Začalo sa to pozvánkou slovenskej komunity do Mníchova a nakoniec je z toho osem koncertov v šiestich krajinách. Katarína Koščová a Daniel Špiner tento víkend vyrážajú na svoje prvé európske turné, pričom koncerty v Mníchove, Bruseli a Berlíne sú už vypredané.

Tvorba trasy koncertnej šnúry a hľadanie vhodných priestorov na hranie prebiehali aj s pomocou výzvy na sociálnych sieťach. Napríklad vďaka nadšencom z holandského Utrechtu si Katka Koščová s Danielom Špinerom zahrajú v pôsobivom neogoticko-industriálnom priestore Metaal Kathedraal, ktorý aktuálne slúži ako kultúrne centrum.

"Neskutočne nás potešili reakcie ľudí na našu výzvu. Okamžite sa začali mobilizovať komunity Slovákov v zahraničí a ozvali sa nám dokonca až z Austrálie. Každopádne, vďaka aktívnym a angažovaným ľuďom si zahráme v niekoľkých krásnych mestách a miestach," hovorí Katka Koščová.

Na turné pocestujú jedným autom, bez veľkých požiadaviek a nárokov. "My máme jednu obrovskú výhodu. Sme veľmi skladní a všetko, čo potrebujeme, máme so sebou. Na pódiu sme len my dvaja s Danom a o celú techniku sa stará môj muž. Čiže s nami nie je žiaden problém. V zásade potrebujeme len zástrčku a hrať vieme ozaj hocikde. Nedávno sme sa zapájali do batérií v lese na vrchole kopca," dodáva speváčka.

Koncerty Koščovej a Špinera sa vyznačujú silnou emóciou, baladickosťou a intímnou výpoveďou oboch interpretov, ktorí sú zároveň spoluautormi piesní. Špiner s Koščovou na šnúre predstavia aj svoj ostatný album Krehkosť (recenzia), ktorý vo februári získal Rádiohlavu (cenu verejnoprávneho Rádia_FM) za album roka 2023 v kategórii folková hudba.

Prečítajte si tiež: Koščová a Špiner naživo: melanchóliu strieda humor, krehkú krásu zdravá angažovanosť

Zoznam koncertov:

11. 10. – Brno
12. 10. – Praha
13. 10. – Mníchov (vypredané)
14. 10. – Paríž
15. 10. – Brusel (vypredané)
17. 10. – Utrecht
19. 10. – Luxemburg
20. 10. – Berlín (vypredané)

Koncerty z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka. Viac informácií nájdete na www.katkakosc.sk.