Spisovateľ Peter Gärtner a ilustrátor Ďuro Balog tento rok uvedú na trh svoju novú knihu. Po úspešnom komikse Radostná správa o živote Milana Lasicu a Júliusa Satinského, ktorý sa čoskoro dočká svojho pokračovania, vytvorili ilustrovaný román o jednej veľmi legendárnej hudobnej udalosti.

Témou nového diela autorského tandemu je totiž pamätný koncert Depeche Mode v Prahe roku 1988. Hudobná ikona osemdesiatych rokov bola prvou západnou kapelou, ktorá sa opakovane vracala (a robí tak dodnes) do bývalých socialistických republík za Železnou oponou. Tri roky po vystúpeniach v Budapešti a Varšave zavítala prvýkrát aj do Československa.

"Bolo to ako zjavenie uprostred normalizačnej šede, kde chceli byť všetci. Hala ČSTV na pražskom výstavišti mala však obmedzenú kapacitu a dostať sa na koncert bol doslova nadľudský výkon. Práve okolo tejto udalosti sa odohráva beletrizovaný príbeh Depešáci," približuje novinku spisovateľ Peter Gärtner.

ukážka z ilustrácií v knihe Depešáci Zdroj: Ďuro BalogNa hladkom povrchu totalitného režimu sa v druhej polovici osemdesiatych rokov začali objavovať veľké praskliny, z ktorých nezadržateľne presakovali mnohé subkultúry: depešáci, metalisti, pankáči či skejťáci. Magické obdobie, keď sa každý mladý človek musel zákonite stretnúť s otázkou, či je depešák alebo metalista. Obdobie, keď sa "zakázaná hudba" zo západu šírila ilegálne na magnetofónových kazetách. Príbeh knihy Depešáci je poctou tejto ére a pokusom zrekonštruovať ju podľa "skutočných udalostí".

Učni zo zapadákova

Hrdinami príbehu sú strojárski učni Adam a Martin zo socíkovského zapadákova. Zháňanie lístkov na koncert ich milovanej kapely sa zmení na tobogán komických udalostí: mámia dôchodky po rodine, kšeftujú s plagátmi z Brava, rozpredávajú zbierky céčok, hrajú v krčme oko, a nakoniec sa proti vlastnej vôli zapoja aj do rozkrádania socialistického majetku.

Do cesty sa im postaví nielen nedostatok kapitálu a perfídny totalitný režim so zástupom fízlov, esenbákov a osožákov, ale najmä partička svojráznych metalistov. Aby sa na koncert dostali, budú musieť riskovať omnoho viac, ako si mysleli.

ukážka z ilustrácií v knihe Depešáci Zdroj: Ďuro BalogHudbou proti režimu

Na pozadí vyhasínajúceho a morálne vyprahnutého komunistického režimu prežijeme s depešákmi Adamom a Martinom príbeh silného priateľstva, mladíckej nerozvážnosti a naivity ale najmä príbeh veľkej lásky k hudbe, ktorá zmenila ich životy. Či už bol niekto v danej dobe metalista alebo depešák, hudba pre neho znamenala veľa. Nebolo to len nevinné počúvanie, bol to výraz oslobodenia, skutočnej revolty, a nakoniec aj akt politického protestu.

Dnes sa to tak nemusí javiť, ale kapela Depeche Mode ako mnohé iné bola na indexe "zakázaných kapiel" a jej počúvanie a šírenie bolo de facto trestným činom. Aj preto povolenie ich koncertu pôsobilo ako absolútne zjavenie a mnohí fanúšikovia neverili, že kapelu skutočne uvidia, až do momentu, keď Dave Gahan vybehol na pódium pražskej haly ČSTV.

ukážka z ilustrácií v knihe Depešáci Zdroj: Ďuro BalogOkrem fanúšikovskej pocty je kniha aj obrazom doby a koloritu priemerného socialistického priemyselného mestečka a poodhalí najmä mladším čitateľom, aké to bolo žiť v "komunistickom raji". Čitateľov čaká množstvo dramatických či komických scén a najmä nečakaných zvratov.

Tvorcovia knihy včera (29.3.) spustili kampaň na vyzbieranie prostriedkov na vytlačenie knihy a budú potrebovať vašu pomoc. Ak vás príbeh zaujal a radi by ste si ho celý prečítali, neváhajte ich podporiť a zabezpečiť si tak svoj výtlačok medzi prvými na stránke www.donio.sk/depesaci. V kampani si okrem samotnej knižky môžete ako svoju odmenu za príspevok vybrať aj limitované tričká alebo printy s motívmi pre depešákov i metalistov.

Pozrite si predstavenie knihy vo videu od jej tvorcov:

Redakciu Hudba.sk informoval spoluautor knihy Depešáci Peter Gärtner. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode