Na najväčšom multižánrovom open-air festivale tohto roka v Bratislave s názvom Symfónia umenia vystúpi 11. septembra v Ružinove popredný jazzový bubeník Billy Cobham. Slovenským fanúšikom sa predstaví v spoločnom koncerte s legendárnym Big Bandom Gustava Broma.

Tento hudobný svetobežník a svetoobčan (narodený v Paname, vyrastajúci v New Yorku a dnes žijúci vo Švajčiarsku) sa na Slovensko vracia po deviatich rokoch. Billy Cobham patrí medzi najvýznamnejších a najvplyvnejších hudobníkov. Celý život sa venuje prepájaniu hudobných vplyvov z rôznych kútov sveta nielen ako bubeník a perkusionista, ale aj ako skladateľ, producent a pedagóg.

Jeho nahrávky a energický, komplexný štýl hry mali silný vplyv na priebeh vývoja jazzu a jazz fusion. So svojou obrovskou bicou súpravou, guľometnou technikou a neuveriteľnou orientáciou v komplikovaných rytmoch sa stal hviezdou porovnateľnou s najväčšími hrdinami rocku.


Na festivale Symfónia umenia sa predstaví s legendárnym Big Bandom Gustava Broma, ktorý je na scéne už viac ako 80 rokov a za ten čas si vydobyl miesto medzi najslávnejšími európskymi a svetovými hudobnými telesami. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia ho americký odborný časopis Down Beat zaradil medzi 10 najlepších big bandov sveta. Na vystúpeniach orchestra hosťovali najväčšie hviezdy jazzu a popu ako Maynard Fergusson, Dizzy Gilespie, Liza Minnelli, Ray Charles, James Morrison, Alex Sypiagin, Ted Curson, New York Voices, Dianna Ross and The Supremes, Ray Conniff, Ben Cramer či Bill Ram.

Koncert sa uskutoční 11. septembra na Námestí pred Pradiarňou 1900 v areáli starej Cvernovky (Zwirn) na Svätoplukovej ulici. Nakoľko je hlavným cieľom festivalu ponúknuť kvalitné umenie pre všetkých, vstupenky na Billyho Cobhama sa predávajú za symbolickú sumu 10 eur v sieti Predpredaj.sk. Pre Ružinovčanov, učiteľov, ZŤP a dôchodcov sú k dispozícii zľavnené vstupenky.

Účinkujú:

Billy Cobham - bicie
Ulf Wakenius - gitara
Fifi Chayeb - basgitara
Steve Hamilton - klávesy
Rozhlasový Big Band Gustava Broma
Vlado Valovič - dirigent

Pocta Lasicovi, Obchod na korze, Carmina Burana aj ABBA a Queen

Festival Symfónia umenia, ktorý sa koná pri príležitosti 30. výročia vzniku Ružinova ako samostatnej mestskej časti, prinesie od 3. do 12. septembra až 30 podujatí na rôznych miestach. V programe sú edukatívne koncerty a divadlo pre deti, výstavy a výtvarné workshopy či špeciálne podujatia zamerané na seniorov. Z koncertov sa môžete tešiť napríklad na Moyzesovo kvarteto (4.9.), harfistku Adrianu Antalovú (5.9., koncert Harfa v ženskom dotyku), Slovenský komorný orchester (5.9.) či orchester Capella Istropolitana (7.9.).

Väčšina podujatí v rámci festivalu je zdarma (pri niektorých je nutná registrácia z dôvodu obmedzenej kapacity), platených koncertov je päť. Okrem Billyho Cobhama a Big Bandu Gustava Broma bude medzi výnimočné koncerty určite patriť aj otvárací koncert podujatia v amfiteátri pri Štrkoveckom jazere. Postará sa oň v piatok 3. septembra jazzový orchester Bratislava Hot Serenaders, ktorý si vystúpením s príznačným názvom Navždy optimista uctí pamiatku nedávno zosnulého Milana Lasicu. Ten mal byť súčasťou koncertu tiež, osud to však zariadil inak a 18. júla sa divákom práve na koncerte s Bratislava Hot Serenaders na svojom domácom pódiu v Štúdiu L+S uklonil naposledy.

Jedinečným podujatím bude aj Kinokoncert Obchod na korze (8.9.), na ktorom slávny oscarový film dostane nový živý soundtrack v podaní orchestra (dirigent: Peter Vrábel), mužského speváckeho zboru a cimbalistu Marcela Comendanta. V piatok 10. septembra zase zaznie slávne dielo nemeckého hudobného skladateľa Carla Orffa Carmina Burana v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (dirigent: Ondrej Lenárd), Slovenského filharmonického zboru (zbormajster: Adam Sedlický) a Bratislavského chlapčenského zboru (zbormajsterka: Magdaléna Rovňáková). Ako sólisti sa predstavia Aleš Jenis (barytón) a Daniel Matoušek (tenor).

Úplný záver festivalu bude patriť koncertu Symfonici hrajú ABBA & Queen (12.9.). Na jednom pódiu sa stretnú Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (dirigent: Jan Kučera), Spevácky zbor Lúčnica (zbormajsterka: Elena Matušová), Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu (zbormajster: Adrian Kokoš) a sólové speváčky a speváci Eva Urbanová (soprán), Jana Kurucová (mezzosoprán), Titusz Tóbisz (tenor), Tatiana Hajzušová (soprán) a Martin Gyimesi (tenor). Hity skupiny ABBA budú spievať Katka Ivanková, Karin Olasová, Michal Candrák a Peter Makranský. O aranžmány sa postarali Jan Kučera, Alois Bouda, Adrián Harvan, Emil Viklický, Pavol Kvassay a Tomáš Rédey.

Kompletný program festivalu a všetky informácie nájdete na oficiálnej stránke www.symfoniaumenia.sk.

Podujatie je organizované za dodržania všetkých protipandemických opatrení. 

Podrobný program a viac informácií o festivale nájdete na symfoniaumenia.sk.

Podujatie podporili:

generálny partner: YIT
organizátor: MČ Bratislava-Ružinov, CULTUS Ružinov
spoluorganizátor: Bratislava Tourist Board, Divadlo pod kostolom
hlavní mediálni partneri: RTVS, Rádio Devín
mediálni partneri: Zoznam.sk, Citylive.sk
partneri: Nadácia SPP, Kulla, Mattoni, RŠK, Turuk & Art Collective, BKIS a BSK

Tento projekt sa koná vďaka finančnej podpore Nadačného fondu Baumit pri Nadácii Centra pre filantropiu a Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Text: Hudba.sk (zdroj: Predpredaj.sk, Symfoniaumenia.sk)
Foto: PR