Uznávaný český spevák a hudobník Dan Bárta vydáva po piatich rokoch nový album. Spolu so špičkovými hudobníkmi zo skupiny Illustratosphere vznikla novinka s názvom Maratónika. Spevák predstaví album na turné, ktoré štartuje 21. októbra koncertom a krstom albumu v Bratislave.

Album Maratónika je podľa Bártu jedinečný a dosť odlišný od jeho doterajšej tvorby. S novou zostavou a aranžmánmi má ambíciu osloviť širšie publikum. CD prináša desať úplne nových skladieb, v ktorých si môže každý poslucháč nájsť to svoje. "Maratónika je o láske a iných 'běsoch'. Na novom albume je viac zborov a elektrickej basy ako bolo zvykom a, logicky, menej klavíra," hovorí spevák.

Dan Bárta si obyčajne píše texty piesní sám, v tomto prípade však spravil výnimku. Niekoľko textov napísala jeho láska Alžbeta Plívová a kamarát Dan Stomierosky. Okrem vynikajúceho hlasu si poslucháči na albume vychutnajú aj výkony špičkových hudobníkov. Skupinu Illustratosphere tvoria uznávaní profesionáli Filip Jelínek, Robert Balzar, Miroslav Chyška a Jirka Slavíček.

"Album sme nahrali u nás v štúdiu a produkovali sme si ho sami - zásadne ja, Filip Jelínek a Mirek Chyška máme hlavné slovo. Hudbu sme tvorili všetci spolu, zväčša s Filipom Jelínkom, v rôznych stupňoch kooperácie. Ostatní chalani mali hudobné pripomienky, Mirek Chyška väčšinou aranžoval a Robert sa podieľal na harmonickom dolaďovaní. Striedavo sme dohliadali - Filip na formálnu, ja obsahovú, Mirek zvukovú a Robert s Jirkom na remeselnú stránku veci," vysvetlil Bárta.

Fenomenálni českí hudobníci predvedú svoj hudobný maratón aj na veľkolepom turné. To sa bude konať v 39 mestách Slovenska a Českej republiky, pričom líder Bárta sa netají tým, že Slovensko má veľmi rád. "Na slovenské publikum sa tešíme, je dobré. Sme radi, že máme fanúšikov aj na Slovensku a budeme hrať, akoby to malo byť naposledy v živote," hovorí spevák s úsmevom. Na koncerty v Bratislave a Trenčíne si môžete vstupenky zabezpečiť v predpredaji.

Slovenská časť turné Maratónika:

21. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon - PREDPREDAJ
24. 10. - Levice, CK Junior
25. 10. - Lučenec, Mestská tržnica
27. 10. - Trenčín, Piano Club - PREDPREDAJ
28. 10. - Banská Bystrica, Záhrada CNK
29. 10. - Vranov nad Topľou, Mestský dom kultúry
30. 10. - Michalovce, Mestské kultúrne stredisko
31. 10. - Košice, Historická radničná sála 
3. 11. - Nitra, Synagóga Nitra
24. 11. - Trnava, Kino Hviezda

Informácie pre redakciu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House.

Foto: Jakub Klimo

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta