Po minuloročnom albume Kouzelné melodie, ktorým vzdal hold pôvodnej hudbe z českých rozprávok, sa lyrický tenor David Deyl rozhodol opäť vrátiť aj k spevu v španielčine. Vydal nový singel, ktorým prináša fanúšikom letnú hudobnú energiu a vášeň.

Po El Fuego, Te Encontré a Ahora prichádza David Deyl s ďalšou španielskou piesňou Dos Delincuentes. Ako sám spevák spomína, ide o singel oslavujúci leto, lásku, vášeň, sex i romantiku. "Španielčina je nádherný a zvučný jazyk. Cítim v ňom hlavne energiu. Aj preto je pre mňa spievať španielsky skutočne za odmenu," hovorí spevák.

Piesňou Dos Delincuentes pokračuje David v spolupráci s pravým Španielom Danielom Leonom. Ten stál za textom úspešného singlu Ahora z roku 2019 a rovnako je tomu aj v aktuálnom prípade. Spevák si však váži aj ďalšie pre neho dôležité kontakty. 

"Nový singel produkoval Marcus Tran, ktorý to všetko stihol tesne pred odletom do USA za ďalšou produkciou. Marcus vždy presne vie, akú mám predstavu a naplní ju na sto percent. Pre mňa je to hudobný génius, ktorý hrá až na 28 nástrojov. Práve preto s ním už toľko rokov spolupracujem," dodáva David Deyl.

Davidove piesne oslovujú fanúšikov nielen hudobným prejavom lyrického tenora, ale aj romantikou, ktorá silne vyznieva v jeho českých autorských piesňach. Zvukomalebnosť španielčiny mu však sedí rovnako dobre. "Španielčina je blízka taliančine a už Mozart vedel, prečo písal hlavne v nej. Ten jazyk je jednoducho stvorený pre spev. Interpretovi dáva voľnosť vo frázovaní, ale spievať v ňom je ťažké. Na druhej strane čeština je nádherná najmä svojou veľkou slovnou zásobou."  

David má k španielčine blízko, no pripomína, že v nej predovšetkým spieva. "V hovorovej reči mám čo doháňať. Pri speve je pre mňa v tomto prípade dôležité, že presne viem, o čom spievam, a text je napísaný presne podľa príbehu, ktorý som prežil. Preto je v tej piesni tak cítiť emócie. Bavia ma aktuálne rýchlejšie tempá a dúfam, že i fanúšikovia si to vychutnajú naplno, a Dos Delincuentes budú počúvať poriadne nahlas nielen celé leto."

Letný singel Davida Deyla nie je tento rok jediná hudobná novinka, ktorú predstaví. V spolupráci so Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu pripravil nový album. Svoj hlas tu "rozbalí" v piesňach z rozprávok Walta Disneyho ako Herkules, Tarzan, Kráska a zviera, Zvonár u Matky Božej, Na vlásku a ďalšie. 

Pri tejto príležitosti David dopĺňa aj ďalšiu významnú spoluprácu. Je ním svetový orchestrátor Michal Worek. Svoje umenie predviedol už pri prvom Davidovom rozprávkovom albume z minulého roka Kouzelné melodie, plného piesní zo známych českých rozprávok. V prípade Disney albumu vymenil David češtinu či španielčinu za angličtinu a pustil sa do kvalitného epického hudobného spracovania slávnych hitov. Výsledok si vypočujeme už na jeseň.

Pripomeňte si Davidovu verziu slávnej rozprávkovej piesne Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? od autorskej dvojice Karel Svoboda (hudba) a Jiří Štaidl (text), ktorú v origináli naspieval Karel Gott.

Autorka: Eva Vašková (Hudba.sk edit)