Vianoce sa blížia a s nimi čas prekvapení. Jedno pripravili aj švédski okultisti Ghost v podobe príjemného živého albumu. Tool nás podľa očakávaní tento rok prekvapiť nestihli.

Magnet týždňa

Ghost oznámili vydanie živého albumu Ceremony and Devotion nahratého v USA. Album fyzicky vyjde 19. januára, ale streamingové služby ho ponúkajú na vypočutie už od piatku. Vypočujte si na Deezeri dvojalbum s pätnástimi piesňami, predstavujúci kapelu v tej najlepšej kondícii. Nižšie prikladáme klip poskladaný z akčných koncertných fotiek. (ak)



Šroty týždňa

Súboj Metallica verzus Megadeth sme v našom týždenníku už nemali možno aj týždeň. A preto je treba to urýchlene napraviť. V podstate by sme sa bez tejto informácie bez problémov zaobišli, ale je to taká blbosť, že by bola škoda sa s ňou nepodeliť. Dave Mustaine sa cez týždeň objavil v The Jasta Show, ktorú robí Jamey Jasta z Hatebreed. Okrem iného sa podelil aj o dôvod, prečo nakoniec s Megadeth vystúpil na šou veľkej štvorky v septembri 2011. Kvôli problémom s krkom sa mal podrobiť operácii, ale vtedajší manažér kapely Metallica ho údajne nazval padavkou, tak mu statočný Dave chcel dokázať, že to tak vôbec nie je. A teda hral a riskoval, že nadobro ochrnie. Bravó, majstre. Bravó. (pm)

Josh Homme nešťastnou náhodou kopol fotografku do hlavy. Stalo sa to na koncerte Queens of the Stone Age v Los Angeles túto sobotu. Hudobník pri robení svojich obvyklých gitarových póz nebral ohľad na dievčinu s foťákom stojacu priamo pod pódiom. Homme sa aj po incidente správal mierne nevyrovnane. Údajne si nožom rozrezal čelo a urážal headlinerov večera Muse. Na instagramovom videu vidieť, že ten kopanec teda nebol pekný. (ak)

Bubeník Sean Reinert oficiálne opustil projekt Cynic a prenechal ho Paulovi Masvidalovi. Chlapci sa rozhádali počas japonského turné v roku 2015 a budúcnosť kapely bola nejasná. Teraz je nejasná ešte viac, keďže Paulovi sa už death metal hrať nechce a z Cyniku môže pokojne spraviť sladkú akustickú gitarovku. (ak)

Novinky

Krajania Got Blue Balls sa stoj-čo-stoj snažia prepracovať k medzinárodnému publiku a celkom sa im to darí. Aktuálne video Empty nahrávali v kanadskom Vancouveri a chystajú sa vydať aj na turné po Británii. Držíme palce. (pm)


Pred záverom roka festival Gothoom pridal ďalšie kapely. Viete, Vianoce sa blížia, takže aspoň môžete blízkym nakúpiť pod stroma lístky (žmurk, žmurk). Od našich západných bratov k nám zavítajú black metaloví Asgard, z Martina zas Ramchat a legendárni Lunatic Gods. Najväčším ťahákom sú ale jednoznačne Islanďania Sólstafir. Vidieť ich naživo v unikátnom prostredí bude celkom zážitok s neopakovateľnou atmosférou. (pm)


V najnovšom vydaní podcastu magazínu Metal Sucks nás bubeník Tool (Danny Carey, keby ste náhodou nevedeli, vy pohania!) ubezpečil, že nový album kapela vydá už budúci rok. Áno, 2018. V iných správach zas Róbert Fico potvrdil, že diaľnica do Košíc bude pri tejto príležitosti už tiež hotová. (pm)

O niečo viac však veríme Soulfly, ktorí už v januári nastupujú do štúdia s Joshom Wilburom. Podľa frontmana Maxa Cavaleru bude značne ovplyvnený ostatnou doskou Cavalera Conspiracy a vyjde v roku 2018. Vidíte Tool? Takto sa informuje o nových albumoch!!! (pm)

Machine Head sa po úspešnej štúdiovke Bloodstone & Diamonds pripravujú na ďalší kúsok z ich repertoáru. Čo-to sme už počuť mohli. Tentokrát tu však máme video k titulnej skladbe – Catharsis. Podľa očakávaní je zvuk výdatný ako vianočná večera, ale skladba celkovo skôr diétna ako január. Svoje publikum si však rozhodne nájde. (pm)


Linkin Park sa ešte stále lúčia s ich zosnulým frontmanom a pokračovať v tom zrejme budú až dovtedy, kým to bude prinášať požadované tržby. V piatok vydajú živý album One More Light Live, z ktorého pochádza aj toto podanie skladby Crawling. S ohľadom na nedávne udalosti je celkom mrazivý zážitok počúvať Chestera spievať tie slová. (pm)


Superduper projekt členov Tool, Mastodon, Dethklok a Giraffe Tongue Orchestra zvaný Legend of the Seagullmen nadobudol konečne reálne kontúry. Oficiálne bola zverejnená skladba Shipswreck, ktorú ale fajnšmekri poznali už dva roky. Konečne však kapela oznámila vydanie debutového dlhohrajúceho albumu, ktorý vychádza 9. februára 2018. (ak)


Orphaned Land sa pochlapili prvým singlom z pripravovanej novinky Unsung Prophets & Dead Messiahs. Like Orpheus je angažovanou piesňou o Židoch, ktorí majú radi metal a čítajú si zo zakázanej knihy „Satanisti v Egypte“ o údajne satanských egyptských kapelách. V piesni účinkuje vokalista Blind Guardian Hansi Kürsch, nejaké mikiny Kreator a vybíjané náramky. Je úplne parádny! (ak)


Indický mladík Rishabh Seen sa stal známym, keď kedysi nakrútil coververziu na skladbu od Animals as Leaders, ktorú zahral na sitare. Teraz sa tento metalista pokúša preraziť s vlastnou variáciou na inštrumentálny sitármetal, znejúci prinajmenšom podivne. Zvuk toho nástroja sa do tvrdej hudby naozaj nehodí a tam kde sa Orphaned Land pohybujú na hrane, bola práve tá hranica prekročená. (ak)


At the Heart of the World je duo z amerického Portlandu, ktoré hrá niečo ako industrial metal noise, alebo čo vlastne. Niektorí to prirovnávajú ku Godflesh a nie sú ďaleko od pravdy. ATHOTW mi však s ich zvukom prídu ešte trochu brutálnejší a nekompromisnejší. Ale možno to len tak vyznieva v kontraste s ich vizuálom. Podstatné však je, že Metal Injection premiérovala ich novinku Golden Cross a kapela automaticky získala (minimálne) jedného skalného priaznivca – mňa. (pm)

Ak to však máte radšej trochu priamočiarejšie, skúste Harm’s Way. Album Posthuman im vyjde na začiatku februára, jednu ochutnávku tu ale máme už teraz. (pm)



A na koniec je tu koniec. Teda Koniec. Necessary Death od kapely End je celkom silný náklad ideálny na naštartovanie do nového pracovného týždňa. Dávkujte ale opatrne. (pm)


Haluze týždňa

Vďaka projektu DADABOTS už vieme, čo nám umelá inteligencia bude púšťať, keď ovládne svet. Takto totiž znie The Dillinger Escape Plan alebo Krallice, keď ich napcháte do neurónovej siete a necháte ju interpretovať, čo práve „počula“. Za mňa stále lepšie ako Despacito. (pm)

Vybavenie od Orange Amplifiers je minimálne tak dobré, ako ich reklamy, ktoré vlastne ani reklamami nie sú. Tá najnovšia má 9 minút, paroduje teleshopping a objavia sa v nej aj Stephen Carpenter z Deftones, Jim Root zo Slipknot, či Troy McLawhorn z Evanescence. Ak neviete po anglicky, tak máte smolu. Mali ste sa v škole lepšie učiť! (pm)


Ultimátnou haluzou je úplne nešťastný a pritom hrôzostrašný klaun spievajúci Rainbow in the Dark od Dia. Klaun v klipe sa vraj volá The Sad Clown with the Golden Voice (Smutný klaun so zlatým hlasom). Nič metalovejšie dnes na internete nenájdete. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/thebandghost

Súvisiaci interpreti: Queens of the Stone Age, Soulfly