Skupina Elán v sobotu krátko pred plánovaným začiatkom prvého z troch letných koncertov pod holým nebom oznámila, že v Martine vystúpi až v septembri. Mnohých fanúšikov presunutie akcie na poslednú chvíľu nahnevalo a po nič nehovoriacom odvolaní sa na vyššiu moc sa objavili rôzne špekulácie. V nedeľu podvečer kapela zverejnila vysvetľujúce stanovisko.

V ňom sa k pôvodne veľmi vágne komunikovanému zrušeniu sobotného podujatia na martinskom amfiteátri vyjadril nielen manažér skupiny, ale aj usporiadateľ koncertu a zástupca spoločnosti, ktorá poskytla skupine pódium. Práve jeho poškodenie, resp. výrobná vada bolo totiž príčinou, pre ktorý sa koncert v plánovanom termíne nemohol uskutočniť. Pôvodne kapela informovala, že išlo o bezpečnosť fanúšikov, no bližšie informácie neposkytla, čo vyprovokovalo množstvo rozčarovaných reakcií.

Manažér Elánu: Nechceli sme sa púšťať do špekulácií

"Príčinou preloženia termínu koncert bol technický problém - vadný zvar (výrobná vada) hlavnej nosnej konštrukcie pódia, ktorý povolil, a tým sa narušila statika. Nechceli sme sa púšťať do špekulácií a neodborných vyhlásení už včera. Ale teraz, keď máme od statika a následne výrobnej spoločnosti odborné stanovisko, to môžem potvrdiť," uviedol v novom vyhlásení manažér Elánu Michal Čimera.

Ako dodal, bezpečnosť návštevníkov je najvyššou prioritou. "Nikto z produkcie nechce pripustiť akékoľvek zanedbanie, ktoré by mohlo skončiť nešťastím, ako sa v iných prípadoch v minulosti už stalo. Som rád, rovnako ako kapela, že skutoční fanúšikovia toto oceňujú. Tešíme sa na stretnutie s vami. Takmer vypredaný amfiteáter v Martine sa koncertu dočká. A to 23. septembra v plnej paráde," uzavrel Čimera.

poškodený zvar na pódiu Zdroj: Jakub FabiánPoškodený zvar bol príčinou presunutia koncertu na poslednú chvíľu - viac fotiek

Organizátor: Mali sme veľké šťastie

V podobnom duchu sa deň po neuskutočnenom koncerte vyjadril aj Dalin Vajčner zo spoločnosti II&ME, ktorá tohtoročné turné kapely Elán organizuje. "Nechceli sme si domýšľať udalosti a okolnosti. Na druhej strane sme si vedomí, že tí, ktorí si vstupenky zakúpili, a obyvatelia Martina musia dostať adekvátne a presné informácie," reagoval na kritiku fanúšikov, ktorá sa spustila po prvom vyhlásení skupiny.

"V prvom rade vyjadrujeme veľkú ľútosť zo zrušenia koncertu, na druhej strane musíme konštatovať, že nás postretlo naozaj veľké šťastie, keď sme dve hodiny pred spustením programu zistili štandardnými kontrolnými mechanizmami materiálovú chybu hlavnej nosnej konštrukcie pódia, ktorej časť vážne praskla. V prípade neodhalenia - čo zdôrazňujeme, že by sa vďaka kontrolám nemohlo stať - by celá akcia mohla skončiť tragicky. (...) Statik nám tiež zakázal vpúšťať kohokoľvek do areálu, vrátane médií, a celá produkcia situáciu riešila, hľadala náhradný termín, informovala médiá a obvolávala kapely, ktoré boli na ceste."

"Absolútne si nechceme ani domýšľať, čo by sa mohlo stať, keby sme takéto rozhodnutie neurobili a verte nám, že po troch dňoch príprav a stavby nám to trhalo srdce. Avšak bezpečnosť je pre nás absolútnou prioritou a veríme, že po tomto vyjadrení nám dáte za pravdu a nebudú sa ďalej objavovať 'konšpiračné' teórie. Celá konštrukcia, ktorá bola úplne nová a certifikovaná, teraz putuje na odborné posúdenie a určenie dôvodu tejto materiálovej chyby. Môžeme na 100% ubezpečiť, že celé turné ďalej pokračuje a tešíme sa na vás v týchto termínoch: 24. júna v Nitre, 28. augusta vo Východnej a 23. septembra v Martine," dodal Vajčner.

pódium museli z bezpečnostných dôvodov rozložiť Zdroj: Jakub FabiánTakto vyzerá pódium, na ktorom mal Elán odohrať svoj koncert v Martine

Strechu pódia vyrobili pre Elán

Za spoločnosť High Lite Touring (HLT), ktorá je vlastníkom poškodeného pódia, sa vyjadril Martin Duda. Ako uviedol, všetky nosné konštrukcie boli poslané na prešetrenie naspäť k výrobcovi, firme Truss Aluminium Factory (TAF), od ktorej si HLT práve kvôli letnému turné Elánu objednala výrobu novej strechy na pódium. Priblížil tiež sled udalostí, ktoré viedli k presunutiu koncertu na nový termín.

"Jednalo sa o druhé ostré nasadenie tejto novej strechy. Strecha bola projektovaná výrobcom (TAF) a spĺňa všetky potrebné normy, certifikácie a je opatrená statickým posudkom. V súlade s vyššie uvedenými predpismi bola strecha dodávateľom techniky (HLT) postavená na akcii v Martine. Pri skúške pohybu LED obrazoviek asi o 11:45 v deň koncertu došlo k prasknutiu zvaru v jednej z nosných konštrukcií strechy. Následne boli zastavené všetky skúšky a prípravné práce a bol kontaktovaný zástupca výrobcu a statik. Na základe spoločnej komunikácie manažmentu Elánu, statika a zástupcu HLT bol koncert z bezpečnostných dôvodov zrušený a presunutý na 23. septembra," uviedol Duda.

"Zástupcovia výrobcu a statik sa následne dostavili na miesto akcie, aby za ich účasti došlo k prešetreniu celej záležitosti a zbaleniu techniky. Podľa prvej kontroly sa ako príčina problému javí výrobná vada jednej z konštrukcií. Všetky nosné konštrukcie sú momentálne na ceste k výrobcovi, ktorý vykoná defektoskopiu a ďalšie technické vyšetrenia. Následne budú všetky nosné diely strechy podrobené röntgenovej defektoskopii, aby sa pred ďalším použitím vylúčili akékoľvek vady," uzavrel Martin Duda.

Text: Hudba.sk (zdroj: Roman Helcl za manažment skupiny Elán)
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Elán