Je zaujímavé sledovať rozpady kapiel a následné smerovanie ich členov. Prípad bývalých členov RATM krásne ukazuje, že to môže dopadnúť dosť zle, ale aj veľmi dobre.

Magnet týždňa

Rage Against the Machine
je bezpochyby legenda, ktorá ovplyvnila množstvo hudobníkov a kapiel. Jej inštrumentálna trojica Morello, Commerford a Wilk sa nedávno spojila s členmi Public Enemy a Cypress Hill s projektom Prophets of Rage. Ich diskografia je zatiaľ čistá vykrádačka RATM, čo nie je nutne zlé, avšak od tak talentovaných hudobníkov sme jednoducho čakali viac. Minulý týždeň ale bývalý frontman RATM Zack de la Rocha predstavil svoj nový singel a bývalým parťákom to celkom dobre natrel. Úplne odišiel od hudobného štýlu, ktorý prakticky s RATM založili, a vybral sa rapovým smerom. Skladba Digging for Windows, ktorú produkoval El-P (Run the Jewels) by teda v rubrike hard & heavy vlastne ani nemala byť. Je však výborná a vôbec mi v nej nechýba dedičstvo jeho domovskej kapely. (pm)



Nasledovná správa skôr patrí medzi haluze. Ale je tak dobrá, že by bola škoda zahrabať ju až na koniec článku. Fenriz, člen kapely Darkthrone, bol zvolený ako zástupca do miestneho zastupiteľstva jeho domovského mestečka Kolbotn v Nórsku. A ako sa tam dostal? Nórska Liberálna strana (Oppegård Venstre) ho oslovila, či by mal záujem. A keďže si myslel, že záujem o neho bude mizerný, povedal áno. Ako predvolebný plagát použil jeho fotku s mačkou a nápaditý slogan "Prosím, nevoľte ma!" A zvyšok príbehu už viete. (pm)

Šrot týždňa

Po dlhej chorobe (o ktorej sa predtým nevedelo) zomrel bubeník Pecu "Spede" Cinnari pôsobiaci vo fínskej kapele Tarot. Tú založil basgitarista slovutných Nightwish Marco Hietala so svojim bratom Zacharym v roku 1982 ešte pod názvom Purgatory a Cinnari sa k nim pridal v roku 1985. Kapela mala od roku 2015 prestávku pre bližšie nešpecifikovanú "vážnu chorobu jedného z členov". (ak)


Novinky

Alissa White-Gluz chystá sólový projekt s názvom Alissa. Do party si zobrala súčasných a bývalých členov jej aktuálnej domovskej kapely Arch Enemy, ale aj z Kamelotu a chýbať nebude ani jej partner - Doyle Von Frankenstein z Misfits. Debut vyjde na budúci rok. (pm)

Nový album chystajú aj Paradise Lost. Pracovať na ňom začnú na jeseň, vyjde pravdepodobne budúci rok. (pm)

Helmet určite poznáte, ak ste hrávali Need for Speed, GTA: San Andreas alebo máte proste dobrý hudobný vkus. Ak je vám za nimi smutno, tak mám pre vás skvelú správu. Na konci októbra vydajú konečne po šiestich rokoch nový album s názvom Dead to the World. (pm)


Magazín Metal Hammer oslavuje tridsať rokov a pri tejto príležitosti k najnovšiemu vydaniu priloží aj CD coverov s názvom Decades of Destruction. Môžeme sa tešiť aj na také veci ako We Care a Lot v podaní Korn (pôvodne Faith No More), Duality (Slipknot) prerobili Asking Alexandria, či Fast as a Shark (Accept) v prerábke od Devina Townsenda s Wolfom Hoffmannom (Accept) a Fredrikom Thordendalom (Meshuggah). Ukážky všetkých skladieb nájdete na YouTube. (pm)

Ani sám tomu neverím, ale opäť pochválim kapelu Epica. Pripravovaný album The Holographic Principle zatiaľ vyzerá, že zaujme omnoho širšie publikum ako ich štandardnú fanúšikovskú základňu. Peknou ukážkou je aj nový song Edge of the Blade. (pm)


Americkí progmetalisti Barishi na Youtube streamujú albumovú novinku Blood from the Lion's Mouth, ktorá vychádza na značke Seasons of Mist 16. septembra. Kapela ponúka sludgeové riffy zahalené blackovým oparom prýštiacim z vokálnej linky a myšlienku na to, ako by zneli Baroness inšpirovaní čiernou (a nie fialovou) estetikou. A práve John Baizley, ktorý sa okrem skvelej kapely prezentuje aj jedinečným štýlom vizuálnej tvorby, kapele z Jamaiky v štáte Vermont spískal obal druhej štúdiovky. Počúvajte tu. (ak)


Medzinárodný hudobný kolektív Crippled Black Phoenix vedený kontroverzným a večne politickým Justinom Greavesom vydáva 4. novembra novú štúdiovku zvanú Bronze. Aktuálne osemčlenný súbor sa prezentuje skladbou No Fun, ktorá je atraktívna oveľa menej ako sme čakali. Znie ako niečo, čo tu už bolo a potvrdzuje to aj kapela, ktorá hovorí že demonahrávka bola na svete od roku 2004. Jedna skladba album nerobí a budeme zvedaví na celkový výsledok. Streamujte na stránke magazínu Decibel. (ak)

Spoločný projekt Stevena Wilsona (Porcupine Tree) a izraelského hudobníka Aviva Geffena zvaný Blackfield vydáva 18. novembra piatu štúdiovku. Zatiaľ čo dva predošlé počiny Welcome to My DNA a Blackfield IV boli skladateľsky výhradne v rukách Geffena, päťka bude návratom k plnokrvnej kolaborácii s anglickým multitalentom, ktorý žne úspechy so sólovkou Hand.Cannot.Erase. Album ponúkne 13 skladieb spojených do jedného 45 minútového cyklu, ktorého leitmotívom je oceán. Ten odráža aj obal, o ktorý sa tradične postaral Lasse Hoile. (ak)

The Dillinger Escape Plan, ktorí ohlásili koniec kariéry sa v januári a februári naposledy pozrú na šialené moshujúce davy v Európe. Turné k novinke Dissociation, ktorá vychádza 14. októbra, bude mať 40 zastávok a zahrnie i Prahu (15. február - Rock Café), Viedeň (16. február - Szene) a Budapešť (17. február - A38). Nenechajte si tieto príležitosti ujsť, keďže sa už nezopakujú. PS: Ako bonus je tu ešte ukážka novej skladby na Instagrame. (ak, pm)


Chlapci z Red Fang sa nepoučili a znova sa zahrávajú s ohňom. V novom klipe k skladbe Shadows sú tým ohňom dvaja nerdi, ktorí zbierajú vzácne komixy a majú tiež špeciálne schopnosti. Tu nebude tiecť prúdom len pivo. (ak)


Katatonia v novom klipe k silne melancholickej piesni Shifts zobrazuje ťažký chlebíček pôvabnej upratovačky, ktorej zamestnávateľ neposkytol gumené rukavice. Vo voľnom čase si pofajčieva a rojčí nad stretnutím s mužným dôstojníkom, ktorý ju objíma, ale všetko je len akože. Pointy sa nedočkáte, ale skladba je to pekná. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: facebook.com/zdlr

Súvisiaci interpreti: Darkthrone, Rage Against the Machine