Tento týždeň sa od piatka (16.3.) do nedele uskutoční AnimeSHOW 2012, 5. ročník medzinárodného festivalu anime, mangy, japonskej kultúry a scifi & fantasy organizovaný v spolupráci s Japonským veľvyslanectvom. Miesto konania ostáva nezmenené - bratislavský Istropolis, no festival prinesie viacero noviniek, vrátane hudobného prekvapenia.

Minulý ročník festivalu, AnimeSHOW 2011, v priebehu troch dní navštívilo až 7872 návštevníkov. Tento rok sa preto usporiadatelia rozhodli festival rozšíriť a priniesť tak svojim priaznivcom ešte viac zábavy a animovaných filmov. Podujatie sa už tradične koná spoločne s výstavou počítačových hier Game Expo.

AnimeSHOW si kladie za cieľ nielen priblížiť mladým ľuďom fenomén tejto popkultúry, ale aj poskytnúť edukáciu formou prednášok a workshopov, a tiež tvorivú alternatívu trávenia voľného času. V neposlednom rade poskytuje priestor domácim výtvarníkom a komiksovým tvorcom na odprezentovanie vlastných diel.

Počas všetkých troch dní bude paralelne prebiehať rôznorodý program členený podľa jedotlivých sekcií festivalu – Anime, Komiks, Japonsko, Scifi & Fantasy a Popkultúra. Veľkou novinkou piateho ročníka bude vystúpenie českej dievčenskej J-rockovej skupiny DX, ktorá odohrá vyše hodinový koncert pre fanúšikov japonskej a rockovej hudby. Druhou veľkou novinkou bude nová retro sekcia venovaná starým japonským videohrám od Segy a Nintenda.

Medzi hlavné sprievodné programy patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriach FanArt a Original Art. Ďalej bude prebiehať obľúbená Cosplay, kde sa bude súťažiť o najlepší kostým hrdinu z filmov, hier alebo anime. Na záver sa bude hľadať aj najlepší spevák alebo speváčka v Karaoke či tanečníci v tanečnej súťaži Pump It Up a Dance Dance Revolution.

V rámci filmov sa návštevníci môžu tešiť na viacero filmových trhákov v rôznych žánroch, napríklad Harry Potter 7-2, Sherlock Holmes 2, Tintinove dobrodružstvá a Kung-fu Panda 2. Nesmie chýbať ani prezentácia najnovších anime filmov a seriálov, ktorá bude organizovaná v spolupráci s TV Animax. Po druhýkrát bude predstavená sekcia Popkultúra venovaná obľúbeným seriálom a kultovým filmom, ktoré budú následne aj odpremietané. Tradičnou súčasťou AnimeSHOW bude rozsiahla čitáreň manga komiksov v spolupráci s prvou a jedinou slovenskou manga knižnicou MangaClub.

Japonská kultúra
sa predstaví rôznorodými zaujímavými prednáškami o skladaní origami, o zvykoch a bojových umeniach, o jedle, znakoch, kimonách a rôznych iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka. Fanúšikovia japonskej animovanej tvorby sa nabažia vynikajúceho anime, prednášok na tému anime, mangy a budú sa môcť zúčastniť krstu mangy od Zoner Pressu a Crew a workshopu v jej kreslení.

Fanúšikovia sci-fi, fantasy a hororu sa môžu tešiť na prednášky a besedy so známymi autormi i spisovateľmi v sekcii mini IstroCON 2012 ktorý je usporiadaný pod taktovkou redakcie časopisu Fantázia a AnimeCrew. Uskutoční sa i súťaž o najlepšiu poviedku BestFiction 2011 a literárny workshop s odborníkmi pre začínajúcich i pokročilých autorov poviedok. Na obľúbenom podujatí sa uskutočnia aj krsty posledného dielu série Odkazu dračích jazdcov Christophera Paoliniho s názvom Inheritance a knihy Letopisy Vulkanológie. Na festivale sa rovnako ako minulý rok predstaví spisovateľka Františka Vrbenská.

Chýbať nebude ani príjemné posedenie v čajovni alebo za spoločenskými hrami (Carcassone, Osadníci a podobne). Prípadne si môžete zahrať turnaj v kartovej hre Yu-Gi-Oh a World of Warcraft. Priaznivci hier si však prídu na svoje predovšetkým v priestoroch, ktoré obsadí 4. ročník Game Expo - medzinárodnej výstavy počítačových, kartových a stolových spoločenských hier. Podobne ako AnimeSHOW si dáva za cieľ nielen priblížiť fenomén hier, ale aj poukázať na ich pozitívne a negatívne vplyvy na spoločnosť ako takú. Poskytuje edukáciu formou prednášok a workshopov a vytvára priestor slovenským tvorcom, programátorom a skladateľom na prezentáciu svojej hernej tvorby a možnosť ukázať svoj talent a schopnosti v súťažiach Game Developer, Game Script a Game Music.

Podujatia AnimeSHOW 2012 a Game Expo 2012 sa uskutočnia 16. až 18. marca v priestoroch Istropolis – Dom odborov na Trnavskom Mýte 1 v Bratislave. Začiatok je naplánovaný v piatok o 13:00 a koniec v nedelu o 18:00. Obidve podujatia sa začnú v piatok 16. marca o 13:00 a skončia v nedeľu 18. marca o 18:00. Cena trojdňových vstupeniek v predpredaji je 14,90 eura, na mieste to bude 15,90 eura. Jednodňový lístok bude stáť 9,90 eura.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Robert Žittňan, PR manažér festivalu AnimeSHOW a výstavy Game Expo. Viac na 
www.animeshow.sk a www.game-expo.sk.