Česká multižánrová umelkyňa VEN po troch singloch, ktoré vo forme videoklipov obleteli YouTube, vydáva svoj debutový album Silent Avenue. Krstným otcom albumu aj jej patrónom a spolupracovníkom je už dlhšie ako 3 roky Jiří Burian alias Kapitán Demo. Krst albumu sa uskutoční 23. septembra na palube lode Cargo Gallery v Prahe.

Názov Silent Avenue v sebe kombinuje iniciály VEN, ale symbolizuje aj stíšenie sa k intímnej výpovedi o životných skúsenostiach a bolesti, ktorú speváčka autenticky umelecky pretvorila. Ale každá ulica - avenue sa môže opäť rozžiariť novou energiou a životom, tak ako v ďalších skladbách na albume tlčie tanečný rytmus, ktorý je pre VEN tak typický a doslova životodarný.

"Vyrástla som obklopená folklórom, spevom a tancom, to vytváralo moje hudobné korene. Baví ma fúzia elektroniky, živých huslí a spevu," vyznáva sa zo svojej lásky k hudbe umelkyňa, ktorá pochádza z Orlických hôr. Jej tvorba je na pomedzí elektronickej tanečnej hudby s prvkami popu, RnB a future base. Husle a hlas však prenikajú žánrami a prinášajú intímnu výpoveď o svete, v ktorom žije.


Vendula Nedělová alias VEN je mladá talentovaná speváčka, tanečnica, choreografka a huslistka. Svoju kariéru začala na hradeckej hudobnej scéne, ale hneď prvý videoklip Don't get me wrong natočila v Berlíne. Jej citlivý a zároveň energický prejav začaroval aj hviezdu francúzskej hudobnej scény Adama Naas a VEN sa so svojím tímom stala súčasťou jeho českého turné.

Don't get me wrong vizuálne symbolizujú opustené lunaparky, uhrančivý tanečný prejav, magickú kameru a temnú atmosféru na berlínskej periférii. Nad tým všetkým sa klenie zmyselný hlas a husle VEN. Úplne opačnú atmosféru má doslova biely videoklip Take it, ktorý VEN vydala ako druhý v poradí. Take it je hravý, plný tanečnej hudby a zábavného popping v podaní tanečných mágov Berryho a Mathewa. VEN je v ňom v polohe skvelej a zároveň sexi speváčky, tanečnice i huslistky.


Narozdiel od bieleho, hravého Take it, ide VEN v treťom vydanom singli aj videoklipe Lake doslova až na dreň. VEN sa v klipe Lake prenáša do symbolického sveta spomienok aj vízií budúcnosti a tiež do náročného exteriérového natáčania. Surrealistická a až seversky surová atmosféra čiernobieleho klipu opäť necháva VEN excelovať aj ako tanečnicu a herečku. Lake je na jej novom albume Silent Avenue ako posledný 11. track, ktorý uzatvára celú osobnú spoveď mladek ženy a umelkyne.

Jej patrónom, inšpiráciou, dvorným skladateľom i kamarátom je český hudobník, skladateľ, performer a dnes už aj legenda Jiří Burian alias Kapitán Demo. Práve on stál VEN po boku pri nahrávaní debutového albumu Silent Avenue. Práve on je spolutvorcom hudby i textov. A tiež on dohliadal na natáčanie severskou symbolikou nabitého videoklipu Lake. Táto spolupráca oboch umelcov, ktorá často oscilovala medzi perfekcionistickým mravčím úsilím a dokonalým umeleckým súznením, trvala 3 roky. A výsledok stojí za to.


"Medzi najsilnejšie momenty tvorivého procesu tohto singla jednoznačne patrí to, keď sme si jedno ráno sadli s Jirkom pred chalupu, s výhľadom na hory, pustili sme si na plné pecky refrén, ktorý sme nahrali cez noc, a vedeli sme, že to funguje, či už s tým výhľadom alebo bez. Priamo tento nahraný refrén sme potom nechali aj vo finálnej verzii samotného singla," opisuje speváčka proces tvorby Lake.

Sama VEN sa priznáva, že natáčanie celého albumu Silent Avenue pre ňu bolo nesmierne emocionálne náročné. Stavia v ňom do kontrastu svoje emocionálne prežívanie životného rozchodu, určitého odmietania umelého facebookového sveta a zároveň až živočíšnu radosť z hudby a tanca.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Dominika Kučinská.