Hudobný skladateľ a producent Hans Zimmer, ktorý zložil hudbu k viac než 100 filmom, napríklad Piráti Karibiku, Gladiátor, či Temný rytier, sa narodil v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 12. septembra 1957. Dnes oslavuje 60. narodeniny, hoci na koncerte by ste mu tipovali aspoň o desať menej.

S hudbou začal už ako dieťa, doma v Nemecku mali klavír. "Nedokážem si spomenúť na obdobie bez hudby. Ale pamätám si, ako mi všetci hovorili, aby som hudbu nerobil, našiel si "skutočnú prácu", či aby som sa lepšie učil. Ale ja som bol zaľúbený do hudby. Ako dieťa nedokážete posúdiť, či ste v niečom dobrí, jednoducho vás to teší. Hudba bola pre mňa vždy spôsobom, ako byť sám sebou, a aj sám so sebou," povedal minulý rok v rozhovore pre Hudba.sk hudobník, ktorý v detstve prišiel o otca, a práve hudba sa stala jeho "najlepším priateľom".

"Keď som sa venoval hudbe, bol som najšťastnejší. Prečo by som sa mal namiesto toho učiť, ako si vyrátať dane? Bol som strašný žiak. Vyhodili ma z deviatich škôl," priznal Hans ZimmerAko tínedžer v 70-tych rokoch presedlal z klavíra na gitaru a presťahoval sa do Veľkej Británie, kde študoval súkromnej škole Hurtwood House. V tomto období spolupracoval napríklad so skupinou The Buggles, ktorú preslávil hit Video Killed the Radio Star. Neskôr a presťahoval do Hollywoodu v USA a postupne sa prepracoval na jedného z najúspešnejších filmových skladateľov všetkých čias.

Slávu vo svete filmu mu priniesol film Rain Man (1988) s Dustinom Hoffmanom a Tomom Cruiseom v hlavnej úlohe a hudba, ktorú pre oscarovú snímku režiséra Barryho Levinsona vytvoril. Hans Zimmer však za kľúčovú pre seba považuje drámu Rozdelený svet (A World Apart, 1988) o problémoch v Južnej Afrike. Manželke režiséra Barryho Levinsona Diane sa totiž zapáčila jeho hudba k tomuto filmu, kúpila si CD, odporúčala ho manželovi a tak odštartovala Zimmerovu kariéru.


Hans Zimmer je skladateľom-autodidaktom, takže sa pri práci nemôže priveľmi riadiť remeselnými "grifmi". V kariére mu však fakt, že nevyštudoval kompozíciu na vysokej škole, nezabránil. Pri tvorbe sú pre neho podstatné emócie hrdinov na filmovom plátne a tie sa snaží v akordoch a melódii vyjadriť ako autor hudby. Svoje práce po dokončení už nepočúva, a to ani zo soundtrackov. Vedome si od iných autorov "nepožičiava", avšak priznáva, že napríklad po filme Gladiátor (2000) si vypočul kritiku, podľa ktorej "kradol" od slávneho autora klasickej hudby Gustava Holsta (1874-1934).

Za hudbu k filmom získal viacero ocenení. Animovaná disneyovka Leví kráľ (The Lion King, 1994) mu priniesla Oscara, Zlatý glóbus i dve ceny Grammy v roku 1995. Zlatý glóbus v kategórii najlepšia filmová hudba (2001) si vyslúžil aj za hudbu k historickej snímke Gladiátor. V roku 2013 sa stal laureátom prestížnej ceny za mimoriadny prínos k hudbe Classic Brit Award. Hudobník, ktorý v súčasnoti patrí k najžiadanejším hollywoodskym skladateľom, vystúpil v roku 2016 v rámci svojho prvého svetového koncertného turné aj v Bratislave a po roku si vystúpenie na zimnom štadióne O. Nepelu zopakoval ešte raz.

Na Slovensko však zavítal už skôr, keď pre film Sherlock Holmes: Hra tieňov (Sherlock Holmes: A Game of Shadows, 2011) potreboval k určitým pasážam nefalšovanú pôvodnú rómsku muziku. Odporučili mu zoskupenie Kokavakére Lavutára zo stredoslovenskej obce Kokavy nad Rimavicou, známe aj pod názvom Sendreiovci. Zimmer si hudobníkov vypočul pri ich vystúpení v Rudňanoch a tí s ním potom strávili začiatkom septembra 2011 vo viedenskom štúdiu niekoľko dní a dostali pozvanie na premiéru filmu v britskom Londýne, kde aj zahrali. Tento rok si ich pozval na pódium v Bratislave aj v rodnom Frankfurte.

Hans Zimmer v Bratislave ukázal, že je rockovou hviezdou medzi skladateľmi (2016)

Nestaviame múry, ale mosty. Hans Zimmer si na koncert prizval Sendreiovcov (2017)


Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: Ed Robinson

Súvisiaci interpreti: Hans Zimmer