Ikonická zostava Depeche Mode je od vydania dlho očakávaného 15. štúdiového albumu v Severnej Amerike, kde už o pár dní ukončí prvú časť svojho svetového turné. Verejnosťou aj kritikmi výborne prijatá albumová novinka Memento Mori je prísľubom skvelého koncertného zážitku a potvrdzujú to aj recenzie koncertov v amerických médiách. Európska časť turné sa začne už v polovici mája.

Album a turné Memento Mori možno označiť za začiatok novej éry bez klávesáka a zakladajúceho člena Depeche Mode Andyho Fletchera, ktorý zomrel v roku 2022 na disekciu aorty vo veku 60 rokov. Jeho odchodom zostala z kapely dvojica tvorená Davidom Gahanom a Martinom Goreom, pričom na koncertoch ich naďalej sprevádzajú bubeník a klávesák Christian Eigner a basák, klávesák a vokalista Peter Gordeno.

Andymu Fletcherovi venuje kapela na vystúpeniach skladbu World In My Eyes, jeho fotografiu počas trvania skladby projektujú na veľkoplošných obrazovkách. Na vizuálnej stránke vystúpení spolupracujú Depeche Mode so svojím dvorným kreatívcom, režisérom Antonom Corbijnom.

Otváracou skladbou amerického setlistu sa stala novinka My Cosmos is Mine. V štedrom 23-skladbovom setliste nechýbajú ani ďalšie výrazné kúsky albumu Memento Mori Speak To Me a Soul With Me a samozrejme singel Ghosts Again. K raritnejším pesničkám, ktoré zazneli naživo, patria Waiting For the Night a Sister Of Night, ktoré kapela do programu svojho turné zaradila prvýkrát od roku 2009.

Vrcholom základnej časti koncertu je klasická hymna Enjoy The Silence. Piesne Just Can't Get Enough a Personal Jesus patriace k ikonickým definíciám synth-rocku zase zaznejú v rámci niekedy päťpesničkového, inokedy štvorpesničkového prídavku popri piesňach Never Let Me Down Again a spomínanej Waiting for the Night.

Vystúpenie Depeche Mode bude bezpochyby jednou z najvýznamnejších slovenských koncertných udalostí roka 2023. Koncert sa uskutoční 28. mája na bratislavskom Tehelnom poli. Okrem Bratislavy vystúpi kapela aj 4. augusta v Krakove, 30. júla v Prahe a 28. júla v Budapešti.

Prečítajte si tiež:

Setlist počas americkej časti Memento Mori World Tour:

  1. My Cosmos Is Mine
  2. Wagging Tongue
  3. Walking in My Shoes 
  4. It's No Good
  5. Sister of Night
  6. In Your Room (Zephyr mix)
  7. Everything Counts
  8. Precious
  9. Speak to Me
  10. A Question of Lust
  11. Soul with Me (Acoustic)
  12. Ghosts Again
  13. I Feel You
  14. A Pain That I'm Used To
  15. World in My Eyes
  16. Wrong
  17. Stripped
  18. John the Revelator
  19. Enjoy the Silence
  20. Waiting for the Night / na niektorých koncertoch Condemnation
  21. Just Can't Get Enough
  22. Never Let Me Down Again
  23. Personal Jesus


Autor: Matej Kráľ

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode