pm)


Najväčšou haluzou tohto týždňa (a možno aj pár ďalších) je ale bez debaty tento song:


Že vám niečo pripomína? To asi bude tým, že je to Enter Sandman od Metallica nahratý odzadu. Že blbosť? Tak si pozrite, ako znie, keď to obrátime naopak. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: PR / Obscure Promotion

Súvisiaci interpreti: The Dillinger Escape Plan, Slash