Už dnes večer budú milióny fanúšikov farebnej a často bizarnej hudobnej pestrosti z celej Európy sledovať finále 63. ročníka pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest. Vo finále sa predstaví aj zástupca Českej republiky, ktorý postúpil z prvého semifinále. Podľa kurzov stávkových kancelárií by dnes mohol skončiť v prvej päťke.

Meno Mikolas Josef pritom minimálne na Slovensku ešte pred pár mesiacmi takmer nikto nepoznal a januárová správa o tom, že práve on bude reprezentovať našich západných susedov na Eurovízii 2018 v Lisabone zostala nepovšimnutá. Minimálne tí, ktorí súťaž pravidelne sledujú, však vedia, že jeho utorkový postup do finále je pre Česko výnimočným úspechom. Nielen preto, že je iba druhým Čechom v histórii, ktorému sa to podarilo, ale aj vďaka veľmi pozitívnym prognózam pre jeho celkové umiestnenie.

Česká republika pritom ani zďaleka nepatrí medzi eurovízne "veľmoci", vždy bola skôr v kategórii outsiderov. Pesničku Lie to Me, ktorú si sympatický 22-ročný rodák z Prahy napísal a produkoval sám, a navyše si k nej aj sám vymyslel nápaditý videoklip, si obľúbili však fanúšikovia po celom kontinente a na Youtube je z tohtoročných finalistov treťou najprehrávanejšou. Semifinálové vystúpenie, v ktorom sa predstavil v teplákoch s trakmi, motýlikom a školskou taškou na chrbte, má po necelých štyroch dňoch od zverejnenia na Youtube vyše 1,3 milióna prehratí a oficiálny klip takmer dvakrát toľko.


Zranenie ho takmer vyradilo

Čím skladba zaujala? Ide o chytľavú kombináciu popu, R&B a populárneho electro-swingu, pričom Mikolas Josef v bezchybnej angličtine okrem spevu aj rapuje. Celé to sprevádza tanečná choreografia, ktorá sa spevákovi z hľadiska úspechu na Eurovízii stala takmer osudnou. Koncom apríla sa totiž hneď na prvej skúške po príchode do Lisabonu zranil a lekári mali podozrenie, že mu vyskočila platnička, čo by ho zrejme zo súťaže vyradilo. Magnetická rezonancia napokon ukázala, že to až také vážne nie je, no spevák sa musí šetriť a v semifinále namiesto plánovaného salta ukázal len slušný výskok.

Odváži sa pre akrobatický prvok vo finále? Ak by sa mu to podarilo, iste by mu to prinieslo ďalšie body k dobru, keďže jeho zranenie bolo zatiaľ najväčším "škandálom" inak nezvykle pokojného portugalského Eurosongu. Prinieslo mu teda nemálo pozornosti a ak by úspešne zariskoval vo finále, nepochybne by si získal ešte väčšiu divácku priazeň. Vyjadrenie speváka ešte pred semifinále však naznačuje, že sa už o nebezpečný trik pokúšať nebude: "Muzika nestojí na akrobacii. Tým nechcem povedať, že je dobre, že sa mi ten úraz stal. Ale možno sa aj vďaka tomu teraz viac sústredím na spievanie."

 
Nech už to preňho vo finále dopadne akokoľvek, isté je, že má našliapnuté na zaujímavú kariéru. Začiatkom apríla totiž v Mníchove podpísal celosvetový kontrakt s vydavateľstvom RCA Records (Sony Music) a po Eurovízii plánuje vycestovať do Los Angeles, kde chce zbierať kontakty a pracovať na svojom debutovom albume. Medzinárodné ambície tomuto mladíkovi nechýbajú a to je možno aj hlavný dôvod, prečo na rozdiel od svojich českých - hudobne čisto provinčných - predchodcov v Eurovízii tak výrazne zaujal.

Medzi favoritmi je aj bizár z Izraela a bývalý víťaz

Okrem Josefa patria k favoritom dnešného večera podľa stávkových kancelárií aj reprezentanti Izraela, Nórska, Francúzska, Bulharska či Fínska. Najväčšie šance má najkontroveznejšia účastníčka Netta. Izraelská speváčka v bizarnej skladbe Toy v japonsky vyzerajúcom odeve predvádza niečo medzi scattingom a slepačím kotkodákaním a spieva o hlúpom chlapcovi, pre ktorého nebude hračkou, čím sa chce zrejme zviezť na vlne #MeToo. História Eurosongu si pamätá všelijakých víťazov a ak by toto čudo vyhralo, asi by to nikoho príliš neprekvapilo.

 
Nórsko reprezentuje rodák z Bieloruska Alexander Rybak, ktorý už najsledovanejšiu pesničkovú súťaž raz vyhral. Bolo to v roku 2009 s neodolateľnou, folklórom šmrncnutou hitovkou Fairytale, teraz z druhého semifinále postúpil s piesňou That’s How You Write a Song (vskutku originálny názov). Ani v nej síce nechýba hra na husle, no inak znie ako náhodne vybratá skladba z komerčného rádia, na ktorú okamžite po jej skončení zabudnete. Najzaujímavejšie na jeho vystúpení je, že spevák a multiinštrumentalista po deviatich rokoch vyzerá, akoby to bolo včera.

Keďže Portugalsko sa nachádza v časovom pásme GMT, priamy prenos z finále začína o 21:00 stredoeurópskeho času. Reportáž vám  v nedeľu už tradične prinesie náš dvorný eurovízny glosátor Marek Majzon.

 
Autor: Patrik Marflák
Foto: AP Photo/Armando Franca