Výbušná zmes ska, rocksteady, swingu a ďalších žánrov ponúka nový album známej českej skupiny Sto zvířat. Pod názvom 30 let testováno na lidech vyšiel 10. októbra k oslave okrúhleho výročia vzniku kapely. Platňa obsahuje tucet piesní, ktoré sú pestrým koktejlom tragikomických postáv a ich príbehov.

Sú nimi piesne Byl pozdní večer, Dívka T., Špaček, U vokna, Rozdvojeník, Praha, Hlava v lihu, Chlapi na zabití, Čtvero ročních období, Toulouse-Lautrec, Rodinný foto a Já nic, já muzikant. Autorom dvoch z nich, Čtvero ročních obdobíPraha, je bývalý dlhoročný člen, spevák a gitarista Petr Ostrouchov, ktorý bol minulý rok na jeseň súčasťou veľkolepého úspechu albumu Vladimíra Mišíka.

"Obávam sa, že Petr nám napísal dva najväčšie hity. Hnevá ma to, ale nedá sa nič robiť," hovorí s úsmevom kapelník Jan Kalina. Poeticky hrubozrnné texty opäť napísal výhradný textár kapely Tomáš Belko, kreatívny riaditeľ známej reklamnej agentúry, ktorý si po rokoch na albume zahral aj na saxofóne. "Ale jednu pecku naviac pridal jeho syn Matěj Belko," hovorí Kalina o mladom hudobníkovi, ktorý hrá aj s Davidom Kollerom, Lenkou Dusilovou či Oskarom Petrom.
      
Skupina Sto zvířat vznikla v roku 1990 zo študentského rock'n'roll bandu Matěj Čech a predstavila sa pražskému publiku jesenným dvojkoncertom v Malostranskej besede. Nový album je dvanástym v poradí. Vychádza po piatich rokoch od albumu Ministerstvo mýho nitra a po troch rokoch od sprievodu sólového projektu speváčky Jany Jelínkovej pod názvom Dáma s čápem.

Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/stozvirat

Súvisiaci interpreti: Sto zvířat