Vladimír Mišík zverejnil prvú skladbu z pripravovaného albumu, ktorý vyjde 24. septembra. Nahrávku s názvom Noční obraz vydáva Animal Music Petra Ostrouchova, ktorý je nielen producentom albumu, ale zároveň Mišíka na albume sprevádza so svojou skupinou Blue Shadows. V skladbe Šedesátá léta navyše účinkuje gospelový vokálny súbor Blind Boys of Alabama.

Album Noční obraz vychádza dva roky po predchádzajúcej úspešnej platni Jednou tě potkám, za ktorú Vladimír Mišík a ďalší tvorcovia albumu získali šesť cien Anděl. Skladba Šedesátá léta, ktorá ho predznamenáva, vznikla spontánne počas procestu nahrávania albumu.

"Nápad claptonovského blues vznikol v rámci štúdiového post-nahrávacieho mejdanu, kde sme sa všetci chopili gitár a fliaš červeného. Harmónia i melódie zostali, štýlovo je to ale úplne iné, než ako to Vláďa pôvodne vymyslel. Našu verziu si ale rýchlo obľúbil a nakoniec je z toho singel," spomína na vznik skladby Šedesátá léta Petr Ostrouchov.

V texte piesne sa Mišík autobiograficky vracia do doby svojho mladosti, kedy sa očakávania vecí najbližších niesli na vlnách nádeje, aby boli následne zmrazené príchodom sovietskych vojsk. Téma skladby je podporená optimistickou retro náladou hudobnej zložky, na ktorej sa okrem iného podieľal aj organista Ondřej Pivec, budujúci už niekoľko rokov veľmi úspešnú zámorskú kariéru, či skvelý klavirista Jan Steinsdörfer.


Novinku vizuálne dokresľuje vydarený animovaný klip z dielne svetoznámej režisérky Michaely Pavlátovej a Alexandry a Martina Májových. "Keď som sa dozvedel, že sa klipu na pieseň Šedesátá léta ujala Michaela Pavlátová a neskôr som uvidel ešte nerozpohybované obrázky, tak som mal radosť. Som nadšený, ako sa autorom podarilo vystihnúť atmosféru mojej mladosti. Aj malé veci môžu byť niekedy veľké. A ja mám teraz radosť veľkú," dodáva ku klipu Mišík.

"Vladimír Mišík je pre mňa, ako pre mnohých z nás, pojem. Jeho hudba je súčasťou našich životov, mladosti, zrenia, dospelosti. Takže robiť klip k jeho pesničke je česť. Ale hlavne radosť! Skladba Šedesátá léta má pokojný charakter, s nádychom nostalgie opisuje tú krásnu dobu nádeje, autobiograficky zmieňuje Mišíkove hudobné začiatky," hovorí o klipe Michaela Pavlátová, držiteľka mnohých medzinárodných ocenení vrátane nominácie na Oscara.

"Keď som premýšľala, kadiaľ na to, hovorila som si, že mi Vladimír pripomína takého starého pohodového kocúra, ktorý už si kadečím prešiel a má nad vecou nadhľad. Alebo že by som skôr chcela vystavať pomník nášmu kocúrovi, ktorý je presne taký? 'Šedesátky' sme zasadili do sveta mierumilovných mačiek, ktorých farebný a krásny život končí príchodom krvilačných psov. Klip sme vytvárali spoločne s režisérmi Alexandrou a Martinom Májovými. Boli sme si navzájom kritikmi i dramaturgmi, dobre sme sa dopĺňali. Najlepšia správa je, že ani teraz mi hudba šesťdesiatok nelezie na nervy, aj keď som ju počula asi miliónkrát," dodala.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Johana Turner z agentúry Turner PR. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Michaela Pavlátová

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík