V prvom vydaní týždenníka o elektronickej hudbe si okrem množstva noviniek o čerstvo vydaných nahrávkach (Atoms for Peace, deadmau5, Clark, Spectrasoul...) môžete prečítať aj o skvelom úspechu slovenského DJa Lixxa na festivale Sunandbass 2012, či pozrieť záznam exkluzívneho koncertu Pet Shop Boys na berlínskom Electronic Beats.

Atoms for Peace, spoločný projekt Thoma Yorkea a producenta jeho kapely Radiohead Nigela Godricha, vydal 10. septembra vo vydavateľstve XL Recordings nový singel Default, ktorý bude súčasťou pripravovaného albumu. Singel, ktorý dokazuje, že Yorke je jedným z najoriginálnejších elektronických hudobníkov súčasnosti, nasleduje po sérii remixov, vydaných v auguste na labeli Monkeytown, ktorý vydáva napr. aj hudbu Modeselektor.

Atoms for Peace - Default

Ďalšie skladby z Yorkeovej temnejšej a zároveň subtílnej industriálnej produkcie sa dostali na svetlo sveta minulý piatok (7.9.) pri jeho dídžejskom vystúpení na párty urbánnej módnej značky Rag & Bone v rámci newyorského týždňa módy. Na server Youtube prenikli piesne Twist a Stuck Together, na ktorej sa podieľal aj jeho spoluhráč z Radiohead Jonny Greenwood. O deň neskôr Yorke spoločne s Godrichom vystúpili aj v newyorskom Múzeu moderného umenia (MoMA). Na úvod svojho setu zahrali tri nové piesne z pripravovaného debutového albumu Atoms for Peace, ktorý by mal vyjsť na budúci rok. (mi)

Nórsky producent a DJ Todd Terje a svetovo uznávaný spevák Bryan Ferry (Roxy Music) sa nedávno stretli v jednom z londýnskych štúdií, aby spolu počas dvoch dní vytvorili nový hudobný materiál plný živých i elektronických zvukov. Ich vzájomná spolupráca nie je novinkou, nakoľko už vlani spolu vytvorili nápaditý 11-minútový remix Alphaville a taktiež  edit klasiky od Roxy Music Love Is The Drug.

Roxy Music - Love Is The Drug (Todd Terje Disco Dub)

Pri ich májovom stretnutí na festivale v nórskom Osle, kde Ferry hral so svojou kapelou, vznikla myšlienka na ďalšiu spoluprácu. Todd Terje zverejnil krátky pohľad do štúdia počas vzniku ich ďalšieho spoločného tracku, na ktorý sa môžu fanúšikovia už onedlho tešiť. Do pozornosti dávame aj aktuálne vydanú kompletnú diskografiu kapely Roxy Music, ktorú si môžete zaobstarať cez oficiálny web Roxymusic.co.uk. (ml)

Todd Terje a Bryan Ferry v štúdiu

Očakávaný album obľúbeného myšiaka deadmau5 vyjde na značke Ultra už 25. septembra. Šiesta štúdiovka tejto celebrity svetovej elektronickej scény ponesie nekonvenčný názov >album title goes here<. Medzi hosťami na albume sa objavia známe mená z rôznych žánrov ako Cypress Hill, Wolfgang Carter, Gerard Way z My Chemical Romance, Imogen Heap či Chris James. Aktuálnym, v poradí už tretím singlom z nahrávky je skladba Professional Griefers, ku ktorej bol koncom augusta zverejnený videoklip. (dt)  

deadmau5 feat. Gerard Way - Professional Griefers

Vydanie nového albumu ohlásil tento týždeň Jason Chung aka Nosaj Thing. Nahrávka s názvom Home by mala vyjsť na labeli Innovative Leisure Records ešte tento rok, presný dátum zatiaľ nie je známy. Prvým singlom z nástupcu debutového albumu Drift (2009) sa stala pesnička Eclipse/Blue, v ktorej hosťuje speváčka Kazu Makino. Skladba mala premiéru už na konci marca v mixe pre Mary Anne Hobbs na rádiu XFM, no oficiálne vyjde až 2. októbra ako digital download aj v podobe 10" vinylu. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na nový videoklip. Losangelský producent zároveň s ohlásením nového albumu informoval aj o založení vlastného labelu s názvom Timetable. (mš)

Nosaj Thing - trailer k videklipu Eclipse/Blue

Každý dobrý znalec elektroniky by mal poznať anglického producenta Clarka. Experimentátor, zapísaný už dlhé roky na prestížnom labeli Warp, vydal v prvej polovici tohto roku svoj šiesty album Iradephic. Ten prišiel odprezentovať aj na bratislavský festival Wilsonic. Svojich fanúšikov nenechal dlho čakať a 4. septembra vydal nové EP s názvom Fantasm Planes. Nájdete na ňom až 6 skladieb, čo nie je úplne bežné pre "épečko", takže sa máte naozaj na čo tešiť. (mš)

Clark - Fantasm Planes

Festival Sunandbass už po deviatykrát priniesol množstvo drum&bassových DJov, producentov a samozrejme fanúšikov na taliansky ostrov Sardínia. Súčasťou festivalu bola okrem vystúpení hviezd jemnejších a melodických subžánrov dnb aj súťaž dídžejov, ktorých do finále vybrala komunita vytvorená z fanúšikov zlomených beatov a organizátorov na základe kvality súťažných mixov.

Zo Slovenska oslovil porotcov Michal Sekera aka DJ Lixx, ktorý za pár dní od publikovania súťažného mixu zaznamenal viac ako 1000 prehratí. Ako sám tvrdí, už možnosť zahrať si na Sunandbasse bola preňho splneným snom. Michal nakoniec premožiteľa nenašiel ani vo finále – v priamej konfrontácii live mixov všetkých finalistov si počínal najlepšie a výhrou v súťaži na prestížnom festivale sa postaral o skvelú reprezentáciu slovenskej scény. Pripájame sa ku gratuláciám a želáme mnoho ďalších úspechov! (ml)

V  chorvátskej pevnosti Punta Christo v Pule 6. - 9. septembra prebehol prvý ročník undergroundového festivalu elektronickej hudby Dimensions, ktorý je označovaný za "mladšieho brata" už presláveného Outlooku. Na ôsmich pódiách vystúpili napr. Nicolas Jaar, Little Dragon, Four Tet, Carl Craig, Gold Panda, Scuba, Mount Kimbie či Moodymann a predstavili to najlepšie z techna, housu, deep dubstepu a drum&bassu. (mi)

Prečítajte si reportáž z Outlooku 2012

Dimensions festival 2012

Amon Tobin
sa vracia s pokračovaním veľkolepej show ISAM Live 2.0, ktorú si v súčasnosti môžu vychutnávať fanúšikovia v Severnej Amerike. Brazílsky vizionár elektronickej hudby, ktorý je spájaný s celou škálou žánrov, sa tento rok s projektom ISAM, resp. s jeho prvou verziou, predstavil aj neďaleko Slovenska – na Electronic Beats v rakúskom Grazi.

"Asi preto, že robím elektroniku, ľudia majú tendenciu si ju zamieňať s tanečnou hudbou, čo je prirodzené. Môj album (Isam, 2011) však v skutočnosti nezapadá do žiadnej kategórie a musel som nájsť nový spôsob, ako ho odprezentovať naživo," uviedol v rozhovore pre Rolling Stone o svojom unikátnom live projekte. Okrem vylepšenia svojho live projektu chystá Tobin 1. októbra vo vydavateľstve Ninja Tune aj vydanie nového albumu Stunt Rhythms, ktorý bude obsahovať jeho inštrumentálne bíty v rámci projektu Two Fingers.  (mi)

Amon Tobin - ISAM Live 2.0

Zdá sa, že Nathan Fake má rád číslo tri. Doteraz sa mu vždy podarilo nahrať a vydať nový album v priebehu troch rokov. Tretí v poradí vyšiel 3. septembra na jeho stálom labeli Border Community a má názov Steam Days. Tomu, že album bude naozaj za niečo stáť, nasvedčovalo už úspešné EP Iceni Strings, ktoré vyšlo v júni tohto roku. Nathan kombinuje minimal techno s rôznymi idm zvukmi a vytvára tak skvelé gradujúce skladby. Po tretíkrát sa mu to podarilo doteraz najlepšie. (mš)

Nathan Fake - Neketona

Portál festivalu Electronic Beats začiatkom septembra priniesol jedinečné live vystúpenie britskej synthpopovej legendy Pet Shop Boys v priamom prenose z Berlína. Diváci ho mohli sledovať na stránke festivalu a taktiež prostredníctvom YouTube. Udalosť bola akou si ochutnávkou nového albumu Elysium, ktorý vyšiel 5. septembra. Kapela si vystúpenie evidentne užívala, nakoľko z avizovanej tridsaťminútovky, bola vďaka pridaným skladbám navyše takmer hodina. Nechýbali známe hity, no najmä novinky z ich čerstvej štúdiovky. Tá obsahuje dvanásť nových trackov, na ktoré museli fanúšikovia čakať tri roky. (ml)

Pet Shop Boys live - Electronic Beats, Berlin, 2012

Novým albumom sa môže pochváliť aj drum&bassová dvojica Octane & DLR. Nahrávka s názvom Method In The Madness vyšla 3. septembra na labeli Dispatch Recordings. Ako ochutnávku vám ponúkame track Let Me Go. Čerstvú novinku predstavil aj Friction v drum&bassovej show na BBC Radio 1. (dt)

Octane & DLR - Let Me Go

10. septembra vyšiel na labeli Shogun Audio nový singel od Rockwella Childhood Memories. Na tracku s ním spolupracovali Kito a Mr Sam Frank. Vonku je oficiálny videoklip, dočkáme sa aj remixov, napríklad od Metrika. (dt)

Rockwell feat. Kito & Mr Sam Frank - Childhood Memories

Spectrasoul ešte na konci júla vydali nový album Delay No More s nezabudnuteľnými singlami Light In The DarkAway With Me. 17. septembra na značke Atlantic Records vydajú dosť vydarený remix skladby Shades of Grey od anglickej speváčky Delilah. (dt)

Delilah - Shades of Grey (Spectrasoul remix)

Dr. Gonzo, posledný album talianskeho dua Crookers, vyšiel v októbri minulého roku. O necelý rok neskôr prichádzajú s novým EP Bowser, ktoré vyšlo ako digital download na labeli Mad Decent. Nájdete na ňom tri pesničky – Trillex, BowserTurn The Lights On a ani pri jednej sa Crookers nenechali zahanbiť. V každej je počuť štipku ich vlastného talianského štýlu, ktorý sa odlišuje od elektroniky z iných krajín. (mš)

Crookers - Trillex

The Presets zverejnili v júni svoju prvú pesničku po troch rokoch. Má názov Youth In Trouble a spolu s ňou oznámili aj vydanie nového albumu Pacifica, ktorý sa dostal na pulty predajní 7. septembra. Jeho vydaniu predchádzal aj prvý oficiálny singel Ghosts, ku ktorému skupina zverejnila videoklip. Austrálske duo od posledného LP Apocalypso (2008) dosť zmenilo štýl a mnohým skalným fanušikom sa to nemusí páčiť. Singel Ghosts je odvážna kombinácia elektroniky a folkových vokálov, ktorá ale nedopadla zle. Keby sa to dalo povedať o všetkých skladbách na albume. Niektorými skĺzli až do akéhosi nepodareného popu... (mš)

The Presets - Ghosts

3. septembra vyšiel na labeli Echodub druhý album mladého anglického producenta a dídžeja Alexa Cowlesa, ktorého mnohí budú poznať pod menom DFRNT. V roku 2009 vydal svoj debut Metafiction, ktorým si okamžite spravil meno v komunite bass producentov. Na ňom veľmi efektívne kombinoval nízke dubstepové tóny s chytľavými melódiami. Odvtedy vydal niekoľko EP, z toho tri tento rok. Na novom albume Fading nájdete jedenásť skladieb, v ktorých posunul svoju tvorbu znova o kúsok ďalej. Pesničky sú jemnejšie s ambientnými prvkami, občas pripomínajúce deep house. Album určite stojí za vypočutie. (mš)

DFRNT - El Spirito

Po roku sa vracia iTunes festival, aby do celého sveta sprostredkoval hudobné zážitky z koncertov hviezd rôznych žánrov. Tridsať dní hudby si z Londýna môžete vychutnať úplne zadarmo aj vy. Obľúbeným spôsobom je live stream, ktorý si naladíte vo svojej jablkovej mašinke (viac komfortu) alebo priamo na stránkach festivalu. Vystúpenia bežia už od začiatku septembra, preto odporúčame navštíviť aj archív, kde nájdete záznamy. V rámci elektronickej scény sa už predstavil deadmau5, 15. septembra zahrá David Guetta či 17. septembra DJ Fresh. Ďalšie zaujímavé, aj keď nie elektronické mená na iTunes festivale 2012 sú napríklad Emeli Sandé, Plan B, Elbow či Norah Jones. (ml)

Duo Disclosure je novým objavom na britskej elektronickej scéne. Za niečo vyše dva roky vydali dve vynikajúce EP (Carnival, 2011; The Face, 2012) a niekoľko singlov. Minulý piatok (7.9.) na BBC Radio 1 v show Annie Mac odpremierovali nový singel Latch, do ktorého im vokály naspieval Sam Smith. Nenachádza sa na žiadnom doterajšom EP, takže je pravdepodobné, že bratia chystajú tretie pokračovanie ich úspešného dance-housu a možno aj kompletný album. Jednoduché a pritom prepracované melódie a pestré live vystúpenia sú dôkazom, že mladá krv ako Disclosure je budúcnosť v britskej elektronickej hudbe. (mš)

Disclosure feat. Sam Smith - Latch

Londýnske audiovizuálne zoskupenie Old Apparatus vydalo len pred pár dňami vlastnoručne vyrobené video Realize k rovnomennému EP, ktoré bolo iba nedávno uvedené na trh vydavateľstvom Sullen Tone. Video je prekvapivo pohodové, skladba prináša početné akustické a elektronické prvky tkané do rozsiahleho, krásne textúrovaného gobelínu, zrazu však ponúka zmätené, presvedčivo abstraktné, nepredvídateľné rytmy. (ml)

Old Apparatus - Realize

Odkedy dvaja mladíci z Bristolu Jim Bastow a Will Weeks založili KOAN Sound, podarilo sa im každý rok vydať niekoľko EP. Od roku 2009 ich vyšlo dokopy osem a posledné len veľmi nedávno. The Adventures of Mr. Fox vyšlo na labeli Owsla 4. septembra ako nástupca Max Out EP z mája minulého roka. Po roku a pol sme si mysleli, že Koan nahrávajú prvý štúdiový album, avšak dočkali sme sa "iba" ďalšieho, ale za to prepracovaného EP, so štyrmi glitch-dubstepovými pesničkami a tromi ich remixami od Resa, Opiua a Neosignal. (mš)

KOAN Sound - The Adventures od Mr. Fox

Kam na párty?

V stredu 12. septembra sa v bratislavskom KC Dunaj uskutoční koncert Mikrodots a.k.a. Marcel Vén trio. Neobvyklé hudobné zoskupenie spája mnohožánrovú melodiku s rytmami drum&bassu a dubstepu. Hudba formácie je plná kontrastov, skupina pracuje so zvukovou atmosférou, hru na živé nástroje ponúka v spojení s novými elektronickými "hračkami" ako wavedrum a ableton a to všetko je doplnené invenčným ženským vokálom. (KC Dunaj)

Výnimočnou udalosťou tohto týždňa je rozlúčkový koncert kanadského dua Junior Boys, ktorého vkusne namiešaná hudba z disca, R&B, soulu, techna a house music, postavená na poctivom pesničkárskom základe, roztancovala KC Dunaj naplno už minulý rok. Všetko však raz skončí, aj "juniorské" obdobie Kanaďanov Jeremyho Greenspana a Matta Didemusa. Ešte skôr, ako dajú definitívnu bodku za tvorbou pod spoločnou značkou Junior Boys, odohrajú v rámci svojho rozlúčkového turné v piatok 14. septembra posledný koncert aj pre slovenské publikum, ktoré si obľúbili už v roku 2009 pri ich premiére na Wilsonicu. (KC Dunaj)

Dubstepoví nadšenci sa v piatok (14.9.) môžu tešiť na show pod hlavičkou známej značky UKF. V bratislavskom Ateliéri Babylon v réžii Nudance Music bude kraľovať producent a DJ Asaf Borger a.k.a. Borgore, zakladateľ štýlu gorestep. Ďalšími hosťami sú šéf českého Dubsteblogu Stifler Selecta a nemecký producent Wildchild. O ďalší náklad tanečného dubstepu sa postará slovenská špička Dubshoock, Komander Ground, Rauo Uhrao, Robx, Simon Ekhan, Streetroll a Winside. Na druhom pódiu vystúpia ďalší slovenskí producenti a dídžeji - Miretz, Kaffu, Mola, Ero Drummer, Kray, Andre Tribale a Deagon. (mi)

Nu Spirit Club privíta v sobotu 15. septembra projekt člena niekdajšieho britského dua Swayzak Davida Browna, teraz už pod názvom S_W_Z_K. Brown vydal v júni na Tresor Records tanečný album plný minimalistického, ale zároveň organického techna. V Nu Spirit Clube sa v rámci svetového turné zastaví 15. septembra na Leporelo_FM party. Párty je zároveň oslavou už 5. narodenín relácie Leporelo_FM na Rádiu_FM, ktorú Miloš a Skank pripravujú každú nedeľnú noc. Okrem nich zahrá aj najväčší fanúšik Swayzak spomedzi slovenských DJov, Benco. (mi)

pozvánka na Leporelo_FM party so S_W_Z_K

Bratislavský Subclub v sobotu (15.9.) rozvibruje najlepší český dídžej podľa ankety Czech Drum and Bass Awards za roky 2007, 2008, 2009 a 2010 Pixie. Jeho sety sú postavené na jump-upe a techstepe, ktoré veľmi rád prekladá ragga-junglovými trackmi. Drum&bass však nie je Pixieho jediná parketa. Už dlhšiu dobu hráva breakbeat, electro house alebo dubstep. Sekundovať mu budú The Decks, Matis, Huspi  a Swatch. (mi)

Mix na tento týždeň

V prehľade noviniek na elektronickej scéne vám každý týždeň odporučíme jeden mixovaný set na stiahnutie do počítača či prehrávača. Tento týždeň je to súťažný mix, vďaka ktorému sa slovenský DJ Lixx dostal medzi šesticu najlepších dídžejov na festivale Sunandbass 2012, kde súťaž napokon vyhral. Podrobnosti o mixe a link na download nájdete TU.

DJ Lixx - Sunandbass 2012 Competition Mix

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne bude vychádzať vždy v stredu o polnoci. Článok pripravili noví spolupracovníci Hudba.sk. Ak sa k nim chcete pridať a prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš), Michaela Ivaničová (mi)
Foto: Facebook.com/ladynewellandfriends