Heroín. Droga, ktorej podľahlo mnoho známych hudobníkov a osobností. Droga, ktorá berie životy a neberie ohľad na nikoho, kto ju skúsi a začne si s ňou. Layne Staley, známy najmä ako frontman kapely Alice in Chains, nebol výnimkou.


Za svoj krátky život (34 rokov) toho Layne Staley stihol naozaj veľa. Spolu s Kurtom Cobainom patril k najznámejším a najvýraznejším hlasom štýlu grunge, ktorého kolískou bol Seattle. S kapelou Alice in Chains celosvetovo predal viac ako 30 miliónov albumov a v mnohých hudobných rebríčkoch sa umiestnila na popredných miestach. Bol tiež spoluzakladateľom superkapely Mad Season, ktorú mal spolu s členmi skupín Pearl Jam a Screaming Trees.

Čierny deň grungu

V kalendári sa písal dátum 19. apríla 2002, keď si Staleyho účtovníci všimli, že z jeho bankového účtu už dva týždne neboli vybraté žiadne peniaze. S touto správou zatelefonovali jeho bývalej manažérke Susan Silver, ktorá kontaktovala Staleyho matku, Nancy McCallum. Tej sa to zdalo veľmi podozrivé, preto hneď zavolala na tiesňovú linku 911 a oznámila, že už takmer dva týždne nepočula o svojom synovi. Záchranárom sa po príchode do Staleyho domu neposkytol príliš pekný pohľad. Jeho telo našli už vo fáze rozkladu a vážilo iba 39 kilogramov.

Správa z pitvy a toxikológie odhalila, že zomrel na zmes heroínu a kokaínu, ktorá je známa aj ako "speedball". Odborníci dospeli k záveru, že spevák zomrel dva týždne pre nájdením jeho tela, teda 5. apríla 2002. Bohužiaľ, 5. apríl sa týmto navždy zapísal do histórie ako čierny deň grungu, pretože osem rokov pred Staleyho smrťou zomrel na deň presne Kurt Cobain.

Posledný človek, ktorý videl speváka živého, bol bývalý basgitarista kapely Alice in Chains, Mike Starr, ktorý mal 4. apríla narodeniny a chcel ich stráviť aj s Layneom. Hudobník tvrdil, že Staley bol počas ich stretnutia veľmi chorý, a veľmi si vyčítal, že už vtedy nezavolal 911. Starr sa tejto ťarchy svojho svedomia nezbavil do konca života, obviňoval sa a veril, že práve on môže za smrť svojho priateľa Laynea. Zomrel 8. marca 2011 vo veku 43 rokov po predávaní liekmi.


Kapela pokračuje, spomienka zostáva

Smrť speváka taktiež spôsobila rozpad skupiny Alice in Chains. Jej zostávajúci členovia - gitarista a spevák Jerry Cantrell, bubeník Sean Kinney a basgitarista Mike Inez - sa nakoniec znovu zišli na verejnosti v roku 2005 vďaka benefičnému koncertu. Ohlas fanúšikov na tento koncert ich presvedčil, aby pokračovali. Nová éra skupiny začala v roku 2006, novým hlasom kapely sa stal William DuVall a kapela odvtedz vydala tri štúdiové albumy. Zatiaľ poslednou je album Rainier Fog z roku 2018.

Život speváka Laynea Staleyho bol naozaj unikátny. Jeho ranými hudobnými vplyvmi boli predovšetkým Black Sabbath a Deep Purple. Od detstva bol vychovávaný ako kresťan, no neskôr v rozhovoroch kresťanstvo tvrdo kritizoval a odmietal. Od začiatku 90. rokov podstupoval kvôli svojej závislosti rôzne rehabilitačné programy, no tie bohužiaľ nepomáhali.

Smrť Kurta Cobaina v apríli 1994 ho vystrašila a istú dobu bol naozaj čistý, no dlho mu to nevydržalo. V roku 1996 na predávkovanie drogami zomrela aj spevákova snúbenica a múza Demri Lara Parrot, ktorej smrť niesol naozaj veľmi ťažko. Nedávno zosnulý Mark Lanegan (Screaming Trees), jeden z najlepších Layneových priateľov, v rozhovore z roku 2002 uviedol, že Layne sa "nikdy nespamätal z Demrinej smrti. Nemyslím si, že by chcel pokračovať."

Layne Staley bol výnimočný spevák a umelec, ktorého odkaz a hudba sa navždy zapísali do histórie rockovej hudby. Česť jeho pamiatke.


Autor: Norbert Skoupa

Súvisiaci interpreti: Alice In Chains