Pieseň Ako z francúzskych filmov je o túžbe prežiť život tak, aby stál aspoň za jeden zaujímavý film. Je to parafráza na báseň The Movie od lídra The Doors Jima Morrisona, v ktorej sa pýta: "Mal/a si dobrý svet, keď si zomrel/a? Dosť dobrý na to, aby o ňom vznikol film?" (Did you have a good world when you died? Enough to base a movie on?).

''Nie je to celkom nová skladba. Úvodnú melódiu som zložil ešte v čase, keď som sa naučil hrať prvé akordy na gitare. Neskôr, keď som ich vedel zahrať viac ako dva, som pridal refrén, ale stále chýbal text. Po nejakom čase prišiel prvý verš 'Ako z francúzskych filmov, ako červené víno...' a už to išlo samo," opisuje vznik piesne spevák, hudobník a skladateľ Juraj Strásky alias JuSt.

"Nedávno som tú pieseň zahral Petrovi Vaňoučkovi, ktorý sa ponúkol, že k pesničke napíše aranžmán pre sláčikové kvarteto. Keď sme sa pustili do nahrávania, bol som nadšený a vedel som, že musíme k tomu natočiť videoklip, že tá pieseň si to zaslúži,'' dodáva.

Hudbu aj text zložil JuSt, na harfe hrá Peter Vaňouček a sláčikové kvarteto je v zložení Matej Janík (violončelo), Erika Ester Gráfová (viola), Slavomír Glos a Viktória Jurášová (obaja husle). O produkciu videoklipu sa postaral Andrej Mores zo štúdia MadCat.

Skladba sa nachádza na novom albume s názvom V posteli, ktorý hudobník pripravoval s prestávkami počas posledných dvoch rokov vo svojom štúdiu Imagine. Na albume sa nachádza jedenásť autorských piesní so slovenskými textami, v ktorých sa "prelínajú láska s nenávisťou, život so smrťou, radosť a smútok, nádej a skepsa. Život nie je len o pekných a veselých veciach, ale je na nás, na ktorú stranu si ho nakloníme," hovorí JuSt.

"Na albume som spolupracoval viacerými hudobníkmi, takže je bohatý na rôzne formy, žánre a nálady. Od pomalých balád s akustickými aranžmánmi po rýchlejšie indie gitarové songy. Je to môj najprepracovanejší album, čo sa týka zvuku, aranžmánov a snáď aj samotných pesničiek," dodáva.

Okrem spomenutého sláčikového kvarteta a Petra Vaňoučka, ktorý hrá na albume na klávesových nástrojoch a na harfe, sa na albume podieľali aj Ladislav Tvrdý (elektrické a akustické gitary), Peter Sandanus (bicie a dychové nástroje), Martin Smieško (basgitara), Roland Uškovitš (bicie), Ján Smieško (klávesy), Rodion Sun Lion (basgitara) a Zuzana Šimová a Sabina Fraňová, ktoré naspievali vokály do troch skladieb. Grafický návrh albumu vytvorila Sofia Stráska a autorom titulnej fotografie je Andrej Mores.

Album V posteli môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe a nájdete ho aj na všetkých streamovacích službách.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Juraj Strásky. Správu sme upravili a doplnili.